07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Meksika Usulü Tavuklu Gözleme

8 kişilik 
Malzemeler
75 gr mısır unu
60 gr un
1 yumurta
1 ¼ su bardağı yağsız süt
2 tatlı kaşığı mısırözü yağı
250 gr yağsız yoğurt
3 çorba kaşığı taze kişniş
1 tatlı kaşığı çiçekyağı
Tavuk Harcı
500 gr kabukları soyulmuş doğranmış domates
1 adet ince doğranmış soğan
1 iri diş sarımsak
1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
1 çorba kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
4 çorba kaşığı kuru üzüm
Bir tutam taze çekilmiş karabiber
16 adet çekirdeksiz yeşil zeytin
4 çorba kaşığı file badem
2 tatlı kaşığı kapari
250 gr haşlanmış tavuk eti
Hazırlanışı
Gözleme sulu hamurunu yapmak için mısır ununu bir tencerede karıştırıp, ortasını havuz gibi açın Bu çukura yumurtayı kırıp, bir çırpma teliyle azar azar, ortadan yanlara doğru çırparak una yedirin Karışım kalınlaştıkça her defasında azar azar sütü ekleyip, bütün sütü una iyice yedirince, mısırözü yağını ekleyin Tencerenin üstünü örtüp, serin bir yerde (buzdolabında değil) 30 dakika dinlendirin Bu arada tavuklu harcı hazırlamak için kalın dipli bir tencereye domatesler, doğranmış soğan ve sarımsağı koyup, sirke, kırmızıbiber, kekik, kimyon ve karabiberi üstüne serpin Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşe koyarak, soğanlar iyice yumuşayıncaya ve sos iyice kalınlaşıncaya kadar (yaklaşık 20 dakika), ara sıra karıştırarak pişirin (tencerenin dibine yapışmaya başlarsa, birkaç çorba kaşığı su ekleyin) Karışıma yeşil zeytin, bademler, kapari (isteğe bağlı) ve tavuk etlerini ekleyin, tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin Gözlemeleri yapmak için 10 dakika kadar pişirin Gözlemeleri yapmak için 15 cm çapında bir krep tavasını ya da küçük bir kızartma tavasını çiçek yağıyla hafifçe yağlayıp, yağ tütmeye başlayıncaya kadar ısıtın Tenceredeki hamuru iyice karıştırıp, tavanın ortasına 2 ya da 3 çorba kaşığı sulu hamur dökerek krep gibi sekiz gözleme pişirin Gözlemeleri lekeli bölümleri alta gelecek biçimde tezgâha serip, içlerine kaşıkla harçtan koyarak biraz yuvarladıktan sonra, ısıtılmış 8 tabağa aktarın ve üstlerine yoğurdu bölüştürün En üste kıyılmış kişnişi serpip, sıcak sıcak servis yapın
|
|
|