![]() |
Astim (Bronşiyal Astma): Astım Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astim (Bronşiyal Astma): Astım Nedir?ASTIM, HAVAYOLLARININ (BRONŞLARIN) KRONİK (MÜZMİN) İNFLAMASYONU (YANGI, İLTİHAB) İLE SEYREDEN, NEFES DARLIĞI, HIŞIRTILI SOLUNUM VE ÖKSÜRÜKLE KARAKTERİZE BİR HASTALIKTIR ![]() Astımın tarifi genel bu şekilde yapılır ![]() HAVAYOLU NEDİR? Havayolu, yani bronşlar, akciğerler içinde bir ağacın dalları gibi yayılan ve solunan havayı akciğer dokusu içine dağıtmakla görevli kanallardır ![]() Havayollarının iç kısmını mukoza adı verilen ince bir örtü kaplar, bunun altında hücrelerden, kan damarlarından ve salgı bezlerinden oluşan submukoza tabakası yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ASTIM BELİRTİLERİ NASIL OLUŞUR? Astım havayollarının hastalığıdır ![]() Astımda havayollarının mukoza ve submukoza tabakalarında inflamasyon (yangı) vardır ![]() Havayolları her türlü uyarana karşı (allerjenler, enfeksiyonlar, iyi ve kötü kokular, sigara dumanı v ![]() ![]() ![]() Uyaranlar havayollarını saran kasların kasılmasına, salgı bezlerinin aşırı salgı yapmasına ve sonuçta da havayollarının daralmasına neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR? Astım nedeniyle daralmış olan havayollarından geçen hava miktarı azalacaktır ![]() ![]() Daralmış havayollarından güçlükle geçen hava HIŞIRTIya (VİZİNG) ve HIRILTILI SOLUNUMa neden olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Yandaki resimlerde, salgısı artmış ve daralmış bir havayolunun gerçek ve şematik görünümleri yeralmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Astim (Bronşiyal Astma): Astım Nedir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astim (Bronşiyal Astma): Astım Nedir?ASTIM TEDAVİSİ ASTIM UYGUN İLAÇLAR VE DOĞRU TEDAVİ UYGULAMALARI İLE KONTROL ALTINA ALINABİLEN BİR HASTALIKTIR ![]() HASTALIĞIN KÜRATİF (TAMAMEN ORTADAN KALDIRAN) BİR TEDAVİSİ YOKTUR ![]() ![]() ASTIM TEDAVİSİNDE HEDEFLER NELERDİR? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BU HEDEFLERİ GERÇEKLEŞTİREBİLMEK İÇİN ![]() ![]() ![]() ![]() TEDAVİ HEDEFLERİNDE BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN ![]() ![]() ![]() ![]() ASTIMI ALEVLENDİREN NEDENLER ![]() ![]() ![]() ![]() uygun olmalıdır ![]() ![]() ![]() BU İLAÇLARIN ALIŞKANLIK YAPTIĞI, ZAMANLA ETKİSİZ HALE GELEBİLECEĞİ, AKCİĞERLERE ZARAR VEREBİLECEĞİ GİBİ İNANIŞLAR DOĞRU DEĞİLDİR ![]() |
![]() |
![]() |
|