![]() |
Bitki Çayları |
![]() |
![]() |
#1 |
bukettt
|
![]() Bitki ÇaylarıZencefil Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam zencefil, birer tutam gelincik ve ıhlamur, yarım tutam maydanoz, bir fincan nar suyu arıtılmış suda on dakika kaynatılır ![]() ![]() “İştahı açmakta, tükürük ifrazatını fazlalaştırmada ve hafızayı kuvvetlendirmede etkin yararlan vardır ![]() Yeşil Çay Kategorisi: Bitki Çayları “Uzakdoğu’dan ülkemize ve bütün Avrupa’ya gelen “mucize” yeşil çay ![]() “Yeşil Çay, yağların eritilmesine yardımcı olurken, fazla kilolara birebir geliyor ![]() Yer Sarmaşığı Çayı Kategorisi: Bitki Çayları İngiliz köy çayı mayalanırken kapalı bir yerde tutun ve çok uzun demlemeyin ![]() ![]() ![]() ![]() “İştah açıcı acı tonik görevi yapar ![]() Yarpuz Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Birer bardak havuç suyu ve vişne suyu, şeftali mayası ile karıştırılarak altı saat dinlendirilerek süzülür ![]() Üç tutam yarpuz tohumu ve bir tutam fesleğen yaprağı suda on dakika kaynatıldıktan sonra karışıma bal ilâve edilerek tatlandırılır ![]() ![]() ![]() Devamını okumak için tıklayın Veronika Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Tadı Çin yeşil çayının aynısıdır ![]() ![]() Tatlı Meyan Kökü Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Kökler glikrizin içerir, şekerden defalarca tatlı bir madde ![]() ![]() Şakayık Çayı Kategorisi: Bitki Çayları İki tutam şakayık kökü ezilerek, bir bardak çilek suyunda on iki saat dinîendirilmeye bırakılır ![]() Üç tutam şakayık çiçeği, bir tutam nane, bir fincan süt ve dinlendirilen şakayık kökü on beş dakika suda kaynatılır ![]() ![]() Devamını okumak için tıklayın Sürincan Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Sürincan çiçeğinin kökleri havanda dövülür ![]() ![]() ![]() “Bağırsak gazlarını gidermede, solucan düşürmede, gut hastalığında etkin yararlan vardır ![]() ![]() Sudan Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Bir çorba kaşığı bal, bir diş sarımsak ile birlikte dövülerek ezilir ![]() ![]() ![]() “Kanı temizlemekte, mide rahatsızlıklarında ve sinirsel rahatsızlıklarda etkin yararları vardır ![]() ![]() Süsen Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Sarı süsen yaprağından üç tutam, bir çorba kaşığı gül reçeli ile birlikte karıştırılır ![]() İki tutam limon çiçeği, birer tutam menekşe ve geyik otu, yarım tutam kasımpatı, süsen karışımı ile birlikte beş dakika suda kaynatılır ![]() ![]() Devamını okumak için tıklayın Solucan Otu Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Lezzetli, hafif baharatlı gül tadı ![]() ![]() ![]() Siyah Çay Kategorisi: Bitki Çayları Çay üç şekilde işlem görür, siyah çay, rengi yapraklarının mayalanması sonucudur, hafif siyah çay, kısmen mayalanmış yapraklardan hazırlanır ve yeşil çay, mayalanmamış yapraklardan hazırlanır ![]() ![]() Sasafra Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Köklerin taze veya kurutulmuş kabuklarından ağır ateşte kaynatılarak hazırlanan gül rengi bir çay ![]() “Bir bahar toniği olarak kabul edilir ![]() ![]() Rezene Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Rezene tohum ve köklerinden iki tutam dövülerek ezilir ![]() ![]() ![]() “Soğuktan ileri gelen mesane ve böbrek ağrılarında, mide ve bağırsaklardaki gazları dışarı atmada Rezene Çayının etkin yararlan vardır ![]() ![]() Papatya Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam papatya, orta boy muz ile birlikte ezilir ![]() ![]() ![]() “Vücudun terleyip ferahlamasında, gripten oluşan ağrılara etkin yararlan vardır ![]() ![]() Oğul Otu Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Lezzetli, limon kokulu çay, Günlük olarak kullanılabilir ![]() ![]() ![]() “Sinir sistemi için çok yatıştırıcıdır ![]() Nergis Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam nergis çiçeği, beş adet taze fasulye, meşe palamudu ile birlikte dövülerek hazırlanır ![]() Hazırlanan karışıma bir bardak nar suyu ve bir tutam hatmi çiçeği suda on beş dakika kaynatılır ![]() ![]() “Şiddetli baş ağrılarında etkin yararları vardır ![]() ![]() Nane Çayları Kategorisi: Bitki Çayları Taze nane yapraklarından çay yapmak için, 1 bardak kaynar suya 1/2 bardak doğranmış bitki koyun, kuru bitkiden bardak başına 1 ila 2 çay kaşığı kullanın ![]() ![]() ![]() Bütün nane çaylarının en yaygın olanı biber nanesidir ![]() ![]() ![]() “Nane çayları hazma yardım eder ve çocuklar için uygundur ![]() veya siyah çay ucu en üst kalitedir, sadece yaprak tomurcuklarını içerir, sonra birinci yaprak, ikinci yaprak ve böylece devam eder ![]() Mürver Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam mürver kabuğu havanda dövülür ![]() ![]() ![]() “Prostat şişmesi ve sertleşmesini önlemekte, etkin yararları vardır ![]() Mercanköşk Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Taze yapraklardan iyi bir çay hazırlanabilir ![]() ![]() ![]() Meneviş Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam meneviş meyvesi, badem ile birlikte ezilir ![]() ![]() ![]() “Kanı temizlemekte, idrar söktürmede, enerji vermede etkin yararları vardır ![]() ![]() Maydanoz Çayı Kategorisi: Bitki Çayları İyi hoş kokulu çay, “C vitamininden zengindir ![]() Limon Mine Çiçeği Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Limon tadı ve kokusu sıcak veya buzlu servis yapılır ![]() ![]() ![]() Labada Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam labada otu, bir tutam ada çayı yaprağı birlikte ufalanır ![]() ![]() ![]() “Organizmayı rahatlatmada, sinirleri te Kuşuta Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam küçük kuşuta otunun tohumları sütün içinde bir gün bekletilir ![]() ![]() Hazırlanan çay, bal ile tatlandırılarak yemek öncesi bir bardak içilir ![]() “Yaşlanma ile ortaya çıkan varis rahatsızlıklarında ve kan dolaşımı düzenlemede etkin yararları vardır ![]() ![]() Kuşburnu Çayı - İtburnu Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Kuzey Avrupa’da uzun süredir kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kenger Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Kenger otunun meyvesinden bir çorba kaşığı miktarı ezilerek hazırlanır ![]() ![]() ![]() “Vücut kırgınlığını gidermede, enerji artırmada ve mesane rahatsızlıklarında etkin yararları vardır ![]() ![]() Kedi Nanesi Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Lezzetli ve hoş kokulu bir çay, İngiltere’de eski bir gözde kırsal alan içeceği ![]() “Yüksek vitamin C ![]() ![]() ![]() Katuna Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Taze katma yaprağından üç tutam suda dinlendirilir ![]() ![]() ![]() “Ruhi sıkıntıları gidermede, afrodizyak özelliği ve guddeleri açmada etkin yararları vardır ![]() ![]() Karanfil Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Muz ve elma usaresi ezilerek lapa haline getirilir ![]() ![]() ![]() “Hıçkırığı gidermekte, iştahı açmakta, dimağı kuvvetlendirmekte etkin yararları vardır ![]() ![]() Karadut Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Taze karaduttan bir fincan karadut suyu hazırlanır ![]() ![]() ![]() “Kabızı geçirmekte, kansızlığı gidermede ve kandaki şeker miktarını düşürmekte etkin yararları vardır ![]() ![]() İnce Otu Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Çok lezzetli, hoş kokulu bir çay, Yeşil kurutulmuş yapraklardan yapılır ![]() ![]() Isırgan Çayı Kategorisi: Bitki Çayları İngiliz köy çayı, Britanya’ya Romalılar tarafından tanıştırıldığı düşünülmektedir ![]() ![]() Kaynar su, bitkinin tüylerini uzaklaştırır ![]() ![]() “Sıcak olarak servis yapıldığında kış gününde ısıtıcı bir çay olur ![]() ![]() Ihlamur Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Avrupa kıtasının en yaygın şifalı bitki çaylarından biridir ![]() ![]() ![]() Ilgın Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam ılgın çiçeği, yarım tutam zakkum kökü ile birlikte ezilir ![]() ![]() ![]() “Öksürüğü geçirmekte, balgam söktürmekte ve göğsü yumuşatmakta etkin yararları vardır ![]() ![]() Huş Ağacı Kabuğu Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Her iki ağacında iç kabuğu bahar keklik üzümü bitkisinin aynı lezzetinde olan bir yağ içerir ![]() Hodan Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Hafif, canlandırıcı, salatalığa benzer tat ![]() ![]() ![]() ![]() “Organik potasyum ve kalsiyumdan zengindir ![]() ![]() Hüdhüd Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam Hüdhüd gözü kökü dövülerek ezilir ![]() ![]() ![]() “Takatsizliğe, kansızlığa ve mide rahatsızlıklarında etkin yararları vardır ![]() ![]() Hazenbel Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Hazenbel kökünden üç tutam dövülerek ezilir ![]() ![]() ![]() “Zihni kuvvetlendirmede, iştahı açmada, istekliliği artırmada, etkin yararlan vardır ![]() ![]() Hatmi Çiçeği Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam hatmi çiçeği, bir tutam kantaron, yarım tutam nergis ve rendelenmiş portakal kabuğu on dakika suda kaynatılır ![]() ![]() “Yelleri dağıtmada, göğsü yumuşatmada ve yemeği hazmettir-mede vücuda etkin yararları vardır ![]() ![]() Gonca Gül Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Beş tutam gül goncası, bir tutam fesleğen, yarımşar tutam defneyaprağı, ıhlamur çiçeği ve iki tutam rezene suda on beş dakika kaynatılarak, şeker ile tatlandırılır ![]() ![]() “Kalbe ferahlık vermekte, dimağı takviye etmekte etkin yararları vardır ![]() ![]() Gelincik Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Önceden bir litre gelincik suyu hazırlanır ![]() ![]() ![]() “Boğmaca, bronşit ve nefes darlıklarında etkin yararlan vardır ![]() ![]() Fesleğen Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Elma çekirdeği ve fesleğen tohumları bir gün önceden ballı suda dinlendirilir ![]() Bir tutam yonca, üç adet kayısı kurusu ve yarım tutam lavanta çiçeği ballı suda yirmi dakika kaynatılarak hazırlanan çay, yemek aralarında bir bardak içilir ![]() Devamını okumak için tıklayın Elma Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Son derece faydalı ve kolay ulaşacağımız mükemmel bir çay ![]() “Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Defne Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Tarçın kabukları ve kavrulmamış kahve çekirdeği havanda dövülerek ezilir ![]() Üç tutam defneyaprağı, bir tutam hatmi çiçeği suda on dakika kaynatıldıktan sonra bal ile birlikte iki tutam da tarçın tozu karıştırılarak demleme hazırlanır ![]() ![]() “İştahı açmakta, hazmı kolaylaştırmakta etkin yararları vardır ![]() ![]() Çorduk Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam çorduk otu yaprağı, yarım tutam bağ sarmaşığı, birer tutam kiraz çiçeği ve limon çiçeği ve bir fincan dolusu tatlı nar tanesi aynı kapta yirmi dakika kaynatılarak demlenir ![]() ![]() “Frengi hastalıklarında, tıkanıklarda ve mafsal ağrılarında Çorduk Çayının etkin yararları vardır ![]() ![]() Çilek Yaprağı Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Kahve veya doğu çayına iyi bir alternatiftir (doğu çayı gibi tein içerir) ![]() ![]() ![]() ![]() “Hoş ve güzel kokulu bir çay, Çok yüksek miktarda C vitamini bulunur ![]() Çiğdem Çayı Kategorisi: Bitki Çayları ‘Çiğdemin tohumları zehirli olduğundan dolayı kullanırken dikkatli olunmalıdır ![]() ![]() ![]() “Bütün iç ağrıları gideren ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelen, aynı zamanda böbreklerdeki ve idrar torbasındaki iltihaplanmalara da iyi gelir ![]() Çevrince Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Günlük kullanım için uygun olan bu sert, çay nane veya bazı başka bitkisel lezzetlerin katılması ile iyileştirilebilir ![]() “Vitaminler ve mineraller açısından zengindir ![]() ![]() Çayır Düğmesi Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Çekici bir çay, taze veya kurutulmuş yapraklardan hazırlanır ![]() ![]() “Bitkinin salatalık benzeri bir tadı vardır ![]() Çavşır Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Beş gram kadar çavşır otu zamkı alınır ![]() ![]() ![]() “Mesane kaşıntısını ve idrarın damla damla gelmesini önlemekte, özellikle kadınların rahim tıkanıklığına ve rahim ağrılarına iyi gelir ![]() Cilban Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Cilban meyvesi ve taze ceviz, çilekle birlikte dövülerek ezilir ![]() ![]() ![]() “Ağız kokusunu gideren, kuvvet veren Cilban çayı, ayrıca idrar söktürür, kumları düşürür ve ağrıları da dindirir” Börülce Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Börülce, ayrık otu ile birlikte ezilir ![]() ![]() ![]() “Ağız, dil, diş etlerine ve bademcik iltihaplanmalarına etkin yararları vardır ![]() Biberiye Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Burçak taneleri ezilerek un haline getirilir ![]() ![]() ![]() “Kalbe, ciğere, dimağa kuvvet veren Biberiye Çayı, safra kesesi ifrazatını da artırır ![]() Beşparmak Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Beşparmak otunun kökü dövülerek ezilir ![]() ![]() ![]() “Bademcik ve boğaz iltihaplarında Beşparmak Çayının etkin yararları vardır ![]() ![]() Bamyana Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Meksika’dan hoş kokulu bir çay, hafif acı bir çay ![]() Baldıran Çayı Kategorisi: Bitki Çayları İki tutam baldıran yaprağı demlemeden bir gün önce soğuk suda dinlendirilir ![]() ![]() ![]() “Siyatiğe, atardamar kireçlenmesi ve prostat hastalığına karşı Baldıran çayının etkin yararlan vardır ![]() ![]() Bahar Keklik Üzümü Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Taze yapraklar, bahar keklik üzümü tadında tatlı, hafif bir çaydır ![]() ![]() ![]() Aylandız Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Üç tutam aylandız yaprağı, bir tutam ballıbaba ve tere otu, yarım tutam dülger otu ile ısırgan tohumu on dakika yağmur suyunda kaynatılır ![]() ![]() “Balgam sökmede, damar sertliğine ve karaciğer tembelliğine Aylandız Çayının etkin yararlan vardır ![]() ![]() Avrupa Tatlı Frenk Maydanozu Kategorisi: Bitki Çayları Amber Çiçeği Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Gül rengi, limon tadında çay ![]() ![]() ![]() ![]() Alıç Yaprağı Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Almanlar onu doğunun yeşil çayının yerine kullanırlar ![]() Altın Sap Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Güzel kokulu çay, lezzetli, tatlı, anason benzeri tat ![]() Arpa Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Arpa sapları ezilerek un haline getirilir ![]() ![]() ![]() “Mide ve bağırsak sancıları, kurt döktürücü olarak arpa sapının etkin yararları vardır ![]() ![]() Ardıç Çayı Kategorisi: Bitki Çayları Ardıç meyvesi rendelenerek çilekle birlikte ezilir ![]() ![]() “Romatizma, gut hastalığı, siyatik ve lumbago gibi rahatsızlıklara karşı etkin yararları vardır ![]() Andız Çayı Kategorisi: Bitki Çayları İki tutam andız otu kökü, birer tutam dulavrat otu ve şevket otu çaydanlıkta demlenir ![]() ![]() Anjin, bronşit, öksürük, astım, boğmaca gibi hastalıklarda Andız çayı tercih edilir ![]() ![]() “Elde edilen demlemenin, deri hastalıklarında ve ergenlik sivilcelerinin giderilmesinde de etkin yararlan görülmüştür ![]() Anason benzeri, tatlı bir çay “Sindirime yardımcı olur ![]() |
![]() |
![]() |
|