|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
efendimizin, konusması, peygamber, şeytanla |
![]() |
Peygamber Efendimizin Şeytanla Konusması ... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamber Efendimizin Şeytanla Konusması ...SEYTAN KENDINI ANLATIYOR Ibn- i Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bir gün Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem ile beraberdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sohbete dalmistik ![]() - Ev sahibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine, herkes Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem efendimizin yüzüne bakmaya basladi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu seslenen kimdir, bilir misiniz? buyurdu ![]() - En iyi bilen Allah ve Resulü’dür ![]() Bunun üzerine Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem efendimiz: - O, laîn Iblistir –seytandir- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya ResulAllah, bana izin veriniz onu öldüreyim, dedi ![]() - Dur ya Ömer, biliyor musun ki; ona belli bir vakte kadar mühlet verilmistir ![]() ![]() Sonra da söyle buyurdu: - Kapiyi ona açin gelsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonrasini ondan dinleyelim; yani raviden ![]() - Kapiyi ona açtilar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Selam sana Muhammed; selam size ey cemaat- i müslimin ![]() Onun bu selami üzerine Peygamber efendimiz su mukabelede bulundu: Selam Allah’indir ya laîn ![]() Bir is için geldigini duydum ![]() Şeytan söyle anlatti: Benim buraya gelisim kendi arzumla olmadi, mecburen geldim ![]() ResulAllah Efendimiz: - Nedir o mecburiyet? Şeytan anlatti: - Izzet sahibi Rabbin katindan bana bir melek geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Ona gideceksin ve adem ogullarini nasil kandirdigini anlatacaksin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra, Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem efendimiz söyle sordu: - Madem ki, sözlerinde dogru olacaksin ![]() seytan su cevabi verdi: - Sensin, ya Muhammed ![]() ![]() ![]() ![]() ResulAllah Efendimiz sordu: - Benden sonra en çok kimlere buguzlusun ve sevmezsin? ![]() ![]() ![]() Şeytan anlatti: - Mûttaki bir gence ki ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra soru cevap asagidaki sekilde devam etti ![]() - Sonra kimi sevmezsin? - Kendisini sabirli bildigim, süpheli islerden sakinan alimi ![]() ![]() ![]() - Sonra? ![]() ![]() ![]() - Temizlik isinde ![]() ![]() ![]() ![]() - Sonra? ![]() ![]() ![]() - Sabirli olan fakiri ki; ihtiyacini hiç kimseye anlatmaz ![]() ![]() ![]() ![]() - Peki, bu fakirin sabirli oldugunu nereden bilirsin? ![]() ![]() ![]() - Ya Muhammed, ihtiyacini kendi gibi birine açmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sonra kim? ![]() ![]() ![]() - Şükreden zengin ![]() - Peki, ama o zenginin sükreden oldugunu nasil anlarsin? ![]() ![]() ![]() - Onu görürsem ki, aldigini helal yoldan aliyor ve mahalline harciyor ![]() ![]() Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem Efendimiz bu defa mevzuyu degistirdi ve ona baska bir sual sordu: - Peki, ümmetim namaza kalkinca, senin halin nice olur? ![]() ![]() ![]() - Ya Muhammed, beni bir sitma tutar ![]() ![]() - Neden böyle olursun; ya laîn? ![]() ![]() ![]() - Çünkü bir kul, Allah için secde edince bir derece yükselir ![]() Peki, ya oruç tuttuklari zaman nasil olursun? ![]() ![]() ![]() - O zaman da baglanirim ![]() ![]() - Peki, ya hac yaptiklari zaman nasil olursun? ![]() ![]() ![]() - O zaman da çildiririm ![]() - Peki, ya Kur’an okuduklari zaman nasil olursun? ![]() ![]() ![]() - O zaman da eririm ![]() ![]() - Peki, ya sadaka verdikleri zaman halin nasildir? ![]() ![]() ![]() Ha, iste ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem Efendimiz sebebini sordu: - Neden öyle testere ile ikiye biçilirsin, ya Ebamürre? Bunun üzerine Iblis: - Onu da anlatayim, dedikten sonra anlatmaya basladi: Çünkü sadakada dört güzellik vardir ![]() 1- Allah Teala, sadaka verenin malina bereket ihsan eyler ![]() 2- O, sadaka veren kimseyi halkina sevdirir ![]() 3- Allah Teala, onun verdigi sadakayi, cehennemle arasinda bir perde yapar ![]() 4- Allah Teala, belayi, sikintiyi ve ahlari ondan defeder ![]() Bundan sonra Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem Efendimiz ashabi hakkinda ona bazi sorular sordu: - Ebu Bekir için ne dersin? ![]() ![]() ![]() Iblis buna su cevabi verdi: - O bana, cahiliyye devrinde bile itaat etmedi ![]() ![]() ![]() - Peki, Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Iblis buna su cevabi verdi: - Allah’a yemin ederim ki; her gördügüm yerde ondan kaçtim ![]() - Peki, Osman b ![]() ![]() ![]() ![]() - Ondan utanirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Peki, Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() - Ah, onun elinden bir kurtulsam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem Efendimiz yukaridaki sorulari sorduktan ve seytanin verdigi cevaplar da kismen bittikten sonra, söyle buyurdu: - Ümmetime saadet ihsan eden; seni de ta, belli bir vakte kadar sâki kilan Allah’a hamdolsun ![]() ResulAllah Efendimizin bu cümlesini duyan laîn Iblis söyle dedi: - Heyhat, heyhat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem Efendimiz sordu: - Sana göre ihlas sahibi olan muhlis kullar kimlerdir? ![]() ![]() ![]() Bilmez misin? ya Muhammed, bir kimse ki, dirhemini ve dinarini sever ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kul, mali ve övülmeyi sevdigi sürece; kalbi de dünyaya bagli kaldigi müddetçe, o size vasfini yaptigim kimseler arasinda bana en çok itaat edendir ![]() Bilmez misin ki; mal sevgisi, büyük günahlarin en büyükleri arasindadir ![]() ![]() Iblis anlatmaya devam etti: Ya Muhammed, Bilmez misin? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlarin bir kismini ulemaya gönderdim ![]() Bir kismini gençlere yolladim ![]() Bir kismini da, mesayihe saldim ![]() Bir kismini da, ihtiyar kadinlara musallat ettim ![]() Gençlere gelince; aramizda hiçbir anlasmazlik yoktur ![]() ![]() Çocuklara gelince ![]() ![]() ![]() ![]() Bizimkilerin bir kismini da âbidlerin basina dert ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iste böylece, onlardan ihlasi alirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|