07-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Besinleri Mikroskobik Canlıların Zararlı Etkilerinden Nasıl Koruyabiliriz?
Besinleri Mikroskobik Canlıların Zararlı Etkilerinden Nasıl Koruyabiliriz?
Bütün ülkeler halkın ihtiyaç duyduğu sağlıklı ve besleyici gıda maddelerini doğrudan veya dolaylı olarak sağlamakla yükümlüdür Bu maddelerin çok çeşitli ve yüksek kalitede olması insan sağlığı açısından son derece önemlidir İklim şartlarındaki değişimler, teknolojik yetersizlikler, çoğu gıdaların mevsimlik olması ve bunlarda oluşan doğal bozulmalar ülkelerin her an yüksek kalitede gıda maddelerini bulmalarını zorlaştırır Bu nedenle tüm ülkeler, gıdaların bozulmadan uzun süre saklanabilmelerini sağlayacak gıda koruma yöntemleri üzerinde önemle durmaktadırlar Bu amaca yönelik olarak tarihsel süreç içerisinde kurutma, tuzlama, mayalama, konserve gibi yöntemler oldukça yaygın bir şekilde kullanılmış ve halende kullanılmaktadır
Başlıca Besin Koruma Yöntemleri
Gıdaların ekserisi oldukça kısa sayılabilecek bir zaman için doğal hallerini korurlar, er veya geç bozulmaya mahkumdurlar Bozulan bir gıdada kimyasal ve fiziksel değişiklikler olur Bu da gıdayı tüketilmez, hatta zehirli bir hale sokar Bu değişimlerin kaynağı genelde biyolojiktir Bu değişiklikler; bakteri, maya ve küfler gibi mikroorganizmaların gelişmesinden, normal olarak gıdalarda bulunan enzimlerin etkilerinden ve bazen de kendiliğinden oksidasyondan ileri gelir Gıda bozulmasında dış koşulların önemi büyüktür Sıcaklık, nem ve gıdanın içinde bulunduğu ortamın durumu en önemli etkenlerdir Mikroorganizmaların gelişmesinde sıcaklığın rolü çok büyüktür Gıdaların korunması sırasında mantar ve bakterilerin gelişmesi ana problemlerden biridir Dolayısı ile tüketilinceye değin gıda içerisindeki mikrobiyolojik etkinlikler mutlaka durdurulmalı yada hiç değilse azaltılmalıdır Bitkisel ürünlerde solunum geciktirilmelidir Bunlar, canlı olup teneffüs ederler Gerekli nemli ve sıcak ortamı bulunca filizlenirler Dolayısı ile gıdanın depolandığı ortamın nem ve sıcaklığını kontrol altında tutmak gerekir
Bu amaçlara erişmek için gıda pişirme, pastörize etme, kutulama gibi yöntemlerle bir süre yüksek sıcaklıklarda tutulur, soğutulur veya dondurulur Açık havada veya yapay kurutma bir başka gıda koruma yöntemidir Mayalama ve kimyasal maddelerle muamele de günümüzde sıklıkla başvurulan gıda koruma yöntemlerindendir Gıdaların hava ile temasını kesme(vakumlama), y
|
|
|