Sahuru Sütle Yftary Hurmayla Tamamlayyn |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sahuru Sütle Yftary Hurmayla TamamlayynSahuru sütle iftary hurmayla tamamlayyn Diyet ve Beslenme Uzmany Aysun Gökçen, 'Sahurda süt için Yftary ise hurma ile bitirin' diyor 20082009 Ceyda Ereno?lu Müslümanlar için kutsal sayylan Ramazan ayy, sonunda geldi çatty ‘Ramazan’da Do?ru Beslenmenin Püf Noktalary’ isimli yeni yazy dizimiz, Ramazan ayynda nasyl beslenmemiz gerekti?ine dair birçok konuyu ve bilgiyi kapsyyor Oruç tutulurken dikkat edilmesi gerekenler, iftar ve sahur sofralarymyzdan eksik etmememiz gereken besinler, harareti önleyen ya da tok tutan yiyecek ve içecekler, oruç tutmayla ilgili do?ru bildi?imiz yanly?lar; bugünden itibaren bu sayfalarda! Yftar saatinin geç olu?u ve sycak havalar, bu yyl oruç tutanlaryn susuzluk ve açlyk synyrlaryny zorlayacak olsa da uzmanlar, “Tüm bu olumsuzluklar iyi bir planlamayla en aza indirilebilir” diyor Ramazan ayy geldi çatty Bugün gece yarysyndaN sonra oruç tutanlar sahura kalkacak, yaryn ak?am da ilk iftar yapylacak Oruç tutanlaryn nasyl beslendiklerine dikkat etmeleri gerekti?ini belirten Diyet ve Beslenme Uzmany Aysun Gökçen, oruç tutmanyn temel ?artynyn ki?inin sa?lyk durumunun buna elvermesi oldu?unu dile getiriyor KARPUZA YER VERYN Oruç tutmaktan yarar görmenin ilk ko?ulunun sahura kalkmak, ikinci ko?ulunun ise ak?amyeme?ini ikiye bölmek oldu?unu belirten Aysun Gökçen, “Oruç tutarken neredeyse 20 saati bulan açlyk sürecinde, vücut gerekli olan enerjiyi kendi kaslaryndan sa?lamaya çaly?yyor Bu da; hem kaslarda kayyplara hem de kanda zararly maddelerin olu?umuna neden oluyor Ramazan ayynda tok tutsun diye hamur i?lerine yüklenmek ise hiçbir ?ekilde önerilmiyor” diye konu?uyor Diyet ve Beslenme Uzmany Aysun Gökçen, iftar sofralarynda, önce iftariyelik besinlerin tüketilmesi ve ardyndan yeme?e geçilmesi anlayy?ynyn yanly? bir beslenme tercihi oldu?unu söylüyor ve iftariyelikte ysrarcy olanlara karpuz ve peyniri öneriyor Ramazan ayynyn en büyük tehlikelerinden birinin kolesterol içeren besinlerin bu dönemde daha fazla tüketilmesi oldu?unu belirten Gökçen, ?öyle devam ediyor: ET YERYNE BALIK “?arküteri, kaymak ve et ürünleriyle; uzun süre aç byrakylan bedenimize kolesterol yüklemesi yapmy? oluyoruz ?arküteri ürünleri ve kaymak yerine sa?lykly bir besin olan yumurtayy tercih etmek gerekiyor Et yerine ise balyk tüketilmeli” Ramazan ayyna girerken, bir ay boyunca ne yiyece?imize de?il, sa?ly?ymyzy Nasyl koruyaca?ymyza odaklanmamyz gerekti?ini belirten Aysun Gökçen, sözlerini ?u ?ekilde sürdürüyor: “Ramazan ayynyn olmazsa olmazlaryndan birinin, iftarda içilen çorba oldu?u dü?ünülüyor Gün boyu aç kalan mideyi doldurmaya çorba ile ba?lamak; hem tokluk hissi duymak hem de sa?lyk açysyndan önemli Ramazan ayynyn vazgeçilmez besini olan hurmanyn ise, yemek öncesi yerine yemek sonrasynda tüketilmesi daha do?ru Çünkü hurmanyn içerdi?i ?ekermiktary, kan ?ekerini yükseltir ve yeme?e son noktayy koymanyza yardymcy olur” Oruç tutanlar için ideal mönü SAHURDA - Yumurta - Diyet peynirli tost - Sö?ü? salata - Tatlandyrycyly komposto - Meyve salatasy VEYA - Etli sebze yeme?i - Diyet ekmek ya da bulgur pilavy YFTARDA - Çorba - Etli sebze yeme?i - Cacyk - Pide veya kepekli pirinç pilavy Hurma VEYA - Çorba - Bu?ulama balyk Salata - Pide veya bulgur pilavy - Hurma YFTAR VE SAHUR ARASI - Meyve salatasy - Taze ceviz Dondurma VEYA Sütlü tatly - Meyve - Grissini TUZU AZALTIN, SUYU ÇO?ALTIN Beslenme ve Diyet Uzmany Aysun Gökçen, oruç tutan insanlaryn beslenme düzenlerinde dikkat etmeleri gereken ba?lyca noktalary ?u ?ekilde syralyyor: - Mide a?rysy ve reflü gibi ?ikâyetlere yol açabilecek yiyecekleri, Ramazan mönüsünden çykaryn - Tuz tüketimini minimuma indirin - Yemek aralarynda aty?tyrmayyn - Bol su tüketin - Yftarda hazmy kolayla?tyran rezene, ku?burnu, adaçayy gibi çaylar için - Yemekleri mümkün oldu?unca yava? tüketin - Tabaklara konan yemek miktarynyn az olmasyna özen gösterin - Yemek çe?idini azaltyn ve besin de?eri yüksek yemekler hazyrlayyn - Aksesuvarly ve yüksek kalorili tatlylardan uzak durmaya çaly?yn - Sahurda yatmadan önce, bir su barda?y süt için - Sahurda tüketilen yiyeceklerin ya?ly olmamasyna dikkat edin - Tatlylarda tatlandyrycy kullanmayyn Oruç çorbasy sizi tok tutacak Beslenme ve Diyet Uzmany Aysun Gökçen, gün boyunca tokluk hissi duymak isteyenler için hem sahurda hem de iftarda tüketilebilecek olan oruç çorbasynyn tarifini verdi: MALZEMELER: - 1/2 su barda?y bezelye - 1 su barda?y dilimlenmi? havuç - 1 su barda?y kyyylmy? brokoli - 1 su barda?y kadar, ince ?erit ?eklinde do?ranmy? taze fasulye - 1 adet kalyn kyyylmy? kyrmyzy so?an - 2 adet do?ranmy? domates - 1 kahve fincany kyrmyzy mercimek - 1çay ka?y?y zencefil - 1 çay ka?y?y toz ki?ni? - 1 çay ka?y?y kimyon - 1 çay ka?y?y karabiber YA PILI?I: Bezelyeleri ha?ladyktan sonra suyunu dökmeden di?er malzemeleri içine ilave edin Bir miktar daha sycak su ekleyerek pi?irin Yeme?inizi pi?tikten sonra ister taneli olarak isterseniz blender'dan geçirerek servis yapyn ve afiyetyle yiyin |
|