![]() |
Avrupa'da Küçük Bir Türk Şehri: Viyana |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Avrupa'da Küçük Bir Türk Şehri: ViyanaAVRUPA'DA KÜÇÜK BİR TÜRK ŞEHRİ: VİYANA ![]() Yüzyıllar boyu Habsburg (Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan gibi Avrupa’nın çeşitli ülkelerini yüzyıllar boyunca yönetmiş hanedan) hanedanının yerleşim yeri olan bu kent Avusturya’nın başkenti ve aynı zamanda Avrupa Birliği’nin en büyük onuncu kentidir ![]() Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte birini barındıran bu tarih ve sanat kokan şehirde gezilecek, görülecek o kadar çok yer var ki… Schönbrunn Sarayı, Hofburg (Cumhur Başkanlığı Köşkü), Aziz Stephen Katedrali, Staatsoper (Opera Binası), Secession, Schwarzenberg Sarayı, Stadtpark - Şehir Parkı, Hundertwasser Evi, Schwarzenberg park bunlardan sadece birkaçı… Geziye başlamadan yaptığım plan sayesinde bunların çoğunu görme fırsatı yakaladım ![]() ![]() ![]() ![]() Tuna nehrinin güneyinde bulunan ve eski doğu bloku ülkelerine yakınlığıyla cazip hale gelen bu şehrin tarihi yapıları dışında en dikkat çekici özelliği demografik yapısı olsa gerek…Çünkü gezi sırasında gördüm ki sokakta yürüyen her 3 kişiden biri Türk … Veriler de bu görüşümü destekler durumda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda bu merakımın peşine düştümve burada yaşan Türkler hakkında bilgi toplamak için Türklerin yoğun olarak bulunduğu Floridsdorf bölgesine doğru yola çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu merkez sadece camii değil bir kompleks olarak tasarlanmış ![]() ![]() Üst katları gezerken camdan gözüme ilginç bir kare takılıyor ![]() ![]() ![]() Türkenschanzpark ![]() Viyana’nın küçük bir Türk şehri olduğu tezimi kanıtlamak için sürdürdüğüm serüven Türkenschanzpark’ta devam ediyor… İlk olarak parkın isminin Türkçe anlamını öğreniyorum “Türk Sipahileri”… Gregor- Mendelstresse’de bulunan bu parkta bizi ilk olarak hilali tük yıldızlı kapı karşılıyor ![]() ![]() Türkenschatzpark içinde yer alan Yunus Emre Çeşmesi Türkiye Cumhuriyeti tarafından Türkiye- Viyana arasındaki dostluğu güçlendirmek amacıyla Yunus Emre’nin 750 ![]() Çeşmenin üzerinde bir tarafı Almanca diğer yanıda Türkçe olarak şu dizeler yer alıyor… “İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendin bilmezsen Ya nice okumaktır ” Viyana çeşmesini biraz geçince Ukrayna Büyükelçiliği tarafından 2003 yılında yaptırılan anıt heykel karşılıyor beni ![]() Tüm bunların dışında çok sayıda Türk esnafa ratlayabileceğiniz yerlerden biri deşehrin en büyük meyve ,sebze ve çiçek pazarı olan Nachmarkt Pazarı…Bu pazar cumartesi günleri şehrin enbüyük bitpazarıyla birleşiyor ![]() ![]() Nesli Nazik ÖZKAN |
![]() |
![]() |
|