Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kitap Dünyası

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
davetnamenin, önsözü

Davetnamenin Önsözü 1

Eski 07-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Davetnamenin Önsözü 1

?????? ????? ??????????? ??????????

?????????? ????? ????? ?????????????? ???????????? ????????????
????? ?????????? ????????? ??????? ?????????????? ????????????????
??????? ????? ?????????? ??????????
Bismillâhirrahmânirrahiym

Elhamdülillâhi Rab’bil âlemin Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammed in hâtemil enbiyâ-i vel mürselîn Ve alâ âlihi ve sahbihi ecmeiyn
( Rahman ve Rahim olan Allah ın adıyla

Hamd Alemlerin Rab’bi olan Allah (Celle Celalüh) a Salat ü selam peygamberlerin sonuncusu, Hazreti Muhammed (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) e ve O’nun aile efradı ile bütün yüce ashabının üzerine olsun)
Firdevsi Tavil, Uzun Firdevsi ve Firdevsi Rumi olarakta bilinir Asıl ismi Şerafeddin Musa dır Doğum tarihi 1453 Edincik Ölümü 1512 den sonra İran ?
Osmanlı yazar ve şair Firdevsi, II Beyazit Han adına yazdığı ‘’Süleymanname’’ (Şahname) adlı eseri ile ünlüdür İstanbul’un fethinde gösterdiği yararlılıklardan ötürü Aydıncık zeameti (20000 ila 99000 akçe arasında gelir getiren toprak dirliği) verilen Hacı Genek Bey’in oğlu olan Şerafeddin Musa Firdevsi Bursa’da öğrenip görüp şair Melihi’den aruz dersleri aldı Simavlı Nakşi Şeyhi Abdullah İlahi’nin müridi oldu (1469) Uzun süre Balıkesir de yaşadı Beyazit II nin Süleymanname’yi uzun bulup bir bölümünü yaktırması olayına çok üzülerek, padişahı hicveden birkaç beyit söyleyerek, İran’a gitti ve orada öldü Farsça dan ve
Arapça dan gizli bilimlerle ilgili Da’vetname (Bu eser) adlı yapıtı Türkçe ye çevirdi Kırkı aşkın yapıtı vardır
Bunlardan bazıları: Şeyh Abdullah İlahi'le ilgili Tuhfetül hâdi ya da Hakaik name adlı manzum menakipnameyi yazdı Ahlak ve tasavvuf konularıyla ilgili Hayatu memat, Kutbname adını taşıyan mesnevisi Midilliye baskın düzenleyen Venedik, Fransız, İspanyol donanmalarıyla yapılan savaşları ve adanın onlardan kurtuluşunu (1501) anlatır Farsça'dan çevirmiş olduğu Pentname-i eflatun, Silahşörname, Santraçname-i kebir Münazara-i seyf-u kalem, Firasetname vb gibi

Alıntı Yaparak Cevapla

Davetnamenin Önsözü 1

Eski 07-15-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Davetnamenin Önsözü 1

?????? ????? ??????????? ??????????

?????????? ????? ????? ????????????? ???????????? ???????????? ????? ?????????? ????????? ??????? ?????????? ??????????? *

Bismillâhirrahmânirrahîm

Elhamdülillâhi rabbil âlemîn Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ muhammedin ve âlihi ve sahbihi ecmeîn
(Rahmân ve Rahîm olan Allah ın adıyla

Hamd âlemlerin rabbi olan Allah (celle celâlüh) a Selât ü selâm da efendimiz Hazreti Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem) e, O'nun aile efradı ile yüce ashabının üzerine olsun)
Bu fakir Firdevsi hicretin 893 yılında Balıkesir şehrinde halvet bir mekanda sakin olup, ömrümü bütün marifet ilimlerini tahsil içinde geçirip riyaziyat ilmiyle meşgul iken, Sultan Beyazit Han'ın meclisi şeriflerinde ismim geçmiş ve o mecliste bulunan sevdiklerimizden birisi beni övmüştür Onlarda memnun olup, bir eserini görelim demişlerdir
Bunun üzerine bu süslü nüshayı te'lif edip, bu yönden marifetim açığa çıksın ve marifet erbabı yanında kıymetim yüce olsun diyerek huzurlarına takdim ettim
Da'vetnâme ismindeki bu eserimi Şemsül meârifil sağîr, Mushafi kevâkib, Dekâikil hakâik ve bunlardan başka tecrübe edilmiş, doğruluğu kanıtlanmış olan Da'vetnâme kitaplarından, kâinatın içinde benzeri az bulunan bu tür kitapların Arapça sından ve Farsça sından Türkçe lisanına tercüme ettim
Bu kitaptan istifade eden kardeşlerimiz ruhumuzu hayır duâ dan mahrum etmemeleri arzu istirhamımdır
Da'vetnâme ismindeki bu eserimi sekiz bölüm üzerine tertip edip hazırladım
Birinci bölüm: Hak Sübhanehü ve Teâlâ hazretleri bu ruhlar alemini hangi sebebten dolayı yarattı ve kaç kısımdır Her birisi neye müvekkel (Vekil tayin olunmuş) dir ve meskenleri neresidir? Onu izah eder
İkinci bölüm: Hak Teâlâ hazretleri bu âlemleri oniki burc üzerine yaratıp, yedi kat gökte birer büyük yıldız yaratıp her birinin sıfatları, seyirleri, şekilleri, menzilleri ve kısımları nedir? Onu izah eder
Üçüncü bölüm: Ervahı da'vet etmenin yolu ve şartları nelerdir? Onları da'vet ettiğin zaman da'vete icabet ederler Onların zararı dokunmaması için ne yapılır? Onu izah eder
Dördüncü bölüm: Güneş burucatı seyir ederken her bir burçta olan ervah gelip Güneşe nazir (Bakan) olup müvekkel olur Onların da'veti, tılsımatı, sıfatı, casusu ve tercümanları vardır Onların şekilleri ve şartları nasıldır? Onu izah eder
Beşinci bölüm:Güneş hergün bir burca gelip, hangi derecede olduğunu bildirir ki, da'vet ehline özellikle lazımdır
Altıncı bölüm: Kamerin 28 menzilini her menzilde Ruhu meleküt (Ruhlar alemi) ten olan ervahın hangi kısmı gelip müvekkel olur O melaikelerin şekli, heyeti, ahkamı, tılsımatı, da'veti ve casusu hangi surette gelip görünürler Tercümanı ne şekildedir ve tılsımatı yazılırken buhuru ve şartları nelerdir? Onu izah eder
Yedinci bölüm: Ruhlar aleminin meleği yakın olanlardandır Onların da'vetlerini, şartlarını, buhurlarını ve mendillerini izah eder
Sekizinci bölüm: Kamer 28 menzili bir ayda devir edip, her bir menzile hangi gün gelir O menzillerin said ve nahsını bildirir Bir kimse da'vet, nâri necât, tılsımat, vefk veya herhangi bir amel yapmak isterse, Kamer in saatini ve menzilini, said ve nahsını iyi bilmesi lazımdır Bundan sonra
Kevâkibi sitte (Altı yıldız) nin ahvalini bilmezse, yaptığı ameller sahih olmaz Ama bütün amellerde Kamer in ahvalini iyi bilmek lazımdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com