07-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Simgesellik Sarkacında Başörtüsü Açik Görüş
Simgesellik sarkacında başörtüsü AÇIK GÖRÜŞ
Başbakan Erdoğan’ın İspanya dönüşünde ettiği ‘Başörtüsü siyasal bir simge bile olsa’ cümlesi, başörtüsü tartışmalarına yeni bir ivme kazandırdı Sosyolog Nazife Şişman, başörtüsünün iktidar partisinin yandaşlığı çerçevesine hapsedilen, parti rozetine indirgenen bir nevzuhur olgu olarak görülmesini eleştiriyor
Nazife Şişman'ın yazısı
SEKSENLİ yılların başında Şerif Mardin’den ‘Sosyal Değişme’ dersini almıştım Hoca derse değişmeyi değil, sürekliliği anlatarak başladı ‘Değişme’ye adeta kutsal bir anlam yükleyen modernleşme kuramlarını okuduğumuz bir dönemde, sürekliliği vurgulayan bir giriş bizim için çok ilginçti
Ama daha da ilginç olanı, bu girişin ardından sınıfımızda toplumsal sürekliliğin çok bariz bir örneği var deyip susması ve cevabını bizden beklemesiydi Bu sürekliliğin benimle ilgili olduğunu hemen anlamıştım Hoca için başörtüm, nevzuhur bir uygulama değil, toplumsal sürekliliğin bir göstergesiydi Yani bu topraklarda yaşayanlar yüzyıllardır Müslüman’dı ve kadınlar, eğitim ve kentleşmenin dinin uygulanışını ortadan kaldıracağını iddia eden modernleşme ve sekülerleşme teorilerinin hilafına, dinlerinin gereği olarak örtünmeye devam ediyorlardı
Bu böyleydi de ağırlıklı olarak son otuz yıldır yavaş yavaş kangrenleşen ‘sorun’ nereden kaynaklanıyor? ‘Mahalle baskısı’, ‘Malezyalılaşma’ tezlerinin ortaya atıldığı atmosfer nasıl bir atmosfer ki toplumsal süreklilik vurgusunun yerini bir nevzuhurluk vurgusu aldı? Hem de sadece iktidar partisinin yandaşlığı çerçevesine hapsedilen, parti rozetine indirgenen bir nevzuhurluk 
|
|
|