07-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kefir Nedir - Kefir Hakkında
Kefir Nedir - Kefir Hakkında
Kefir Kafkasya'da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır
Kefir Nedir ?
Kefir, Kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik Asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir Boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada Buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir
İnsanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sürdürmektedir Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli Maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar Bağırsaktaki Sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması çok sayıda ivegen ve müzmin hastalığa yol açar
Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel Fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini alt üst etmiştir
Probiyotik - Prebiyotik
- Kefir Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir

Kefir Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir
Probiyotikler = yararlı bağırsak mikropları ( bakteriler ve mantarlar )
Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunur Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır
Sayıları 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar
- Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka şeklinde döşer

Probiyotiklerin görevleri
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek

Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak
vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapmak
Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak
Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek
Besin allerjilerini ve ekzemayı önlemek
kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek
Kanseri önlemek
Yaşlanmayı yavaşlatmak
Depresyonu hafifletmek
Otizm bulgularını hafifletmek
İshali önlemek ve tedavi etmek
İdrar yolu iltihaplarını önlemek
Kabızlığı tedavi etmek
- Böbrek taşlarının ( okzalat ) oluşumunu azaltmak

|
|
|