|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgisayarın, çocuklar, etkileri, üzerindeki |
![]() |
Bilgisayarın Çocuklar Üzerindeki Etkileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilgisayarın Çocuklar Üzerindeki EtkileriBilgisayarın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Bilgisayar kullanımı da çocuklar arasında yaygınlaşan ve kullanımı engellenecek araçlar arasında olup, çocuklarımızın gelişimleri açısından faydaları olduğu kadar zararlarını da görüyoruz ![]() • Çocukların yaşlarına uygun, şiddet ve saldırganlık içermeyen, daha çok zeka gelişimini destekleyen bilgisayar oyunlarını, anne-babaların denetiminde ve onların uygun gördükleri süre içinde oynamasının, çocukların zihinsel gelişimine olumlu destek verdiğini söyleyebiliriz ![]() • Özellikle okul çağında çocukların oyunun yanı sıra ödevlerini İnternet’ten araştırması onların araştırmacı ruhunu geliştirir ![]() • Ancak bilgisayar kullanımının denetlenmemesi durumunda yararlarından çok zararlarının olduğu da bir gerçektir ![]() ![]() • Çocukların bilgisayarla fazlaca zaman geçirmesi; çocukların göz sağlığının bozulmasına neden olur, hareketi kısıtlar, çocuğun açık havada oynayarak kas gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayamamasına neden olabilir, abur cubur yeme alışkanlığı da gelişirse kilo artışı görülebilir ![]() • Sağlıklı beden gelişimi göstermeyen çocukların kendi bedenlerine yönelik beğenileri olumsuz olacağından dolayı benlik saygıları da düşük olur ![]() • Yaşıtlarıyla ve aile üyeleriyle zaman geçirmedikleri için sağlıklı sosyalleşmelerini engeller ![]() • Bilgisayar da tv gibi etkileşimi engelleyen bir araç olduğundan dolayı çocukların kendini ifade etme ve paylaşımlarını azaltacağından dolayı duygusal gelişimlerini de olumsuz etkileyebilir ![]() • Bilgisayar ile çocukların yaratıcılıkları sınırlanıyor ![]() ![]() • Bilgisayar kullanan çocukların daha çok görsel becerileri gelişiyor ama bu arada sözel ifade becerileri, dil becerileri geri kalıyor ![]() • Bilgisayarın çocuğun hayatına yoğun girmesi, okulda dersi dinlemelerinde ve dikkatlerini sürdürmelerinde sorun yaratıyor arasına yerini aldı ![]() ![]() ÇOCUKLARIN BİLGİSAYARI DAHA ETKİN KULLANMABİLMELERİ İÇİN ANNE-BABALARA ÖNERİLER • Bilgisayar ve internette geçirecekleri süreyi belirleyin ve bu süreyi aşmasına izin vermeyin ![]() ![]() • Yaşlarına uygun eğitim programları ve bilgisayar oyunları alın ![]() • Belli bir bilince ulaşana kadar bilgisayar başında geçirdiği süre kadar yaptığı çalışmaları da denetim altında tutun ![]() • Çocuklara eğitim hedeflerine uygun yazılımlar alın ![]() • Çocuğun bilgisayarda yaptığı çalışmaları onunla paylaşın ![]() • Bilgisayar kullanıcısıysanız evde gereğinden fazla bilgisayar başında zaman geçirmeyerek çocuğunuza olumlu örnek olun ![]() • Çocuğunuz internet kullanıyorsa onun için uygun olan sitelerin listesini belirleyerek girdiği siteleri kontrol altına alın ![]() ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ BİLGİSAYARI FAYDALI OLACAK ŞEKİLDE KULLANMABİLMELERİ İÇİN ÖNERİLER • Bilgisayar ve internette geçirecekleri süreyi belirleyin ve bu süreyi aşmasına izin vermeyin ![]() ![]() • Yaşlarına uygun eğitim programları ve bilgisayar oyunları alın ![]() • Belli bir bilince ulaşana kadar bilgisayar başında geçirdiği süre kadar yaptığı çalışmaları da denetim altında tutun ![]() • Çocuklara eğitim hedeflerine uygun yazılımlar alın ![]() • Çocuğun bilgisayarda yaptığı çalışmaları onunla paylaşın ![]() • Bilgisayar kullanıcısıysanız evde gereğinden fazla bilgisayar başında zaman geçirmeyerek çocuğunuza olumlu örnek olun ![]() • Çocuğunuz internet kullanıyorsa onun için uygun olan sitelerin listesini belirleyerek girdiği siteleri kontrol altına alın ![]() |
![]() |
![]() |
|