![]() |
Erkeğin Eşiyle Konuşmakta Zorlanması ! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erkeğin Eşiyle Konuşmakta Zorlanması !Nişanlılık veya sözlülük dönemlerinde, kızla konuşmak için can atan, kendini göstermek için gülünç durumlara bile düşebilen, sık sık kendinden bahseden, karşısındaki ile ilgili her şeyi öğrenmek için öylesine sabırsızlık gösteren, sadece yaptıklarından değil, yapmayı düşündüklerinden de söz etmeye çok hevesli olan delikanlı evlendikten sonra nasıl oluyor da, bu kadar az konuşan biri olup çıkıyor? ![]() ![]() Evlenmeden önce bir kızla konuşmaya can atan ama evlendikten sonra kısa sürede dut yemiş bülbüle dönen erkeği; “Kadınla konuşmanın en etkin yolu susmaktır ” kanaatine vardıran nedir ? Bir çay bahçesinde önünüzdeki masada, şevkle, heyecanla konuşan genç adam, bir de karşısındaki bayanın sigarasını yakmak için çakmağına davranıyorsa, “bunlar evlilerdir” demeyeceğinize göre ![]() ![]() Sebep ne olabilir ? Birinci sebep: Eşinin tavırları Yaptıklarını anlatmaya başladığında hemen karşı çıkılıyorsa, Başarıları küçümseniyorsa, Başarısızlığa uğradığında; “Ben sana söylememiş miydim, ama sen ne zaman beni dinledin ki!” diyerek, “Oh olsun!” der gibi, sıkıntılarına tuz biber ekiliyorsa ![]() ![]() ![]() Yaptığı ya da yapmayı düşündüğü şeylerden bahsetmemek ![]() ![]() ![]() ![]() Erkeğe eşi karşısında susmayı öğreten gene eşidir diye söylemek çoğu zaman yanlış olmaz ![]() İkinci sebep: Erkeklerin sıkıntılarını paylaşmaktan kaçınmaları Kadınlar, sevinçlerini ve dertlerini birileri ile paylaşmaya can attıkları halde, erkekler özellikle başarısızlıkları ve hatalarından sonra yalnız ve sessiz kalma ihtiyacı duyarlar ![]() ![]() ![]() Kadınlar gibi, dertleri paylaşmak yerine, çevresine ilgisini azaltır, durgunlaşır ya da konuşmak yerine TV seyretme, gazete kitap okuma, oyun oynama, hobileri ile meşgul olma yolunu tercih eder veya içe kapanırlar ![]() Bu durumda kadın, bunu kendine karşı bir tavır olarak yorumlayıp; önemsenmediği, dinlenmediği, kendisine karşı duygusuz davranıldığını düşüncesi ile endişe ve paniğe kapılıp eşini konuşmaya zorlarsa erkeğin sıkıntısı daha da artar ![]() Israrlar erkeği, daha çok uzaklaşmaya ya da içine kapanmaya mecbur bırakır ![]() ![]() Üçüncü sebep: Kişilik özellikleri Bazı erkekler için suskunluğun bir diğer sebebi ise kişilik özelliğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dördüncü sebep: Erkeğin konuşma ihtiyacını dışarıda gidermesi Yaygın bir kanaat olarak kadınların erkeklerden daha fazla konuştuğu düşünülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beşinci sebep: Yetişme tarzının etkisi Erkeğin çocukluğunda anne babanın birbirleri ile fazla konuşmayan kimseler olması da önemli bir etkendir ![]() ![]() “İlkokula gittiğim andan beri tam 9 yıl inek sağar, sonra okula giderdim ![]() Gelince de sığırları yedirir, altlarını süpürürdüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkek kardeşlerimin çoğu da babam gibi ![]() Eşim akrabamızdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15 yaşında evlenmiştim ![]() ![]() Şimdi eşimden tiksiniyorum, bana sokulmasını istemiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altıncı sebep: Eğitim ve kültür farkı Eğitim farkı da, iletişim kurmayı etkileyen önemli bir faktördür ![]() ![]() ![]() Kadının daha eğitimli olması halinde de erkek, onunla konuşurken kültürünün yetmediğini hissedip küçük düşmemek, rencide olmamak için konuşmamayı tercih edebilir ![]() Yedinci sebep: Erkeğin ailesiyle birlikte oturması Evlenince ailesi ile oturmak durumunda kalan çiftlerde iletişim problemi yaşanabilir ![]() ![]() Hatta bazı yörelerde çocuğunu sevmek, kucağa almak bile saygısızlık olarak görülür ![]() ![]() Hanımı ile evliliğin konuşamayan erkek, daha sonra babasının evinden ayrılsa da bu alışkanlığını devam ettirebilir ![]() “Kocam pasif ve ekonomik özgürlüğü olmayan biri idi ![]() ![]() Kayınpeder çok sert bir adamdı ![]() ![]() ![]() Çıplak ayakla leğende çamaşır yıkıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() Annem; ‘kaçıp gittin, bırakıp gelemezsin; bizi bir daha mı rezil edeceksin!’ diyordu ![]() Sevdiğim için kaçarak evlendiğim eşimi de artık sevmemeye başlamıştım ![]() ![]() Her şeyi göze almıştım ![]() ![]() ![]() Eşimin gizli gizli çok ağladığını fark ediyordum ![]() ![]() Şartlar beni bu hale getirdi ![]() yazar : Psikiyatrist Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Erkeğin Eşiyle Konuşmakta Zorlanması ! |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erkeğin Eşiyle Konuşmakta Zorlanması !İkinci sebep: Erkeklerin sıkıntılarını paylaşmaktan kaçınmaları Kadınlar, sevinçlerini ve dertlerini birileri ile paylaşmaya can attıkları halde, erkekler özellikle başarısızlıkları ve hatalarından sonra yalnız ve sessiz kalma ihtiyacı duyarlar ![]() ![]() ![]() Kadınlar gibi, dertleri paylaşmak yerine, çevresine ilgisini azaltır, durgunlaşır ya da konuşmak yerine TV seyretme, gazete kitap okuma, oyun oynama, hobileri ile meşgul olma yolunu tercih eder veya içe kapanırlar ![]() Bu durumda kadın, bunu kendine karşı bir tavır olarak yorumlayıp; önemsenmediği, dinlenmediği, kendisine karşı duygusuz davranıldığını düşüncesi ile endişe ve paniğe kapılıp eşini konuşmaya zorlarsa erkeğin sıkıntısı daha da artar ![]() Israrlar erkeği, daha çok uzaklaşmaya ya da içine kapanmaya mecbur bırakır ![]() ![]() Bu bizim kine daha uygun |
![]() |
![]() |
|