Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
meniskus, yaralanmaları

Meniskus Yaralanmaları

Eski 07-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Meniskus Yaralanmaları

Meniskus Yaralanmaları

Menisküsler, diz ekleminde yastık görevi görürler, diz ekleminin bütünlüğüne yardım ederler ve dönmelerde güvence unsurudurlar Menisküsler genelde dize yandan gelen darbeler sonucu yırtılırlar Diz bükülü iken uyluğun içe doğru aşırı dönmesi ile ve dizde aşırı gerilme sonucu da menisküsler yırtılabilir

Başlıca yırtılma nedenleri:

kaza ve darbelere bağlı
hasar oluşturan eklem hastalıklarına bağlı
eklem bağı hasarlarına bağlı
doğuştan var olan şekil değişikliklerine bağlı kendiliğinden yırtılma

Başlıca yırtılma şekilleri:

longitudinal (uzunlamasına) yırtıklar
transvers ve oblik (yatay ve eğri) yırtıklar
menisküs kisti ile birlikte olan yırtıklar

Başlıca Belirtiler

Kilitlenme : dizin 20-25 derece bükülü kalması, dizin gerilememesi durumudur Bu durum bir kaç günlük istirahatle geçer Ancak kilitlenmeye neden oalbilecek diğer durumlardan (ağrı, kitle gibi) ayırılmalıdır

Boşalma : dizlerde boşalmaya neden olabilecek diğer durumlardan ayrılmalıdır

Şişlik (sıvı birikmesi) : darbe - kaza sonucu meydana gelen menisküslerde görülebileceği gibi, menisküs yırtığı da sıvı birikmesine neden olabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com