![]() |
Kiminle Evleneceğimiz Önceden Belli Mi? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kiminle Evleneceğimiz Önceden Belli Mi?Acaba insanın evleneceği insan belli mi? Mesela, benim karşıma çok insan çıkıyor fakat ben henüz hiçbirine "Evet" diyemedim ![]() Her seferinde bir mani çıkıyor ![]() ![]() Evleneceğiniz insanı siz belirlerseniz belli olur ![]() ![]() Size evlilik teklifi yapanlara olumlu cevap vermediğinize göre, herhangi bir gelişme olmamıştır, Demek ki sizden başka belirleyen birisi yoktur ![]() Meseleye kader açısından bakıyorsanız, iradenizi ve tercihinizi kullandıktan, seçiminizi yaptıktan sonra kader devreye girer, tecelli eder ![]() ![]() Bunun için hiç kimse "Kaderimde varmış da öyle tercih ettim" demiyor, diyemiyor ![]() ![]() Diğer yandan bu zamana kadar hiç kimseye "Evet" dememişseniz, demek ki, iradenizi, seçiminizi iyice kullanmıyorsunuzdur ![]() "Engeller mi çıkıyor?" İyi ya, ne güzel işte ![]() ![]() ![]() ![]() Böylelikle kader bizi koruyor, yanlış tercih kullanmamıza izin vermiyor ![]() ![]() ![]() Buradan şöyle bir sonuç çıkıyor: Çocuğun bazı isteklerini anne babası yerine getirmez ![]() ![]() Bunun gibi kulun yaptığına tedbir/önlem derken, Allah'ın yaptığını da takdir/kader diyoruz ![]() ![]() Allah istediğimizin aynısını verdiği zaman da güzel olmuştur, tersini verdiği zaman da güzeldir, doğrudur ![]() ![]() Bu durumda çocuk nasıl bir himaye ve koruma altında yaşıyorsa, kul da Allah'ın hıfzı ve koruması altında hayatını sündürüyor ![]() ![]() Bu konuda yapılması gereken en güzel ve isabetli şey, Kur'ân'dan ve sünnetten aldığınız ölçüler çerçevesinde hareket etmektir ![]() ![]() "Ayrılmamız kader mi, cüz'i irade mi?" Hayırlı günler, 3 yıl süren bir nişanlılık döneminden sonra "Evleneceğiz" diye karar almıştık, ama bazı basit konulardan dolayı aramızda tartışma çıktı ve ilişkimiz bitti ![]() Sonuç kaderdir ![]() ![]() ![]() Şayet böyle değil de anlaşmazlık çıktığı halde barışmış olsaydınız, kararınızı evlenmek üzere verseydiniz, bu sefer kader hükmünü evlilik noktasında verirdi ![]() Siz cüz'i iradenizi, isteğinizi ve tercihinizi hangi yönde kullanırsanız, kader de öyle hüküm verir ![]() ![]() Yani Cenab-ı Hakk, insanın cüz'i iradesini, kendi külli/büyük iradesine âdi bir şart yapmıştır ![]() Yani Allah diyor ki: "Ey kulum, sen nasıl istersen, ben sonucu öyle yaratırım ![]() ![]() Mesela, küçük bir çocuğu omzuna alsan, "Nereye istersen seni oraya götüreceğim" desen ![]() ![]() ![]() ![]() Bu misalde olduğu gibi, kul hangi yolu tercih ederse, kulun isteğine göre Yüce Allah takdirini o şekilde tecelli ettirir ![]() Burada önemli olan husus, hatayı, suçu ve sorumluluğu kadere yüklememek, kaderi sorgulamamak, kaderi hesaba çekmemektir ![]() Madem insan kendi aklını, tercihini kullanmakta serbesttir, verdiği kararın sonucuna da katlanacaktır ![]() Neticede, nişanlınızdan ayrılmanız hem cüz'i iradenizi kullanmanızdır hem de kaderdir ![]() ![]() Çünkü bir konuda kader hükmünü verirse, geriye dönüş olmaz ![]() Mehmed Paksu |
![]() |
![]() |
|