|
|
Konu Araçları |
aşk, kopan, mutfağından, or or, tarifleri, yalnızlık, yekta |
Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri // Yekta Kopan... |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri // Yekta Kopan...Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri // Yekta Kopan Kitabın Adı : Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri Yayınevi : Can Yayınları Yazarı : Yekta Kopan Basım Yeri / Tarihi : İSTANBUL / 2002 Sayfa Sayısı : 152 Tür: Öykü Kitap Hakkında: İlk öykü kitabı olan ‘Fildişi Karası’ ile çok olumlu tepkiler alan Yekta Kopan; duru, abartısız, akıcı dili, yaşamın içinden seçilmiş, şaşırtıcı ayrıntılarla zenginleştirilmiş konularıyla; hüzün ve duygusallıkla mizah ve ironiyi dengede tutmayı başaran kurgularıyla, Türk edebiyatı içinde kendine özgü yolunu bulmuş görünüyor Olayın ön planda tutulduğu öyküleri, titizlikle işlenmiş, fazlalıklardan arındırılmış, çok yönlü, çok boyutlu karakterlerle donatılmış, ‘insan olan’ türlü şeyle bezenmiş Gerçekçi bir anlatım içinde hayal gücüne de çok yer vermesi, Yekta Kopan’ın öykülerinin öne çıkan özelliklerinden ‘Yaşam kurgulanmalıdır’ diyor Yekta Kopan ve insanlık durumlarından beslenen öyküler yazıyor Kitaptan Alıntılar : Yalnızlıklara dair Buğulu Yalnızlık 2 kişilik Malzeme: 2 kişi, 1 ilişki Hazırlanışı: Mutlu günler geçirilir Beraber olunmaktan alınan keyfi kaynayana kadar sık sık karıştırılarak yaşanır Arkadaşlar ortak edinilir ilişkiye Sinemaya gidilir, çıkışta filmden hiç bir şey hatırlanmaz, geriye kalan sadece sevgilinin film boyunca tuttuğu elinizde kalan sıcaklıktır Sözler verilir Sözlerin altında ezildikçe, yalanlar söylenir Mutluluk fokurdamaya başlayınca, ilişkinin altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır Oda sıcaklığına geldiğinde kıskançlık ve kavga gibi baharatlar göz kararı eklenir Arzuya göre aldatma da konulabilir İlişki iyice soğuduktan sonra gözyaşı ile servis edilir Yapa-yalnızlık 1 kişilik Malzeme: 1 kişi Olabildiğince fazla ilişki girişimi Hazırlanışı: Kadın ya da erkek tarafından hazırlanabilir Hazırlanışı biraz uzun zaman aldığından zahmetlidir Ustalıkla yapılabilen, pişirilmesi diğerlerine göre zor ama bir o kadar da lezzetli bir çeşittir Birçok ilişki denenir Özellikle her ilişkinin ilk günleri büyük bir coşkuyla yaşanır En güzel sözcükler, en güzel öpüşlere karıştırılır Her yeni ten, keşfedilmemiş bir coğrafyaymışçasına fethedilir Bütün bu ilişkileri kısa tutabilmek, hepsinde sonsuz bir mutluluk yaşamaya çalışmak gerekmektedir İlişkilerde yaşanan mutsuzluğun giderek artması, kişinin giderek içine kapanması, ayrı bir lezzet verecektir Kişi artık ilişki yaşayamayacak kadar yorgun ve mutsuz hale geldiğinde, yapa-yalnızlık hazır olur Alkolle servis edilir Türlü Yalnızlık Çok kişilik Malzeme: 1 kişi, 1 şehir Hazırlanışı: Çok çabuk hazırlanabilir, ancak zamanla kazanılabilen bir el becerisi gerektirmektedir Şehir bir dişi olduğundan daha çok erkeklerin damak zevkine uygundur ( Kadınlar tarafından da farklı şekillerde hazırlanabilir ) Sonucun güzel olabilmesi için dokusu, kokusu güzel bir şehir bulmak gerekir Yalnızlığa yeterince acıkmış olunan bir anda, korunmasız bir ruh haliyle şehrin sokakları arşınlanmaya başlanır Her sokağa, kaldırım taşına, elektrik direğine, binaya (özellikle tarih dokusu olan yapılara) farklı anlamlar yüklenerek gün boyu dolaşılır Çevredeki insanların konuşmalarına kulak kabartılır Her biri için bir hikâye düşünülür Dalgınlaşılır Yalnız insanların yüzünde hüzün, mutlu çiftlerin gözünde kahkaha, gençlerde heyecan, yaşlılarda ölüm aranır Bütün bu duygular şehrin değişik köşelerine adanır Arada bir baş yukarı kaldırılıp, gökyüzü seyredilir Ancak bunun çok yapılması umutları arttıracağından lezzeti bozacaktır Artık şehir tümüyle yalnızlığa dönüşmeye başladığında, yürüyüşe son verilerek bir duvar dibine oturulur ve duygular soğumaya bırakılır Sonbahar sıcaklığına ulaştığında, türlü yalnızlık ta servise hazır olur Afiyet olsun Yazar Hakkında : Yekta Kopan (1968 - ) Yekta Kopan, 1968’de doğdu Öğrenim hayatı Ankara’da geçti Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu Öyküleri Hayalet Gemi dergisinde yayınlandı altzinenet’de[1] internet ortamına yönelik edebiyat çalışmaları yaptı Hayvan dergisinde kısa metinler yazdı Sinema dergisi Altyazı’da eleştiriler yazıyor Öykü üstüne metinler yazdığı Eşik Cini dergisinin aynı zamanda yayın kurulunda da bulunuyor Öyküleri, denemeleri çeşitli dergilerde, seçkilerde ve antolojilerde yayınlanıyor Radyo programcılığı ve seslendirme çalışmalarının yanı sıra NTV televizyon kanalında her gün yayınlanan kültür-sanat programı “Gece Gündüz”ün sunuculuğunu yapıyor Fildişi Karası, Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri ve Yedi Derste Vicdan Muhasebesi adlı öykü kitapları ve İçimde Kim Var adlı romanı Can Yayınları tarafından yayınlandı altkitapcom’da yayınlanan e-kitabı Daha Önce Tanışmış mıydık? adını taşıyor Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri 2002 yılında Sait Faik Hikâye Armağanına değer görüldü Kısa öykülerden oluşan son kitabı Kara Kedinin Gölgesi 2005 sonunda yayımlandı alıntı |
|