Ne Kadar Dikkatlisiniz? |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ne Kadar Dikkatlisiniz?Bir şeye konsantre olamama diye de tarif edebileceğimiz ‘dikkat eksikliği’, bazen normalin ötesine geçerek hayatımızda önemli bir sorun teşkil edebilir Dikkat eksikliği yaşıyor musunuz ya da ne kadar dikkatlisiniz? Aşağıda dikkat durumunuz hakkında fikir edinmenizi sağlayacak kısa bir test var Size uyan seçeneği işaretleyiniz 1)Bir ders ya da toplantı esnasında konu dışı bir uyaran olduğunda zihnimi toparlayamıyor, önceki konuyu da unutuveriyorum ( her zaman ) ( bazen ) ( hiçbir zaman ) 2)Kitap okurken okuduğum yeri kaybettiğimi ve satır atladığımı fark ettim ( her zaman ) ( bazen ) ( hiçbir zaman ) 3) Bir işi yaparken aklıma bir diğeri geldiğinde ona yöneldiğimi; fakat günün sonunda ikisini de tamamlayamamış olduğumu fark ettim ( her zaman ) ( bazen ) ( hiçbir zaman ) 4) Matematik, fizik gibi derslerde çözüm yolum doğru olsa da işlem hataları yapıyorum ( her zaman ) ( bazen ) ( hiçbir zaman ) 5) Bugün yaptığım işi kolaylıkla başarabilirken ertesi gün aynı işle uğraşsam da başaramıyorum ( her zaman ) ( bazen ) ( hiçbir zaman ) 6) Organize etme ve planlama gerektiren işlerde başarısızlık yaşıyorum ( her zaman ) ( bazen ) ( hiçbir zaman ) 7) Ders ve toplantılarda çok kısa bir süre sonra uyuklamaya başlıyor, kendime engel olamıyorum ( her zaman ) ( bazen ) ( hiçbir zaman ) 8) Okumaya başladıktan bir süre sonra ne okuduğumu unutuyor, kendimi hayallere dalmış buluyorum ( her zaman ) ( bazen ) ( hiçbir zaman ) 9) Detaylı işlerle uğraşmaktan hoşlanmıyorum; çünkü başarısız oluyorum ( her zaman ) ( bazen ) ( hiçbir zaman ) 10) Bilgisayar ve televizyon karşısında saatlerce oturabilirken, ders çalışmaya başlayınca 10 dk bile oturamıyorum ( her zaman ) ( bazen ) ( hiçbir zaman ) DEĞERLENDİRME Cümlelerin 6 ve daha fazlasına ‘hiçbir zaman’ cevabını verdiyseniz dikkatinizi toplama konusunda başarılısınız Eğer yarıdan fazla cümleye ‘bazen’ cevabını verdiyseniz konsantrasyon konusunda kendinizi geliştirici alıştırmalar yapmanız faydalı olacaktır 6 ve daha fazla cümleye ‘her zaman’ cevabını verdiyseniz dikkat konusunda ciddi sorunlar yaşıyor olabilirsiniz Bir uzmandan destek almanız yararlı olabilir |
|