![]() |
Bu Fotoğrafı Biliyorsunuz Ya Öyküsünü ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bu Fotoğrafı Biliyorsunuz Ya Öyküsünü ?Bu fotoğrafı biliyorsunuz ya öyküsünü ? Gençlik ve serdeki hafif anarşistlik ![]() ![]() ![]() ![]() İtiraf ediyorum ki, Aynur Çağlı'nın o muhteşem haberini okuyana kadar aynı karede önde duran, gümüş madalyalı Avustralyalı beyaz atlete hiç dikkat etmemişim ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu atlet geçen hafta öldü ![]() ![]() Gelelim hikayeye ![]() ![]() ![]() Mexico City'de 200 metre finali koşulmuş ![]() ![]() Madalya töreni için bekledikleri sırada, Carlos, Peter Norman'ın yanına gelerek sormuş: - İnsan haklarına inanıyor musun? - Evet, inanıyorum ![]() - Peki ya Tanrı'ya? - Bütün kalbimle ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine, iki siyah atlet kafalarındaki eylem planını açıklamışlar, Norman tereddütsüz katılmış: - Ben eyleminizi destekleyeceğ im, bana ne yapmam gerektiğini söyleyin! İlk defa, o günler için müthiş bir provokasyon hatta devrim sayılacak bir eylem planlıyor iki genç adam: Amerika'daki ırk ayrımcılığını ve siyahlara reva görülen fakirliği ve ikinci sınıf vatandaşlığı protesto edecekler ![]() ![]() ![]() Fikir Norman'dan geliyor: bir çift siyah deri eldiven buluyorlar, sağ tekini Tommie, sol tekini John eline geçiriyor; fakirliği sembolize etmek için çıplak ayakla kürsüye çıkıyorlar, başları kederle öne eğik, sıkılı yumruklarını havaya kaldırıyorlar ![]() ![]() Amerikan milli marşı çalarken plan icra ediliyor ve eylem koyuluyor ![]() Ve tabii (hatırlıyorum) dünya birbirine giriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amerikan Olimpiyat Komitesi iki siyahın spor kariyerini o saniye bitiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() Peki ya Avustralyalı beyaz Peter Norman? Meslektaşım Aynur'un anlattığına göre, Norman'ın da hayatı kararmış ![]() Tommie Smith diyor ki: "Peter, bir beyazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avustralya Devleti Norman'ı ölene kadar affetmemiş ama ![]() ![]() ![]() ![]() Ölene kadar süren 'eylem kardeşliği' İki amerikalı ve bir Avustralyalı 'lanetli' atletin o gün başlayan 'eylem kardeşliği' ve dostlukları ömür boyu sürmüş ![]() ![]() Ta, geçen hafta, Peter Norman evinin bahçesinde kalp krizi geçirip 64 yaşında ölene kadar ![]() Ve şimdi, aşağıdaki fotoğrafa iyi bakın: Melbourne'de yapılan cenaze töreni ![]() son kez omuz omuza ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|