Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya
Nüfus: 8,192,880 (Temmuz 2006)
Yüz ölçümü: 83,870 km²
Para birimi: Euro (EUR)
Telefon kodu: 43
Başkent: Viyana
Yönetim Biçimi: Federal Cumhuriyet
Önemli şehirleri: Salzburg, Innsbruck, Graz, Linz, Eisenstadt
Komşuları: Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, İtalya, Liechtenstein, Slovakya, Slovenya, İsviçre
Ekonomi: Makine ve parça, kağıt ürünleri, metal eşyalar, kimyasallar, demir - çelik, tekstil, gıda maddeleri
Voltaj: 110 Volt
Dil: Almanca
Din: Roma Katolikleri %73 6 , Protestanlar %4 7, Müslümanlar ve diğer %21 7
Avusturya iklim bilgileri ve iklim grafiği sıcaklık grafiği
İklim:
Karasal okyanus iklimi hakimdir Yazlar serin, kışlar bol kar yağışlıdır
Genel bilgi:
Avusturya, Orta Avrupa'da yer alan bir ülkedir İsviçre, Lihtenştayn, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya ve İtalya çevrilidir
Ilıman bir iklime sahiptir, kıtasal ve bulutlu bir havanın etkisindedir Yazın ılıman bir iklim hakimken nadiren yağmur görülür, kışın çoğunlukla yağmurlu olmakla beraber nadiren kar görülür
Avusturya'nın dağları, ormanları ve vadileri yaz ve kış aylarında ideal tatil yerleridir Göller, dağlar ve vadiler, çeşitli sporları ile ünlüdür Viyana ise müzik, güzel sanatlar ve tarihi eserlerin merkezidir Operalar, sanat galerileri bale gösterilerinin verildiği salonlar başşehirde toplanmıştır Kış aylarında binlerce ziyaretçi, kayak yapmaya Avusturya'ya gelmektedir
Viyana kentini ve Tuna Nehri’nin bir bölümünü sınırları içerisinde bırakan Avusturya, dünyaca ünlü üzüm bağlarına da sahiptir Dünyanın ulaşılabilen en geniş (1640m'lik yükselti) buz mağaraları olan Eisriessenwelt Mağaraları, Alpler'in uçsuz bucaksız ovaları, tarihi ve kültürel yerleşim alanları ile bir dağ kenti olan Innsbruck, Alpler'de yer alan ve en keyifli kar kayağı alanlardan biri olan Stubai Vadisi, Neusiedl ve Wolfgang gibi göller, Avusturya'nın turistik cazibe merkezlerine birkaç örnektir
Tuna Nehri üzerinde uzanan Viyana, ülkenin başkenti olmanın yanı sıra çayırlık alanlar, yeşil renge bürünmüş tepeler ve dağlar arasında kurulu olan etkileyici bir kenttir Woflgang Amadeus Mozart'ın doğduğu kent olan Salzburg, bulundurduğu kiliseler, kaleler ve saraylar ile görülmeye değer bir kültür merkezidir
Ülke Mutfağı:
Avusturyalıların yeme alışkanlıklan kırsal kesime ve şehre göre büyük farklılıklar gösterir Tabii yeme alışkanlığmdaki bu farklılık mutfağın dayandığı besin maddelerindeki farklılığı da ortaya çıkarır Eskiden kırsal kesimde çok fazla et yenmez, köylüler hayvanları ancak özel günler ve bayramlar için keserlerdi Genellikle besin maddeleri süt, süt ürünleri ve şarküteri dışında, patates ve buğday ürünleri idi Daha sonra mısır geldi ve mısır ve mısır unu Avusturya Mutfağı'na girdi Mısır Avusturya Mutfağı'na Türklerden gelmiştir Bu nedenle Avusturyalılar mısır ununa "Türkische Weizen" (Türk unu) derlerdi
Kırsal kesimde, Avusturyalılar patates ve patates unundan da değişik yemekler yaparlardı Bunlar çeşitli giriş yemekleri, ana yemekler ve tatlılardı Tabii buğday unu da, ekmek için kullanıldığı kadar, makarna ve tatlı yapımında da yaygın olarak kullanılırdı Yani kısaca Avusturyalılar köylerde çok fazla un ve un ürünleri kullanırlardı
Şehirde ise eskiden çok et tüketiliyordu Mesela 16 yüzyılda Avusturya'da şehirlerde kişi başına yılda 100 kg et tüketiliyordu; yani günde hemen hemen 300 gr kadar et tüketilirdi 18 yüzyılda Avusturya'da küçük burjuvazide günde iki kere et yenirdi Günümüz Avusturya'sında et tüketimi gerek etin pahalı olmasından, gerekse modern yeme alışkanlıklarında saglıklı yeme, ön plana çıktığından eskiye göre azalmıştır Ama yine de günde bir öğün ki bu ağırlıklı öğündür, Avusturyalılar mutlaka et, etin yanında ise makarna, sebze, pirinç ve bazen de salata yerler
Avusturyalılar et pişiriminde hemen hemen tüm pişirme tekniklerini kullanırlar Kızartma, tencerede pişirme, haşlama, kavurma gibi Şiş türü ızgaralar ise mutfaklarına yeni giren pişirme metotlarındandır
Avusturyalıların en ünlü et yemeği "Schnitzel" (şinitsel) dir Normal olarak dana etinden yapıldığı için pahalı bir yemek olan şinitseli Avusturyalılar genellikle en önemli yemek olan pazar öğle yemeklerinde yaparlar Dana eti bulunması zor ve pahalı bir et oldu
|