Kyrmyzy Etin Zararlary |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kyrmyzy Etin ZararlaryAvusturalya’da 7000 ki?i üzerinde yapylan ara?tyrmada, ki?ilerin 8-10 yyl boyunca yemek yeme aly?kanlyklary incelendi Yapylan ara?tyrma sonucunda, haftada 10 defadan fazla kyrmyzy et tüketen ki?ilerin, 5 kereden daha az yiyenlere oranla sary nokta hastaly?yna (Ya?a Ba?ly Makula Dejenerasyonu) yakalanma riskinin %47 daha fazla oldu?u ortaya çykty Sary Nokta’ya kar?y en fazla koruyucu özelli?e sahip besinleri ise sebze ve meyveler olu?turuyor Koyu ye?il lifli sebzeler, antioksidan özelli?i ve güçlü lutein içeri?i ile Sary Nokta’ya kar?y koruyabiliyor Lutein; en çok yspanak, brokoli gibi ye?il sebzelerde ve sary renkli meyvelerde bulunuyor Ancak ya?a ba?ly makula dejenerasyonu hastaly?yny önlemek için gerekli miktary bu besinlerle beslenerek almak çok güç olmaktadyr Çünkü yeterli miktary tüketebilmek için belirtilen besinlerden günlük olarak çok fazla miktarlarda yemek gerekmektedir (örn: Günlük 1,2 kg mysyr veya 48 adet yumurta gibi) Bu ö?eler, mikronutrisyon* ürünleri yani lutein ve antioksidan deste?i olarak dy?arydan sa?lanabilir ve sary nokta hastaly?y riski önemli oranda azalabilir Mikronutrisyon, mikro beslenme ile e? anlamly olup, özellikle vücut için gerekli besin desteklerinin istenen oranda alynmasy ?eklinde tanymlanabilir Mikro beslenmenin en net örneklerinden birinin vitaminler oldu?u söylenebilir |
|