Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, günlük, rehberi

Günlük Beslenme Rehberi

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Günlük Beslenme Rehberi



Günlük Beslenme Rehberi

Yeterli ve dengeli beslenmek için değişik yaş, cinsiyet ve özel durumlardaki bireylerin enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri farklıdır
İnsan, gereksinmesi olduğu besin öğelerini tartarak alamaz Bunlar doğal besinlerle karşılanır Besinlerimiz, içerdikleri besin öğelerinin türleri ve miktarları yönünden farklıdır Bazı besinler proteinden, bazıları herhangi bir vitaminden zengindir Her besini yeme olanağımızda yoktur Bu nedenle, besinlerimizi, besleyici değerleri yönünden 4 grup altında toplayabiliriz Bu grup içinde yer alan besinler, birbirinin yerini tutar Günlük diyetimizde her gruptan besin bulunur ve bunların miktarları gereksinmemize uygun olursa, yeterli ve dengeli besleniriz

Grup 1
Süt ve sütten yapılan yiyecekler
Bu grup kalsiyum için en iyi kaynaktır Süt, yoğurt, peynir, çökelek, süt ile yapılan tatlılar Bu gruptaki yiyeceklerin herhangi birinden veya bir kaçından günde 1-2 porsiyon yenilmelidir En az bir büyük su bardağı süt veya yoğurt, iki kibrit kutusu büyüklükte peynir, bir küçük kase muhallebi veya sütlaç bir porsiyon kabul edilir Bu gruptaki yiyecekler özellikle büyümekte olan çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar ile yaşlılar için önemlidir Yetişkin ve normal durumda olan kişilere, günde bir porsiyon, örneğin iki kibrit kutusu büyüklükte peynir veya bir su bardağı kadar yoğurt yeterse de; çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar 2-3 porsiyon almalıdırlar

Grup 2
Et, tavuk, balık, sakatat, yumurta, kuru nohut, fasulye, mercimek, ve bu besinlerden yapılan ürünler
Bu gruptaki besinler protein, B vitaminleri ve demirden zengindir Enerji de verirler Herhangi birinden ya da bir kaçından her gün iki porsiyon yemeliyiz Bu grup besinler, öğle ve akşam birinci yemeği oluşturur Sabah bir yumurta yenirse yarım porsiyon alınmış demektir Öğünlerden birinde kurubaklagil, birinde de etli sebze yemeği yeterlidir Etin yerine balık ve tavuk da yenilebilir

Grup 3
Taze sebze ve meyveler
C vitamini gereksinmemizi bu gruptan karşılarız Patates, karnabahar, kereviz, patlıcan, enginar, pancar, kabak, domates, salatalık, biber, yeşil yapraklı sebze ve otlar, havuç, her türlü meyve bu grupta yer alır Bu gruptaki yiyeceklerin herhangi birinden veya bir kaçının karışımından her gün 3-5 porsiyon yenilmelidir Alınan sebze ve meyvenin bir porsiyonu yeşil yapraklı sebze veya portakal, limon gibi turunçgillerden veya domates olmalıdır Büyük meyvelerin (portakal, elma, armut, muz gibi ) orta büyüklükte bir tanesi, kayısı ve erik gibi meyvelerin 3-6 adedi; çilek, kiraz gibi olanların yarım su bardağı kadarı bir porsiyon sayılır Yeşil sebzelerin kıyıldığı zaman 2-3 su bardağını dolduran miktarı, bir orta büyüklükte patates, bir küçük havuç, bir küçük yeşil kabak, yine bir porsiyon olarak kabul edilir

Grup 4
Tahıllar ve tahıllardan yapılan yiyecekler
Bu grup temel enerji kaynağımızı oluşturur Ekmek, makarna, şehriye, pirinç, bulgur, kuskus, börekler, un ve irmikten yapılan tatlılar Ekmek, her öğün yediğimiz yiyecektir Yetişkin bir kişi için öğünlerde, 1-2 orta dilim ekmek yeterlidir Fazla hareket gösteren kişiler bunun iki üç katını yiyeceği gibi, daha çok oturarak iş gören kişilerin bir porsiyondan fazla yemelerine gerek yoktur Hareketli iş gören kişiler yaptıkları işin derecesine göre 2-3 porsiyon yiyebilirler 3-5 yemek kaşığı kadar makarna veya pilav, bir porsiyon sayılır Tatlıların porsiyon ölçüsü çeşitlerine göre ayarlanır İrmik helvasının 3-4 silme yemek kaşığı, lokmanın 5-6 adedi, sigara böreğinin 3-4 tanesi, tepsi böreğinin normal bir dilimi bir porsiyon sayılır
Bu gruplarda belirtilmeyen, fakat yiyeceklerimize lezzet vermek için kullandığımız yağlar, şeker, salça ve baharat vardır Şeker vücuda sadece enerji sağladığına göre fazla şeker yemek kişiyi dengesiz beslenmeye gotürür Bal, pekmez, reçel ve marmelat gibi yiyecekler, şeker yerini tutar Beden hareketi çok olan işçiler ve sporcular her yemekte tatlı yiyebilirler
Günlük yediğimiz yağların aşağı yukarı yarısı, yiyeceklerimizin bileşiminden gelir Özellikle et ve benzeri yiyeceklerle; fıstık, zeytin, ceviz, süt, peynir, yumurta gibi yiyeceklerin kullanıldığı yemeklere ilaveten yağ koymaya gerek yoktur Kahvaltılarda ve yemeklerde kullandığımız yağlar katı veya sıvı olabilir Katı ve sıvı yağlardan dengeli bir şekilde yenmelidir Günlük bir kişinin alacağı yağ miktarı 20-30 g (2-3 silme yemek kaşığı) kadardır Bu yağın yarısı bitkisel sıvı yağlardan olmalıdır
Bu gruptaki yiyeceklerden çok fazla alıp, diğer gruplardakilerden çok az veya hiç almayan kimseler, dengesiz besleniyor demektir Örneğin, günlük yiyecekleri daha çok et, hamur işleri, pirinç, bulgur ve tatlılar olan, taze sebze ve meyvelerden yemeyen bir kimse vitaminlerin ve minerallerin bazılarını yeteri kadar sağlayamaz Bunun yanında, herhangi bir meyveden çok fazla yemenin de bir yararı yoktur
Günlük yiyeceklerimiz seçilirken, her gruptaki yiyeceklerden gösterilen miktarlar kadar almak yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi için gereklidir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.