Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adana, mutfağı

Adana Mutfağı

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adana Mutfağı



Adana`da etin tadı bir başkadırAdanalılar kebap yanında yeşillik yemeyi, şalgam içmeyi severler Yemek çeşitleri gibi salatalar da çeşitlilik arz eder Çiğ köftenin, Adana kebabının yanındaki salata özel biberle hazırlanır

Adana birçok konuda olduğu gibi yemek konusunda da ananelerine bağlı kalmıştır Bugün bir çok yerel tat ziyafet sofralarını süslemektedir Adanalılar bulgurun ve etten yapılma acılı, baharatlı, yağlı yemeklerini pek severler Bulgur ve un Çukurovalıların mutfağında eksik olmayan bir maddedir Hemen hemen her evde bir et kütüğü ile tokmağı, kırmızı biberi, baharatı, tahini, hamur tahtasını bulmak mümkündür Yemeklerde kullanılan bulgur Adana'ya has esmer renkli sert bir buğday cinsidir Diğer buğday'dan yapılma bulgurlar yemeklere istenilen tadı vermediğinden çevrede pek kullanılmaz
Adana kebabı, tike kebap, çiğ köfte, içli köfte, patatesli içli köfte, sarımsaklı köfte, sini köftesi, analı kızlı, ekşili köfte, vartabit, humus, bulgur pilâvı, mercimekli ıspanak başı, sıkma, mercimekli köfte, kısır, lahmacun, toga çorbası, tırşık, şakıldaklı çorba, süllüm, bayram kömbesi, etli kömbe, bulgur unu turşusu, tahinle biberle yapılan çeşitli salatalar, hamur işleri (tatar, mantı, yüksük çorbası, dulavrat çorbası vb) tarhana, salata
Adanalılar kebap yanında yeşillik yemeyi, şalgam içmeyi severler Yemek çeşitleri gibi salatalar da çeşitlilik arz eder Çiğ köftenin, Adana kebabının yanındaki salata özel biberle hazırlanır Güneyin dışında hiç bir bölgede rastlanmayan tahinli turp salatası masalarda başköşeyi işgal eder Kışın şalgam ve turşu suyu yazın yerini aşlamaya (meyanköküne) terk eder
İlde sebze yemekleri ikinci plânda kalır İl halkı domates salçası kadar biber salçasını hemen hemen her yemeğinde kullanır Adana'nın mahalli yemekleri lezzet renk ve çeşit bakımından zevkle yenir ve yabancılar tarafından çok aranır


Kebaplar

Adana Kebabı
Biryan Kebabı
Cığırtlak Kebabı
Şiş Kebabı

Yemekler

İçli Köfte
Şırdan Dolması
İşkembe Dolması
Sarımsaklı Köfte
Tırşik
Babagannüç
Kömeç Lapası

Çorbalar

Püsürük Çorbası
Topalak Çorbası
Toga Çorbası
Çakıldaklı Çorbası
Dulkadın Çorbası

Tatlılar

Künefe
Bandırma
Karakuş
Kaynar
Palıza

Alıntı Yaparak Cevapla

Adana Mutfağı

Eski 07-16-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adana Mutfağı



Adanalılar kebap yanında yeşillik yemeyi, şalgam içmeyi severler Yemek çeşitleri gibi salatalar da çeşitlilik arz eder Çiğ köftenin, Adana kebabının yanındaki salata özel biberle hazırlanır Güneyin dışında hiç bir bölgede rastlanmayan tahinli turp salatası masalarda başköşeyi işgal eder Kışın şalgam ve turşu suyu yazın yerini aşlamaya (meyanköküne) terk eder


hımmm ama adana yemekleri gerçekten lezzetli oluyorr

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.