Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hadisler, ile, ilgili, kılma, mescitler, namaz, yerleri

Mescitler Ve Namaz Kılma Yerleri İle İlgili Hadisler

Eski 07-12-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mescitler Ve Namaz Kılma Yerleri İle İlgili Hadisler

Ebu Zerr (ra) şöyle anlatır:
Ey Allah'ın Resulü! Yeryüzünde (ibadet için) yapılan ilk mescit hangisidir? diye sordum "Mescid-i Haram" buyurdu Ben: Sonra hangisi? dedim Allah Resulü: "Mescid-i Aksa" buyurdu Ben: Bu iki mescidin kuruluşu arasında ne kadar zaman vardır? dedim Allah Resulü: "Kırk sene vardır Namaz sana nerede yetişirse namazı orada kıl İşte orası bir mescittir" buyurdu
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 808

Cabir b Abdullah Ensari'nin (ra) naklettiğine göre:
Allah Resulü (as) şöyle buyurdu: "Benden evvel hiçbir kimseye verilmedik beş (şey hep birden) bana verilmiştir: Her Peygamber özellikle kendi kavmine gönderilirken ben kırmızı siyah bütün insanlara gönderildim Ganimetler bana helal edildi, halbuki benden evvel kimseye helal edilmemiştir Yer (yüzü) bana temiz, temizlik sebebi ve mescit kılındı Onun için kim olursa olsun namaz vakti gelip çatmış ise bulunduğu yerde namazı kılıversin Önümdeki bir aylık yola kadar (düşmanlarımın kalbine) korku (salmam) için bana yardım edildi ve bana şefaat (etme hakkı) verildi"
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 810

Ebu Hureyre'nin (ra) naklettiğine göre:
Allah Resulü (as) şöyle buyurdu: "Diğer Peygamberlere verilmeyen altı şey bana verilmek suretiyle üstün kılındım: Bana az sözle çok mana ifade etme gücü verildi (Düşmanlarımın kalbine) korku salmam hususunda bana yardım edildi Ganimetler bana helal kılındı Yer (yüzü) bana bir temizlik vasıtası ve bir mescit kılındı Tüm insanlığa Peygamber gönderildim Benimle Peygamberler sona erdi"
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 812

Enes b Malik (ra) şöyle anlattı:
Allah Resulü (as) Medine'ye geldi ve Medine'nin yüksek tarafında Amr b Avf oğullarının bulundukları yerde (yurtta) konakladı Onların içinde 14 gece kaldı Sonra (dayıları olan) Neccar oğullarına haber gönderdi Onlar da kılıçları boyunlarında asılı olarak geldiler Devesi (Kusva) üstünde Allah Resulü (as) ile terkisinde Ebu Bekr ve çevresinde Neccar oğulları cemaatı (ile beraber yola çıkışları) hâlâ gözümün önündedir Nihayet Ebu Eyyûb'un (Halid b Zeyd Ensari) bahçesinda devesini çökertti Allah Resulü (as) nerede namaz vakti girerse oracıkta namazı kılardı Bazen davar ağıllarında da namaz kıldığı olurdu Sonra kendisi mescidin inşa edilmesini emretti Neccar oğulları takımına (adam) gönderip: "Ey Neccar oğulları! Arsanızın değerini bana söyleyin (de karşılığını ödeyeyim) " buyurdu Onlar ise: Vallahi olamaz, biz onun (bedel) kıymetini ancak Allah'tan isteriz, dediler (O çevrilmiş bahçenin) içinde söyleyeceklerim vardır: (Bir kere) müşriklerin kabirleri vardı (Sonra) oyuk ve tümsek, bakılmamış harap yerler vardı (Bir de) hurma ağaçları vardı Allah Resulü emretti, müşriklerin kabirleri(ndeki kemikleri çıkarılıp başka yere) taşındı Sonra (o bakımsız) harap yerler düzeltildi Sonra hurma ağaçları (diplerinden) kesildi Hurma ağaçlarını (direk olarak) mescidin kıble tarafına sıra ile dizdiler ve kapının yan söğelerini taştan ördüler Ashap kasideler söyleyerek taş taşımaya başladılar Allah Resulü (as) da onlarla birlikte olarak hep beraber şöyle diyorlardı:
"Ey Allahım! Muhakkak Ahiret hayrından başka hayır (denecek bir şey) yoktur
Öyle ise Ensar ile Muhacirlere yardım et!"
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 816

Berâe b Azib (ra) şöyle anlattı:
Hz Peygamber (as) ile beraber 16 ay Beytu'l-Makdis'e doğru namaz kıldım Nihayet Bakara suresindeki şu ayet nazil oldu: Yüzünü çok kere göğe doğru çevirdiğini görüyoruz Şu anda seni arzu ettiğin kıbleye döndüreceğiz Artık namazda yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir Siz de (ey müminler) nerede bulunursanız namazda yüzünüzü o yana çevirin Şüphesiz ki kendilerine kitap verilenler, bunun, Rablerinden gelen bir gerçek olduğunu çok iyi bilirler Allah onların yaptıklarından habersiz değildirBu ayet nazil olup Peygamber namazı tamamladıktan sonra cemaatten biri gitti ve Ensardan namaz kılmakta olan bir cemaate uğradı Onlara kıblenin değiştirildiğini söyledi Bunun üzerine (namazlarını bozmadan oldukları gibi) yüzlerini Beytullah tarafına döndürdüler
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 818

İbn Ömer (ra) şöyle anlattı:
İnsanların Kuba mescidinde sabah namazını kıldıkları sırada kendilerine birisi geldi ve: Bu gece Allah Resulü'ne vahiy indirilmiş ve Kâbe'ye yönelmesi emredilmiştir Artık bundan sonra siz de Kâbe tarafına yöneliniz, dedi Kuba halkı da yüzleri Şam'a doğru iken Kâbe tarafına yöneldiler
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 820

Aişe (rah) şöyle anlatır:
Ümmü Habibe ile Ümmü Seleme, Habeşistan'da gördükleri, içinde resimler bulunan bir kiliseden Allah Resulü'ne bahsettiler Allah Resulü (as): "Onlar içlerinde iyi bir kimse zuhur edip vefat ettiğinde onun kabri üzerine bir mescit bina ederler ve bu resimleri yaparlar İşte onlar Kıyamet gününde Allah katında yaratılmışların en şerlileridirler" buyurdu
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 822

Aişe (rah) şöyle anlatır:
Allah Resulü (as) bir daha kalkamadığı (vefat ettiği) hastalığında: "Allah, Yahudi ve Hıristiyanları rahmetinden uzak kılsın! Bunlar Peygamberlerinin kabirlerini birer mescit edindiler" buyurdu Hz Aişe der ki: Bu endişe olmasaydı Allah Resulü'nün kabri açık bulundurulurdu Fakat onun da bir mescit edinilmesinden korkulmuştur
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 823

Ebu Hureyre'nin (ra) naklettiğine göre:
Allah Resulü (as) şöyle buyurdu: "Allah Yahudileri helak etsin Çünkü onlar Peygamberlerinin kabirlerini birer mescit edinmişlerdir"
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 824

Aişe (rah) şöyle anlattı:
Allah Resulü (as) son hastalığında (çektiği zahmetten dolayı) yanında bulunan bir abayı (ikide bir) yüzüne örter dururdu Aba kendisine sıkıntı verdikçe yine atıp yüzünü açardı İşte bu halde iken: "Yahudi ve Hıristiyanlara Allah lânet etsin Çünkü onlar, Peygamberlerinin kabirlerini (kendilerine) birer mescit edindiler" buyurdu Bu sözleri ile onların yaptıklarından (ümmetini) sakındırıyordu
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 826

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com