07-12-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İyilik,Sıla Ve Edepler İle İlgili Hadisler
Ebu Hureyre (r a ) şöyle anlatır:
Allah Resulü'ne bir kimse geldi ve: Benim güzel hizmet ve ülfet etmeme insanlar içinde en layık ve en haklı olan kimdir? diye sordu Allah Resulü: Anandır buyurdu Sonra kimdir? dedi Allah Resulü: Sonra anandır buyurdu Sonra kimdir? dedi Allah Resulü: Sonra anandır buyurdu Sonra kimdir? deyince Allah Resulü: Sonra babandır, buyurdu
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4621
Abdullah b Amr b As (r a ) şöyle dedi:
Bir adam cihada gitmek hususunda izin istemek için Peygamber'e (a s ) geldi Peygamber: Anan baban sağ mıdırlar? diye sordu Evet, dedi Peygamber: Şu halde sen (evvela) onlar için çalış buyurdu
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4623
Ebu Hureyre'nin (r a ) anlattığına göre:
Cureyc, bir manastırda ibadet ediyordu Derken annesi geldi Humeyd dedi ki: Ebu Rafi', Allah Resulü'nün Cureyc'in annesinin, Cureyc'i çağırdığı sıradaki hâlini, kadının elini kaşının üstüne nasıl koyduğunu, sonra da oğlunu çağırırken başını nasıl kaldırdığını tarif etmesini Ebu Hureyre'nin nasıl gösterdiğini bize vasfetti Sonra kadın: Ey Cureyc! Ben senin ananım Benimle konuş dedi Annesi ona namaz kılarken tesadüf etmişti Bunun üzerine Cureyc: Allahım! Biri annem, biri namazım? diye düşündü ve neticede namazını tercih etti Cevap alamayınca anası geri döndü Sonra ikinci defa çağırmaya geldi ve: Ey Cureyc! Ben senin annenim; benimle konuş, dedi Cureyc yine kendi kendine: Allahım! Annem ve namazım? dedi ve yine namazını tercih etti Bunun üzerine annesi: Allahım! Şüphesiz ki bu benim oğlum Cureyc'dir Kendisiyle konuştuğum halde o benimle konuşmaktan çekinmiştir Allahım! Sen ona ******leri göstermedikçe canını alma, dedi Allah Resulü: Eğer annesi onun aleyhine fitneye uğratılmasını dua etmiş olsaydı Cureyc muhakkak fitneye uğratılırdı, buyurdu Allah Resulü devamla şöyle dedi: Bir koyun çobanı vardı ki bunun manastırına sığınırdı Bir gün köyden bir kadın çıkmış Çoban bu kadınla zina etmiş Kadın gebe kaldı ve sonunda bir oğlan doğurdu Kadına: Bu nedir? diye sorulduğunda kadın: Şu manastırın sahibindendir, dedi Bunun üzerine halk baltaları ve çapaları ile manastıra geldiler ve Cüreyc'e seslendiler Fakat onu namaz kılarken çağırdıkları için, Cüreyc onlarla konuşmadı Bunun üzerine onun manastırını yıkmaya başladılar Cüreyc bunu görünce onların yanına indi Halk Cureyc'e: Şu kadına sor dediler Cureyc, gülümsedi Sonra da çocuğun başını eliyle sıvazlayıp: Senin baban kim? diye sordu Çocuk: Babam koyun çobanıdır diye cevap verdi Halk çocuktan bunu işittiklerinde: Biz senin manastırından yıktığımız yerleri altın ve gümüşle bina edelim dediler Cureyc: Hayır, eskiden olduğu gibi onu tekrar topraktan yapınız deyip yukarıya çıktı
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4625
Ebu Hureyre (r a )
Allah Resulü'nün (a s ) şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Allah, mahlûkatı yaratıp bunların takdiratını tamamlayınca, akrabalık ayağa kalkarak: (Ya Rabbi!) Burası, akrabalık münasebetlerini kesmekten sana sığınanların makamıdır dedi Cenab-ı Hak: Evet Sana sıla yapana benim de sıla yapmama; senden alâkayı kesenlerden benim de kesmeme razı olmaz mısın? buyurdu Akrabalık: Evet, diye cevap verdi Yüce Allah: "Bu sana verilmiştir" buyurdu Bundan sonra Allah Resulü: İsterseniz şu ayetleri okuyunuz buyurdu: Geri dönerseniz hemen yeryüzünde fesat çıkaracak, akrabalık bağlarınızı keseceksiniz, öyle mi? Onlar öyle kimselerdir ki Allah onları lânetlemiş, sağırlaştırmış ve gözlerini kör etmiştir Onlar Kur'an'ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalblerinde kilitler mi var?
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4634
Hz Aişe'nin (r ah ) rivayet ettiğine göre:
Allah Resulü (a s ): "Rahim Arşa asılmış der ki: Beni gözeteni Allah gözetsin, beni terk edeni Allah terk etsin" buyurdu
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4635
Cubeyr b Mut'im'den (r a ) nakledildiğine göre:
Hz Peygamber (a s ): "Akraba ziyaretini kesen kimse Cennete giremez" buyurmuştur
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4636
Enes b Malik (r a )
Allah Resulü'nün (a s ) şöyle buyururken işittiğini söylemiştir: "Her kim rızkının bollaştırılmasını yahut ecelinin geciktirilmesini arzu ederse, sıla-i rahim yapsın "
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4638
Enes b Malik'ten (r a ) rivayet edildiğine göre:
Resulü (a s ): "Biribirinize kin tutmayın, biribirinizle hasetleşmeyin, biribirinizden sırt çevirmeyin Ey Allah'ın kulları! kardeşler olunuz Bir müslümanın din kardeşine küsüp, üç günden fazla ayrı durması helal değildir" buyurmuştur
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4641
Ebu Eyyûb Ensari'den nakledildiğine göre:
Resulü (a s ) şöyle buyurmuştur: "Bir müslümanın din kardeşine üç günden fazla küsüp ayrı durması helal olmaz Birbirleriyle karşılaştıklarında birisi yüzünü şu tarafa çevirir, öbürüsü de öte tarafa çevirir Halbuki bunların en hayırlısı önce selam vermeye başlayandır "
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4643
Ebu Hureyre'den (r a ) bildirildiğine göre:
Allah Resulü (a s ) şöyle buyurmuştur: "Su-i zandan çekininiz Çünkü su-i zan sözlerin en yalanıdır Birbirinizin eksikliğini görmeye ve işitmeye çalışmayınız Birbirinizin özel hayatını araştırmayınız Menfaatte bencillik yapmayınız Hasetleşmeyiniz Birbirinize nefret etmeyiniz Birbirinize arka dönmeyiniz Ey Allah'ın kulları! Hepiniz kardeşler olunuz "
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4646
|
|
|