Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kitap Dünyası

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asya, kavramı, marksist, osmanlı, tarzı, toplumu, üretim

Asya Üretim Tarzı Ve Osmanlı Toplumu / Marksist Üretim Tarzı Kavramı ...

Eski 07-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Asya Üretim Tarzı Ve Osmanlı Toplumu / Marksist Üretim Tarzı Kavramı ...

Asya Üretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu / Marksist Üretim Tarzı Kavramı

Yazar: Sencer Divitçioğlu
Sayfa: 219

1967 yılında yayımlanan Asya Tipi Üretim Tarzı ve Az-Gelişmiş Ülkeler (ATÜT) kitabının ardından 1967’de Asya Üretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu adıyla yayımlanan ve 1970’li yıllar boyunca çokboyutlu tartışmalara neden olan eser; 1981 yılında üçüncü baskısını yapmıştı 80’li yıllara dek adından sıkça söz ettiren eser Osmanlı Toplumuyla ilgili referans kaynağı olarak görülmeyi sürdürdüğü için yeniden gözden geçirilmiş ama özüne dokunulmamış haliyle yeni kuşaklara bir kez daha ulaştırılıyor

Divitçioğlu’nun Marksist Üretim Tarzı Kavramı adlı çalışmasıyla birarada yayımladığımız elinizdeki kitapta yazar; Marx’ın ortaya attığı tezle ilintisi tartışmalı ‘Şark Despotizmi’, ‘hidrolik toplumlar’ benzeri siyasal boyutlu kavramsallaştırmalardan uzak duruyor

ATÜT kavramıyla, azgelişmiş ülkelerin sosyo-ekonomik yapılarını açıklarken doğrudan Osmanlı/Türk toplumuna atıfta bulunmayan Divitçioğlu’nun, ‘kerim devlet’, ‘kapıkulu sınıfı’ gibi kavram-laştırmalarla modelini, bu toplumları da açıklayacak bir anahtar olarak gördüğünü söyleyebiliriz

M Şükrü Hanioğlu’nun sunuşuyla
alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com