|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
akif, donacak, ersoy, kanınız, kimdirokuyunca, mehmet |
![]() |
Mehmet Akif Ersoy Kimdir(Okuyunca Kanınız Donacak) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mehmet Akif Ersoy Kimdir(Okuyunca Kanınız Donacak)Mehmet Akif Ersoy, Müslümanların halifesi olan Sultan ikinci Abdül-hamide, (Korkak, baykuş, merkep, hayvan, zalim, mel’un, kızıl kâfir, hâlâ şampanya yerine sofrasında ayran içen herif… ) gibi çirkin sözler söylediği ve mason Abduh gibi reform istediği doğru mudur? CEVAP: Maalesef doğrudur ![]() ![]() 1966 baskılı SAFAHAT isimli kitabında diyor ki: “Ortalık şöyle fena böyle müzebzep işler Ah o Yıldızdaki baykuş ölüvermezse eğer”, (s ![]() ![]() ![]() ![]() “Çoktan beridir vardı benim bir derdim Gideyim zalimi ikaz edeyim isterdim Kafes ardında hanımlar gibi saklıydı Hamid Al-i Osman’dan bu korkaklık edilmezdi ümid”, (s ![]() “Ah efendim o ne hayvan o nasıl merkepti” (s ![]() “Kız kadın hepsi haremlerde bütün gün mahpus Şu telakkiye bakın en kötü vahşet namus” “Herifin sofrada şampanyası hala ayran Bari yirminci asırdan sıkıl artık hayvan” ![]() ![]() ![]() “Ah efendim o herif yok mu kızıl kâfirdi” (s 422) Mısırın en muhteşem üstadı Muhammed Abduh” Çıkarıp gönderelim hâsılı şeyhim yer yer Oradan âlem-i Islama Cemaleddinler Mezhepsizler isimli kitapta, Akif için özetle deniyor ki: Baytar idi ![]() ![]() ![]() ![]() İstibdat isimli şiirinde Halife-i müslimine diyor ki: Düşürdün milletin en kahraman evladını ye’se Ne mel’unsun ki rahmetler okuttun ruh-i Iblis’e ![]() Bir İslam halifesine mel’un diyene ne de demeli? Şeytana rahmet okut-mak tabiri de çok çirkindir ![]() İslam halifesi için yazdıkları çoktur ![]() ![]() Abdülhamid han hazretleri tahtan indirildikten sonra yine düşmanlığı bit-memiş, İSTİBDAT şiirini yazmıştır ![]() Yıkıldın gittin amma ey mülevves devr-i istibdad Bıraktın milletin kalbine çıkmaz bir mülevves yad Mülevves = kirli, pis demektir ![]() ![]() Hâlbuki Rıza Tevfik Bölükbaşı, Süleyman Nazif gibiler tövbe etmişler ve tövbelerini de dile getirmişlerdi ![]() Mesela Rıza Tevfik Sultan Abdülhamid han için diyor ki: Târihler adını andığı zaman, Sana hak verecek hey Koca Sultan, Bizdik utanmadan iftira atan Asrın en siyâsî pâdişâhına ![]() Süleyman Nazif de diyor ki: Pâdişâhım gelmemişken yâda biz İşte geldik senden istimdâda biz Öldürürler başlasak feryâda biz Hasret olduk eski istibdâda biz Maalesef Akif’in tövbesini bildiren bir satırı yoktur ![]() Akif sadece Müslümanların halifesine dil uzatmakla kalmıyor, Müslüman-ların Allah’ına da saldırıyor: Ey bunca zamandır bizi tedib eden Allah Ey âlemi islamı ezen, inleten Allah Diye başlayan şiirinde (Yeter artık çektirdiğin cezalar ) diyor ![]() Allah’a böyle nasihat verilir mi hiç? Allah bize zulüm mü ediyor haşa? Herkese layık olduğunu veriyor ![]() Hâşâ zulmetmez kuluna Huda’sı Herkesin çektiği kendi cezası Yine bir şiirinde diyor ki: Nur istiyoruz, sen bize yangın gönderiyorsun, Yandık diyoruz boğmaya kan gönderiyorsun, Mademki ey adl-i ilâhi, yakacaktın, Yaksaydın ya melunları, tuttun bizi yaktın, Yetmez mi musap olduğumuz bunca devahi? Ağzım kurusun yok musun adl-i ilâhi? Devahi’ye musap olmak = büyük belalara uğramak demektir ![]() Akif özetle diyor ki: Ya Rabbi gâvurları yakman gerekirken Müslümanları yaktın Bu nasıl ilâhi adalet? Allah’a böyle söyleyenin elbette ağzı da kurur dili de ![]() Bu şiirinin sonunda da Allah’a diyor ki: Böyle bir şehidin mükâfatı ancak zaferdir Vermezsen ilahi dökülen hunu hederdir ![]() Hun, kan demektir ![]() ![]() Vehhabiler, Allah Arş’a istiva etti ayetinden, hâşâ Arş Allah’ın mekânı di-yorlar ![]() ![]() ![]() Süleyman nazif’e başlıklı şiirinde diyor ki: Yakmaz mı bu tufan bu duman gitgide Arş’ı Hissiz mi kalır lücce-i rahmet buna karşı? Lücce = deniz demektir ![]() ![]() ![]() ![]() Firavun ile yüz yüze isimli şiirinin son satırında, Vehhabiler gibi evliyadan, yatırlardan yardım istemeye karşı çıkarak diyor ki: Bu hakkı ne taştan ne de leşten istemeli? Vehhabiler eshab-ı kiramın kabirlerindeki taşları söküp kabirlerini dümdüz ettikleri gibi, bu da yatırdaki zata leş diyor ![]() Bir de şehitleri överken yine türbelere çatarak diyor ki: Hakkın bu veli kulları taş türbeye girmez ![]() Yine bir şiirinde, Bu Kur’an inmemiştir, ne fal bakmak için, ne de kabirde okumak için diyor ![]() ![]() ![]() Akif’in mason Efgani ve Mason Abduh’u öven şiirleri, onlar gibi inkılâp (re-form) istemesi, onun ne mal olduğunu gösteren en bariz delillerdendir ![]() ASIM isimli çok uzun bir şiirinin son kısmında diyor ki: Mısır’ın en muhteşem üstadı Muhammed Abduh Konuşurken neye dairse Cemaleddinle Der ki Tilmizine Afganlı Muhammed dinle İnkılâp istiyorum hem çabucak Önce bizler düşüp İslam’ı da kaldırmazsak Nazariye ile bir şeyler olur zannetme O berahini de artık yetişir dinletme ![]() ………… ![]() İnkılâp istiyorum ben de, fakat Abduh gibi ![]() Berahin, burhan = hüccet, delil kelimesinin çoğuludur ![]() ![]() ![]() Süleymaniye kürsüsünden isimli uzun şiirinde Japonları anlatırken diyor ki:baktabul Misyonerler, gece gündüz yeri devretmedeler, Ulema vahy-i ilahiyi mi bilmem bekler? Herkes bilir ki vahy-i ilahi ancak peygamberlere gelir ![]() ![]() Şiirleri buna benzer hatalarla doludur ![]() Resmi için diyor ki: Dış yüzüm ağardıkça ağarmakta, fakat Sormayın iç yüzümün rengini: Yüzler karası Beni kendimden utandırdı şimdi hakikat Bana hiç benzemeyen suretimin manzarası O kadar yanlış söz arasında bir de doğru söz söylemiş ![]() Sevenlerinin dili ile Akif Mezhepsizler kitabından alınan aşağıdaki ifadelerin tamamı mezhepsiz Süleyman Cadıoğluna aittir ![]() Mehmet Akif hazretlerini sevişimin birçok sebepleri vardır ![]() ![]() ![]() Akif de, Abduh gibi teselsülün butlanına da muhalifti ![]() “O berahini de yetişir artık dinletme” derdi ![]() Her ne kadar Ahmed Davudoğlu ve diğer mukallidler bu ifadeyi küfür say-mışlarsa da selefiyye yolundakiler daima takdir etmişlerdir ![]() ![]() Bunu Meyal dergisinin başaracağını sanıyorum ![]() Sonra Akif'in cesaretini hiç kimse inkâr edemez ![]() Nur istiyoruz, sen bize yangın gönderiyorsun, Yandık diyoruz boğmaya kan gönderiyorsun, Mademki ey adl-i ilâhi, yakacaktın, Yaksaydın ya melunları, tuttun bizi yaktın, Yetmez mi musap olduğumuz bunca devahi? Ağzım kurusun yok musun adl-i ilâhi? Şimdiye kadar böyle cesur şair çıkmamıştır ![]() ![]() Bu büyük sözlere karşı mukallidler çıkıyor, şöyle diyor: “Cenâb-ı Hak'kın hikmetinden sual olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte mukallidler Akif gibi büyük bir zatı böyle tenkit ettiler ![]() Hele Davudoğlu bu hususta kitap bile yazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğrudan doğruya Kur'an’dan alıp ilhamı, Asrın idrakine söyletmeliyiz İslâmı ![]() Zaman sana uymazsa sen zamana uy demiş atalar ![]() Akif gibi İslâmı asrın anlayışına uydurmak lâzımdır ![]() Akif her ne kadar İslâm âlimlerinden nakli esas almamışsa da tek ilham aldığı yer Kur'an olduğunu bildirmişse de onun da bu yolda üstatları vardı ![]() İnkılâp istiyorum ben de, fakat Abduh gibi ![]() ![]() ![]() (Not: Buraya kadar olan ifadelerin tamamı Süleyman Cadıoğlu’na aittir ![]() EMEĞE SAYGI |
![]() |
![]() |
|