07-15-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bağırsak Gazının Nedenleri
Bağırsak Gazının Nedenleri
Mide bağırsak kanalındaki gaz iki kaynak ile oluşur Biri yutulan hava diğeri ise bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmaların gıda artıklarından oluşturduğu gazdır
Hava yutulması (aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sıgara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını artırır
Geğirme ile yutulan havanın büyük bir kısmı mideden ağız yolu ile çıkar, geri kalan gaz ince bağırsaklara geçer, bir kısmı ince bağırsaklarda emilir,geri kalanı kalın bağırsağa geçer ve makattan vücudu terk eder
Kalın bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmalar gıda artıklarından gaz üretir Bu mikroorganizmalar, mide bağırsak kanalının daha yukarı kısımlarında sindirilemeyen kompleks karbonhidratları (şeker, nişasta, lif), selülozu sindirebilir Bu sırada gaz açığa çıkar Herkesin kalın bağırsağında belli oranda zararsız mikroorganizma vardır
Yutulan ve bağırsaklarda üretilen hava miktarı değişkendir Mide ve bağırsaklardaki gazın yaklaşık %99u nitrojen, oksijen, karbon dioksit, hidrojen ve met@ndan oluşmaktadır Bu 5 çeşit gazda kokusuzdur Hidrojen ve karbon dioksitin karbonhidratların kalın bağırsak da tam olarak emilmemesinden dolayı yoğun miktarda üretilir met@n gazı ise, ancak insanların %30unda üretilir met@n gazı üretimi diyet bağımlı değildir, daha çok ailesel (kalıtsal) özellik göstermektedir Gazın hoş olmayan kokusu hidrojen sülfit, amonyum, indol ve skatol gibi diğer kimyasallara aittir
Çıkarılan gaz miktarının yaklaşık yarısı yutulan havadan meydana gelmektedir Sağlıklı birçok insan, günde yaklaşık 10 kez gaz çıkarmaktadır Ancak normalden daha çok gaz üretiyor yada gaz üreten yiyecekler fazla miktarda alınıyorsa günde 50-100 kez gaz çıkarılabilir
|
|
|