![]() |
Mutfakta Pratik Olmanın İncelikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfakta Pratik Olmanın İncelikleriPazardan aldığınız sebzelerin ömrünü uzatmak için; yeşil sebzeleri yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun ![]() Çorbaların üzerine her defasında yeni yağ kızdırmamak için; küçük bir kavanoza önceden kırmızı toz biberli kızarttığınız yağı koyup saklayın ![]() ![]() Kaşarın küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun ![]() Meyve yemeyi unutanlar için; boş zamanlarınızda tek kişilik meyve salataları hazırlayıp hava almayan kaplarda saklayın ![]() Salata yapmaya üşenen kadınlar için; maydanoz, taze nane, kıvırcıkları salata kurutucusunda kuruttuktan sonra saklama kaplarında dolaba koyun ![]() ![]() Bakliyatlara vakit ayıramıyorum diyenler için; bakliyatların pişme süresi uzun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dolapta çürüyen maydanozlar için; maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamak ![]() ![]() Domates rendelemekten bıkanlar için; domatesleri topluca rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun ![]() ![]() Hazır et ve tavuksuları kullanmak istemeyenler için; haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıplarına koyup dondurun, pilav ve çorbalarda kullanabilirsiniz ![]() Kıymanın ömrünü uzatmak için; kıymayı soğanla kavurup yemek harcı olarak saklama kabına ya da poşetlere koyun ![]() ![]() Soslara bulaşmak istemeyenler için; tavuk kanadını soslayıp buzluğa atın, istediğinizde fırına verin ![]() Sarımsak soymayı sevmeyenler için; sarımsakları topluca soyduktan sonra sirkeli suya koyup dolapta saklayın ya da sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı koyup, ağzını iyice kapatıp saklayın ![]() Elinin altında hazır dolma olmasını isteyenler için; yaprak sarma, kuru patlıcan ve biber dolması, mantı gibi yiyecekleri hazırlayıp dondurucuya koyun, acil zamanlarda kurtarıcınız olur ![]() Tavuk didiklemekten kurtulmak için; tavuğu haşlayın, didikleyin, tek kullanımlık kaplarda saklayın ![]() Eti yumuşacık ve erkenden pişirmek için; eti alır almaz kuşbaşı şeklinde yağ koymadan bir tencereye koyun, önce kızgın ateşte 1-2 dakika, sonra kısık ateşte suyunu tamamen salıp çekene kadar pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() Lezzetli çorba yapamıyorum diyenler için; makarnanın suyunu çorbalarda değerlendirebilirsiniz ![]() Her sabah tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığınız tostları pişirmeden buzluğa atın, gerektiğinde hemen tost makinesine sıralayın ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Yapılmaması gerekenler * Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın ![]() ![]() * Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor ![]() ![]() * Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Plastik kapları kullanmak istemiyorsanız, aldığınız sebze, meyve vs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Yazın hazırlanan kışlıklar * Kırmızı erikleri buzluk poşetine koyarsanız kışın komposto yapabilirsiniz ![]() * Taze fasulyeyi ayıklayıp domates ve soğanla kavurun ![]() ![]() ![]() * Yaz sonunda patlıcanları mangalda ya da fırında közleyip bir yemeklik poşetlerde saklayın ![]() ![]() ![]() * Bamyaları bol limon suyu ile rengi sarıya dönene dek kısık ateşte kavurup saklayabilirsiniz ![]() * Yazın sonuna doğru rondodan geçirilen domatesleri kaynatıp sıcakken kavanozlara doldurun ![]() * 500 gr’lık poşetlere çilek, vişne, böğürtlenleri koyun, kışın pastalarda kullanın ![]() * Yazın mısır haşladığınızda tanelerini çıkarıp kışın salatalarda ve çorbalarda kullanmak üzere buzluğa koymayı unutmayın ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Pratik yemekler * Yaptığınız herhangi bir çorbayı kaynar haldeyken kavanoza koyup kapağını iyice kapatıp ters çevirin ![]() ![]() ![]() * Mercimek, soğan, patates ve havucu haşlayıp blendırdan geçirin ![]() ![]() ![]() * Hamsiyi mevsimi geçmeden unlayıp kağıt tabaklara hamsi tava yapar gibi sıralayıp dondurun ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|