![]() |
İslâm Ümmetinin Fazileti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslâm Ümmetinin Fazileti4472 - Hz ![]() "Müslüman, yahudi ve hıristiyanların meseli şuna benzer: Bir adam var, bir grub kimseyi ücretli olarak tutmuş; kendisi için belli bir ücret mukabilinde, geceye kadar çalıştırıyor ![]() "Bize şart koştuğun ücrete ihtiyacımız yok ![]() ![]() ![]() "Böyle yapmayın, işin geri kalan kısmını da tamamlayın ve ücretinizi tam olarak alın!" diye rica eder ![]() ![]() Adam onlardan sonra işi için başkalarını ücretle tutar ![]() "Şu gününüzü tamamlayın, öncekilere vaadettiğim ücreti size tam olarak vereyim!" der ![]() ![]() "İşin senin olsun, yaptığımız çalışmanın ücretini de istemiyoruz ![]() ![]() "İşinizin geri kısmını tamamlayın, şurada az bir zamanınız kaldı" diye rica eder, ancak onlar dinlemeyip giderler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, İcare 11, Mevâkitu's-Salat 17 ![]() 4473 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Sizden önce geçen ümmetlere nazaran sizin bekânız, ikindi vakti ile güneşin batması arasındaki müddet gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Rabbimiz, sen bunlara ikişer kirat, ikişer kirat olarak verdin ![]() ![]() ![]() "Ben ücretlerinizde bir haksızlık yaptım mı?" buyurdu ![]() ![]() "Öyleyse, bu benim lütfumdur, onu ben dilediğime veririm" buyurdu ![]() Buhari, İcare 8, 9, Mevakitu's-Salat 17, Enbiya 50, Fezailu'l-Kur'ân 17, Tevhid 31, 47; Tirmizi, Emsal 7, (2875) ![]() 4474 - Hz ![]() ![]() ![]() "Vacib oldu! (Vacib oldu! Vacib oldu!)" buyurdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resûlü! Vacib olan nedir?" diye sordu ![]() "Öncekini hayırla yâdettiniz ona cennet vacib oldu ![]() ![]() ![]() Buhari, Cenaiz 86, Şehadet 6; Müslim, Cenâiz 60, (949); Tirmizi, Cenaiz 63, (1058); Nesai, Cenaiz 50, (4, 49, 50); Ebu Dâvud, Cenaiz 80, (3233) ![]() 4475 - Huzeyfe radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah Teâla hazretleri, bizden öncekileri cum'ayı bulma işinde şaşırttı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim, Cum'a 22, (856) ![]() 4476 - Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü Aziz ve Celil olan Allah: "Ey Adem!" diye seslenir ![]() "Ey Rabbim buyur, emrindeyim, bütün hayırlar senin elindedir!" der ![]() "Allah sana, cehennem hey'etini çıkarmanı emrediyor!" Adem sorar: "Ey Rabbim, cehennem hey'eti ne kadardır?" "Her binden dokuzyüzdoksandokuzu!" İşte "hamilelerin çocuğunu düşürdüğü, çocukların ihtiyarladığı, insanların sarhoş olmadıkları halde, azabın şiddetinden sarhoşa döneceklerini göreceğin zaman bu zamandır ![]() ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resûlü! dediler, bu binde bir içine hangimiz gireceğiz?" "Ye'cüc ve Me'cüc'dan binde dokuzyüzdoksandokuz, sizden ise bir olacak ![]() ![]() Buhari, Tefsir, Hac, 1, Enbiya 7, Rikak 46, Tevhid 32; Müslim, İman 379, (222) ![]() 4477 - Ebu Ümâme radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Rabbim bana, ümmetimden yetmişbin kişiyi hesab ve ceza olmaksızın cennete koymayı vaadetti ![]() ![]() Tirmizi, Sıfatu'l-Kıyâme 13, (2439); İbnu Mâce, Zühd 34, (4286) ![]() 4478 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ümmetimin cennete gireceği kapının genişliği, iyi bir atlının üç (gün veya yıl) yürüme mesafesidir ![]() ![]() Tirmizi, Cennet 14, (2551) ![]() 4479 - Tirmizi'nin bir diğer rivayetinde Büreyde radıyallahu anh ("Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın şu sözünü) nakleder: "Cennet ehli yüzyirmi saftır ![]() ![]() Tirmizi, Cennet 13, (2549) ![]() 4480 - Ebu Musa radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Müslüman bir kimse öldü mü, Allah ona bedel bir yahudi veya hıristiyanı cehenneme koyar ![]() Müslim, Tevbe 50, (2767) ![]() 4481 - Hz ![]() "İmtina edenler hariç, bütün ümmetim cennete girecektir!" buyurmuşlardı ![]() "İmtina edenler de kim?" dediler ![]() "Kim bana itaat ederse cennete girer, kim âsi olur (itaat etmezse) o imtina etmiş demektir!" buyurdular ![]() Buhari, İ'tisam 2 ![]() 4482 - Ebu Mâlik el-Eş'ari radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah sizi üç hasletten himaye etti: "Hepinizi helak edecek olan peygamberinizin bedduasından, batıl ehlinin hak ehline (nurunu söndürecek kesin) bir galebesinden, dalalet üzerine birleşmenizden ![]() Ebu Dâvud, Fiten 1, (4253), 4483 - Ebu Musa radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Şu ümmetim rahmete mazhar olmuş bir ümmettir ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, Fiten, (4277) ![]() 4484 - Yine Ebu Musa radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah Teâla Hazretleri (şu ayetle) ümmetim için bana iki eman indirdi: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Ben aralarından ayrıldım mı, (Allah'ın azabını önleyecek ikinci eman olan) istiğfarı Kıyamete kadar aralarında bırakıyorum ![]() Tirmizi, Tefsir, Enfal (3082) ![]() 4485 - Âmir İbnu Sa'd babası radıyallahu anh'tan naklen anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Benî Muâviye Mescidine girdi ![]() ![]() ![]() ![]() "Rabbimden üç şey talep ettim ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim, Fiten 20, (2890) ![]() 4486 - Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ümmetimden (âlim, şehid, salih) bazıları var; bir (çok kabilelere şamil bir) cemaate şefaat eder, bazıları var bir kabileye şefaat eder; bazıları var bir bölüğe şefaat eder; bazıları da tek bir ferde şefaat eder ve cennete girmelerini sağlar ![]() Tirmizi, Kıyamet 11, (2442) ![]() 4487 - Rezin şunu ilave etmiştir: "Şefaatim, ümmetimden büyük günah işleyenler içindir ![]() ![]() "Benim için şefaat etmeyecek misin?" der ![]() "Sen de kimsin?" diye sorunca: "Ben sana falan falan gün su içirmedim mi?" der ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Kıyamet 11, (2437) ![]() 4488 - Hz ![]() "Ümmetim yağmur gibidir, evveli mi, ahiri mi daha hayırlıdır bilinemez ![]() Tirmizi, Emsal 6, (2873) ![]() 4489 - Hz ![]() "Ümmetimden bir grup, (hak üzerine) galip olmaktan hiç geri kalmaz ![]() ![]() Buhari, İ'tisam 10, Menakıb 27, Tevhid 29; Müslim, İmaret 171, (1921) ![]() Buhari: "Bu grup, alimlerdir" demiştir ![]() 4490 - Sa'd İbnu Ebi Vakkas radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ehl-i garb hak üzere galib olmaya, kıyamet kopuncaya kadar devam ederler ![]() Müslim, İmaret 177, (1925) ![]() 4491 - Muaviye İbnu Kurre, babası radıyallahu anh'tan naklen anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Şam (Suriye) halkı fesada uğradımı artık (orada) sizin için hayır yoktur ![]() ![]() Ali İbnu'l-Medini: "Bunlar hadis ashabıdır" demiştir ![]() Tirmizi, Fiten 27, (2193) ![]() 4492 - İmran İbnu Husayn radıyallahu anhüma anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ümmetimden bir grup (taife), hak üzerine savaşmaya devam edeceklerdir ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, Cihad 4, (2484) ![]() 4493 - Hz ![]() "Ümmetim içinde beni en çok sevenlerden bir kısmı benden sonra gelenler arasından olacak: Mallarını ve ailelerini feda pahasına, beni görmeyi arzu edecekler ![]() Müslim, Cennet (2832) ![]() 4494 - Abdullah İbnu Büsr radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet gününde, ümmetimin (iki alameti olacak: Biri) secde sebebiyle alnındaki parlaklık, (diğeri de) abdest sebebiyle kollarındaki parlaklıktır ![]() Tirmizi, Salât 427, (607) ![]() 4495 - Ebu Musa radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah bir ümmete rahmet diledi mi, peygamberlerini kendilerinden önce kabzeder ve onu ümmete bir öncü ve hazırlayıcı yapar ![]() ![]() ![]() Müslim, Fezail 24, (2288) ![]() |
![]() |
![]() |
|