Ba?ymlylyk Yapan Maddeler Alkol - Ba?ymlylyk Yaratan Maddeler Alkol |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ba?ymlylyk Yapan Maddeler Alkol - Ba?ymlylyk Yaratan Maddeler AlkolBa?ymlylyk Yapan Maddeler Alkol - Ba?ymlylyk Yaratan Maddeler Alkol Genel Özellikler: Alkolün tarihi neredeyse insanlyk tarihi kadar eskidir Ynsanly?yn yerle?ik hayata geçmesiyle alkol üretimi de ba?lamy?tyr Ylk bira, bundan 8 bin yyl önce Mezopotamyalylaryn arpayy ekmek yapmak için yslah etmesiyle yapylmy?tyr Sümerlerin 6 bin yyl önce Godin Tepelerinde (Baty Yran ve Anadolu) bira ve ?arap içti?i bilinmektedir Daha sonra fermente edilmi? meyve, tahyl ve baldan alkol ederek alkolü, iyice hayatyna sokmu?tur insano?lu Alkol kimi zaman kutsal sayylyp, dini törenlerde kullanylmy?, kimi zaman e?lencenin ayrylmaz bir olmu?tur Alkolün icat edilmesiyle birlikte, alkol aly?kanly?y da ortaya çykmy?tyr Alkol aly?kanly?ynyn bir hastalyk olarak kabul edilmesi eski ça?lara dayanmaktadyr Roma filozofu Seneca, alkolizmi bir akyl hastaly?y olarak tanymlamy?tyr Alkolizm terimi, ilk defa Ysveçli hekim Magnus Huss tarafyndan, “Alcoholismus Chronicus” (1849) isimli makalede kullanylmy?tyr Bu makalenin ardyndan, kronik alkolizm tybbi bir terim haline gelmi? ve bir hastalyk olarak kabul edilmeye ba?lanmy?tyr Kullanym: Alkol; beyin, sinir sistemi, mide, sindirim sistemi, karaci?er, kemik ili?i gibi hayati merkezler ba?ta olmak üzere vücudun bütününü etkiler Etkinin ?iddeti, alynan alkolün miktaryna ve sykly?yna göre de?i?ir Alkol kullanymynyn tybbi olarak kabul edilen normal synyry erkekler için günde 2, kadynlar için 1 içkidir Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu ya da ?i?e biraya, bir bardak ?araba ya da 45 ml’lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) e?ittir Bu ?ekilde hesaplandy?ynda alynan içkinin türünün hiç bir önemi yoktur Yani üç bira içmekle üç duble votka içmek ayny miktarda alkol alynmasyny sa?lar ve ayny etkiyi yapar Dolayysyyla birayy bu ba?lamda zararsyz bir me?rubat gibi görmek anlamsyzdyr Etkiler: Alkol alyndyktan sonra, hyzla ince ba?yrsaktan kana kary?yr Kana kary?an alkol miktaryna göre, beynin çaly?masy yava?lar Yçki içen ki?inin kanyna kary?an alkol miktary, içkinin hangi ?artlar altynda içildi?ine (yer, ki?inin psikolojik durumu, duygusal durumu, yanynda ba?kalarynyn olup olmamasy, herhangi ba?ka bir madde alynyp alynmady?y), belirli bir zamanda ne kadar içti?ine, vücut ölçülerine, cinsiyetine, vücut yapysyna ve ****bolizmasyna, midedeki yiyecek çe?idine ve miktaryna göre de?i?ir Alkol kana kary?tyktan sonra, hiçbir yiyecek ya da içecek onun etkisini azaltmaz Bazen meyve ?ekeri, alkolün kandan dy?ary atylymyny hyzlandyrabilir ve böylece etkisi daha kysa sürer Normal bir yeti?kinin ****bolizmasy saatte 85 gr alkolü (bir biranyn 3/2’si) sindirip vücuttan atabilir Kana 50 ml alkol kary?masy çakyr keyif olarak adlandyrdy?ymyz sycaklyk hissi, yüzde kyzaryklyk, algy yava?lamasy ve rahatlamaya yol açar 100 ml algylamanyn yava?lamasyna, kendini dizginleyememeye, dikkatini verememeye, reflekslerin yava?lamasyna ve kontrolsüzlü?e (açyk sarho?luk) yol açar 150 ml a?yry sarho?lu?a yol açar ve ki?ide sersemleme hissi, kaslara ve hareketlere hakim olamama, çift görme, konu?ma bozukluklary, hafyza ve idrak bozukluklary gözlenir Kandaki alkol orany 250 ml oldu?unda ki?i a?yry sarho?luk halindedir ve ayakta duramaz, kusma ve syzma gözlenir 350 ml’de bilinç kayby, solunum yava?lamasy, idrar kaçyrma, dü?ük ate? ve dü?ük tansiyon görülür, ki?i koma halindedir Kandaki alkol miktarynyn 500 ml ve daha fazla olmasy durumunda ölüm ihtimali vardyr Kysa bir süre içinde a?yry alkol almak genellikle “ak?amdan kalma” haliyle sonuçlanyr Bu durum 8-12 saat sürebilir Ak?amdan kalma olmanyn sebebi, alkol zehirlenmesidir A?yry alkol alynmasy kar?ysynda vücut zayyf dü?er ve bunu düzeltmesi vakit alyr Alkol ve di?er uyu?turucu maddelerin birlikte alynmasy çok daha korkunç sonuçlar do?urabilir Kaza ölümlerin ço?u alkol ve uyu?turucularyn birlikte alynmasyyla ortaya çykmaktadyr Alkol uyu?turucularyn etkisini ço?altyr Tedavi için alynan ilaçlarla birlikte alkol kullanmak da çok tehlikeli olabilir |
|