Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
isviçre

İsviçre

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsviçre



Nüfus: 7,591,400
Yüz ölçümü: 41,285 km²
Para birimi: İsviçre Frangı (CHF)
Telefon kodu: 41
Başkent: Bern
Yönetim Biçimi: Federal Cumhuriyet
Önemli şehirleri: Zürih, Cenevre, Basel, Lugano, Luzern, StMoritz
Komşuları: Kuzeyde Almanya, Batıda Fransa, Güneyde İtalya, Doğuda Avusturya ve Liechtenstein
Ekonomi: Bankacılık, Finans, Kimya, İlaç, Saat, Çikolata, Turizm (özellikle kış),
Voltaj: 110 Volt
Dil: Almanca, Fransızca, İtalyanca
Din: Hristiyan (Katolik ve Protestan)

İsviçre iklim bilgileri ve iklim grafiği sıcaklık grafiği

İklim:
Genel olarak ılıman bir iklime sahiptir Ülkenin güneyinde kısmen Akdeniz iklimi görülür Orta ve Batı kesimlerde Alplerin etkisiyle daha soğuk bir hava hakimdir En az yağış alan mevsim sonbahardır

Genel bilgi:
Orta Avrupa'da yer alan İsviçre; Avusturya, Fransa, İtalya, Lihtenştayn ve Almanya ile sınır komşusudur Alpler, ülkenin orta ve güney bölgelerinde yer alırken, Jura Dağları da kuzeydoğuda Fransa ile sınırları oluşturur Tepelerden, nehirlerden ve rüzgarlı vadilerden oluşan Bernese Mittland, bu iki dağ sisteminin arasında yer alır ve ülkenin en kalabalık kentlerini barındırır

Fazla sıcak, soğuk ya da nemli olmayan normal bir iklim hakimdir Haziran ve Ağustos ayları arasında (18 - 28 °C), yılın en sıcak günleri yaşanır İlkbahar ve sonbaharda, sıcaklıklar 8 ile 15 derece arasında değişir

İsviçre deyince; gök yüzüyle buluşan zirvelerde kar kayağı yapmak, çağdaş sanatlar, çikolata ve ağızda eriyen nefis peynir çeşitleri akla gelir Sadece bu kadar mı? İsviçre Alpleri, dağ zirvelerinden beslenen göller ve nehirler, gizemli fundalıklar, dağ eteklerinden süzülen çağlayanlar ve kaplıcalar, sarp kayalıklar ve zengin kolleksiyonlarıyla çok sayıda müze ülkeyi bir turizm cenneti haline getirir

Kozmopolit bir göl kenarı kenti olan Cenevre, dünya bankalar merkezi Zürih, fiskiyeler ve üstü kapalı kemerlerle kaplı Bern ve dünyanın en iyi hayvanat bahçelerinden birine sahip Basel, İsviçre'nin dünya kentlerinden sadece birkaçıdır

İsviçre, sadece üzerinde bulunduğu dağ sistemi ile değil nehirleri ve gölleriyle de benzersiz bir coğrafyada yer alır St Peter Katedrali'nin burcundan Genevre Nehri'ne bakarken, gördüğünüz mükemmel manzaralar başnızı döndürecektir Jura Dağları eteklerinde bulunan Morat, Neuchatel ve Biel gölleri kanallarla birbirine bağlı olup, ülkedeki diğer göller gibi üzerinde sandal, vapur veya diğer bir ulaşım aracıyla gezintiye çıkabilirsiniz Gür bitki örtüsüyle kaplı vadilerin ve ovaların arasından geçerken, başınız dönebilir ve gözünüzü kamaştıran kristal sulara düşebilirsiniz

Coğrafik olarak küçük, öte yandan turizm potansiyeli ile çok büyük ülkede 700'e yakın müze bulunur Genevre Modern ve Çağdaş Sanatlar Müzesi, Zürih Güzel Sanatlar Müzesi (Kunsthaus Zurich), Zürih'te yer alan İsviçre Devlet Müzesi ve Basel Antikalar Müzesi bunlardan birkaç örnektir

Ülke Mutfağı:
İsviçre tipik bir gastronomiye sahip olmasa da, kantonlardaki çeşitliliği yansıtan yemek gelenekleri ile öne çıkıyor Başkent Bern’in spesiyali kışın tuzlanmış lahana, yazın ise yeşil fasulyeyle servis edilen et ve şarküteri ürünlerinden oluşan Bernerplatte… Bir tür patates garnisi olan rösti’yi de unutmamak gerek elbette… Yolunuz Fribourg’a düşerse, mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin başında patates kızartmasıyla ve sıcak servis edilen gravyer peynirli fondü ve İsviçre çiftçi çorbası geliyor Cenevre, longeole adı verilen domuz sosisiyle ve güveçte pişirilen yabanenginarı ile mutfağından söz ettirirken, Glaris’de püre, kuru erik ve özel bir soğanlı sos ile servis edilen dana bifteğinin lezzetiyle biliniyor Neuchatel’de ise öne çıkan lezzetler arasında sirke, mayonez ve kornişonla servis edilen haşlanmış işkembe, kırmızı şarapla yapılan ördek ve göl suyu balığından yapılan çorba yer alıyor

İsviçreliler genellikle yemeklerinde geniş çeşitliliğe sahip ekmeklerini tüketiyorlar (beyaz, tam buğdaylı vs) Günlük gıda tüketimlerinde süt, yoğurt, tereyağı ve özellikle İsveç peynirleri baş sırayı alıyor

Bezelye, havuç, karnabahar, patates ve ıspanak en çok tükettikleri sebzeler içerisinde yer alıyor Et ve tavuğu farklı yöntemlerle pişirip tüketiyorlar Et, patates ve fondü peynir, İsviçre yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçası Fondü yemeden, lezzetli şaraplarını içmeden İsviçre’den dönmek büyük hata olur

İsviçre’de çoğu sadece yerel bölgelerde rastlayabileceğiniz 150 çeşit peynir üretilir İnek sütünden yapılan, altın sarısı rengindeki emmental, adını Gruyere kasabasından almış olan gravyer, anasonlu bir çeşidi de bulunan sarı renkli, sıkı dokulu, keskin lezzetli tilsit, inek peyniri Mont d’or ve sbrinz bu peynirler arasında en ünlüleri…

İsviçre mutfağında en az peynir kadar yaygın olan bir diğer lezzet ise çikolata… 1800’lü yıllarda ilk sütlü çikolatanın keşfedildiği İsviçre, sütlü çikolata üretiminde zirveyi hala kimseye kaptırmıyor Broc’ta bulun

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.