![]() |
Nilüfer Açıkalın'dan Çıldırtan Öyküler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nilüfer Açıkalın'dan Çıldırtan ÖykülerNilüfer Açıkalın'dan çıldırtan öyküler ![]() Tiyatro oyuncusu Nilüfer Açıkalın, gözlerinin görmeden geçemediği ayrıntılardan yola çıkarak yazdığı ''Çıldırtan Öyküler''le 10 sene önce çıktığı öykü yolculuğuna devam ediyor ![]() AA İstanbul - Açıkalın, çocukluğundan bu yana var olan gözlem yeteneğinin oyunculuk sayesinde iyice gelişip biçimlendiğini belirterek, ''İsimleri ve rol icabı ezberlediklerim dışındakileri pek aklımda tutamam ama fotoğrafik bir hafızam var ![]() ![]() Sokakta gezerken yakaladığı bir izlenimin kocaman bir öyküye dönüştüğünde hissettiği mutluluğu ancak aşka benzetebileceğini ancak bunun bile hafif kalacağını söyleyen Açıkalın, ''Çünkü dünyevi aşk gelip geçici öyküyse kalıcıdır ![]() ![]() Bir öyküye son noktayı koymanın bazen çok zor bazen de çok kolay olduğunu ifade eden sanatçı, öyküleri kitapta toplu bir şekilde gördüğü anda ise öyküyü hangi zorluklarla ya da nasıl bir halde yazdığını tamamen unuttuğunu anlattı ![]() ''Bu öykülerin bazıları normal doğum bazıları sezeryan ama sonuçta sağlıklı bir şekilde kucağa düşen bebeler gibi her biri'' diyen Açıkalın, öykülerini şöyle tanımladı: ''Yazmak özgürlüğümdür" ''Doğunun Sufi'lerinden Abdülkadir Geylani demiş ki 'bir şeyi tamamlamadan ona başlama' ![]() ![]() Öykülerim yazım dili ve kurguları nedeniyle birbirinden çok farklı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazmaya kendisi için önemli olan yüce değerler olan annesi, babası, Atası, gökyüzü, yağmur için şiirler yazarak başladığını kaydeden sanatçı, sonra hikayeler yazmaya başladığını anlattı ![]() ![]() ![]() ![]() Öykülerinde otobiyografik yanlar olmadığını söyleyen Nilüfer Açıkalın, ''Sadece hislerimden ve gözlemlerimden yola çıkarak yazıyorum ![]() ![]() ![]() Nilüfer Açıkalın, hiperaktif yapısı ve dengesiz ruh hali nedeniyle enerjisini zaptetme ve yönlendirmenin yolunu yazarak bulmasaydı şimdi bir katil, bir deli ya da en iyi ihtimalle bir ölü olabileceğini anlattı ![]() Kendisini oyunculuğuyla tanıyan çoğu izleyicinin yazar olduğunu hala bilmediğini dile getiren sanatçı yazarlık ve oyunculuğun hayatının birbirini besleyen, birbiriyle çoğalan iki ayrı yanı olduğunu vurguladı ![]() ![]() Açıkalın, oyunculuk konusunda ise son dönemde dörtnala koşmak için sabırsızlanan yılkı atı hissiyatında olduğunun altını çizdi ![]() ''Öyküleri kelebeğe benzetiyorum" Öykü yazmanın roman yazmakla hiçbir alakası olmadığını savunan Açıkalın, şunları söyledi: ''Öykü başlı başına romandan çok farklı bir tür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roman yazma disiplini ile öykünün ki de birbirinden apayrı şeyler ![]() ![]() Yazmak konusunda belli koşulları olmadığını ifade eden Açıkalın, dağınık ortamları huzurlu, düzenli ortamların da güvenli olduğunu düşündüğünü vurguladı ![]() ![]() Bir birey olarak var olan sosyal sorunlar karşısında bir duruşu olduğunu dile getiren sanatçı, ''Sosyal sorunlara kayıtsız kalmadığım gibi hak savunma noktasında geri de durmuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Nilüfer Açıkalın, ilk öykü kitabından bu yana hayatında değişen ve dönüşen şeyleri şöyle anlattı: ''10 sene önce kabuğumu kırıp öykülerimi ortaya çıkarmasaydım da şimdi hala yazıyor olurdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hiçbir zaman kitap çıkarma düşüncesiyle öykü yazmadığını belirten Açıkalın'ın 15 öyküden oluşan 8 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|