|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
haramdan, helal, kazanca, sakındırma, teşvik |
![]() |
Helal Kazanca Teşvik, Haramdan Sakındırma |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Helal Kazanca Teşvik, Haramdan Sakındırma5125 - Hz ![]() "Ey insanlar! Allah Teâla hazretleri tayyibtir, tayyibten başka bir şey kabul etmez ![]() ![]() "Ey peygamberler, temiz olanlardan yiyin ve sâlih amel işleyin" (Mü'minûn 51) emretmiş, mü'minlere de: "Ey iman edenler, size rızık olarak verdiklerimizin temizlerinden yiyin" (Bakara 172) diye emirde bulunmuştur ![]() Sonra seferi uzatıp, saçı başı dağınık, toz-toprak içinde kalan ve elini semaya kaldırıp: "Ey Rabbim, ey Rabbim" diye dua eden bir yolcuyu zikredip, dedi ki: "Bu yolcunun yediği haram, içtiği haram, giydiği haramdır ve (netice itibariyle) haramla beslenmektedir ![]() ![]() Müslim, Zekat 65, (1015); Tirmizi, Tefsir, Bakara (2992) ![]() 5126 - Havle el-Ensâriyye radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ı işittim ![]() "Bir kısım insan vardır, Allah'ın mülkünden haksız bir surette mal elde etmeye girişirler ![]() ![]() Buhâri, Hums 7; Tirmizi, Zühd 41, (2375) ![]() 5127 - Nu'man İbnu Beşir radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, İman 39, Büyû' 2; Müslim, Müsâkat 107, (1599); Ebu Davud, Büyû' 3, (3329, 3330); Tirmizi, Büyü 1, (1205); Nesai, Büyü 2, (7, 241) ![]() 5128 - Selman el-Farisî ve İbnu Abbâs radıyallahu anhüm anlatıyorlar: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Helâl, Allah Teâla hazretlerinin kitabında helal kıldığı şeydir ![]() ![]() ![]() ![]() Rezin tahric etmiştir ![]() ![]() 5129 - Mikdâm İbnu Ma'dikerb radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "(Beni Âdem'den) hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir taamı asla yememiştir ![]() ![]() Buhari, Büyü' 15 ![]() 5130 - Hz ![]() "Öyle devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak ![]() Buhari, Büyü' 7, 23; Nesai, Büyü' 2, (7, 243) ![]() Rezin şu ziyadede bulunmuştur: "Böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez ![]() MÜBAH OLAN KAZANÇLAR VE TAAMLAR 5131 - Hz ![]() "Muhakkakk ki yediğinizin en temizi kendi kesbinizden olandır ![]() ![]() Ebu Davud, Büyü' 79; Tirmizi, Ahkâm, 22, (1358); Nesai, Büyü' 1, (7, 249); İbnu Mace, Tiarat 1, (2137), 64, (2290) ![]() 5132 - Sa'd İbnu Ebi Vakkas radıyallahu anh anlatıyor: "Sanki Mudar kabilesine mensup uzun boylu bir kadın ayağa kalkıp: "Ey Allah'ın Resûlü! Biz (kadın)lar babalarımız ve evladlarımız ve kocalarımız üzerine yüküz ![]() ![]() "Size helal olan "taze" dir ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, Zekât 44, (1686) ![]() 5133 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Aleyhissalatu vesselam: "Örfe göre sana ve çocuğuna kifayet edecek miktarda al!" buyurdular ![]() Buhari, Büyü' 95, Mezalim 1, Nafakat 5, 9, 14, Eyman 3, Ahkâm 14, 180; Müslim, Akdiye 7, (1714); Ebu Davud, Büyü' 81, (3532); Nesai, Kudat 30, (8, 246) ![]() 5134 - Kâsım İbnu Muhammed rahimehullah anlatıyor: "Bir adam İbnu Abbas radıyallahu anhüma'ya: "Yanımda bir devesi olan bir yetim var ![]() ![]() "Eğer deve kaybolunca arıyor, katran vesairesini sürerek tedavisini yapıyor, su yalağını onarıyor, sulama gününde suyunu içiriyorsan yavruya zarar vermeden ve memeyi tamamen kurutmadan içebilirsin ![]() Muvatta, Sıfatu'n Nebi 33, (2, 934) ![]() KUR'AN'I YAZMA VE ÖĞRETMENİN ÜCRETİ 5135 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Üzerine ücret almada en haklı olduğunuz şey Kitabullah'tır ![]() Buhari, İcare 16, (muallak olarak kaydetmiştir), Tıbb 34 ![]() 5136 - Yine İbnu Abbas radıyallahu anhüma'dan anlatıldığına göre, "Kendisine mushaf yazmanın ücreti hakkında sorulmuştu ![]() "Bunda bir beis yok ![]() ![]() Rezin tahric etmiştir ![]() MEMURLARIN RIZIKLARI 5137 - Hz ![]() ![]() "Kavmim biliyor ki, benim mesleğim ailemin nafakasını te'minden âciz değildir ![]() ![]() ![]() Buhari, Büyü', 15 ![]() 5138 - Hz ![]() "Biz kimi bir işe tayin eder, bir rızık tahsis edersek, bu tahsis edilenden maada aldığı gulûldür (devlet malından hırsızlıktır) ![]() Ebu Davud, Harac 10, (2943) ![]() 5139 - Müstevrid İbnu Şeddâd radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim bize memur olursa, kendine bir zevce edinsin ![]() ![]() ![]() Hz ![]() "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın şöyle buyurdukları bana haber verildi: "Kim bunun dışında bir şey edinirse, bu kimse haindir, hırsızdır ![]() Ebu Davud, Harac 10, (2945) ![]() 5140 - Abdullah İbnu Amr es-Sa'di'nin anlattığına göre, "Hilafeti sırasında Hz ![]() ![]() ![]() "Bana haber verildiğine göre, sen müslümanların işlerinden bir kısmını üzerine almışsın ve sana maaş verilince almaktan kaçınmışsın (doğru mu)?" diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() "Benim atlarım var, kölelerim var (halim vaktim iyidir), hayır üzereyim ![]() ![]() ![]() "Hayır! Böyle yapma! Çünkü (bir ara bende senin gibi düşünmüş), senin arzu ettiğin şeyi arzu etmiştim ![]() ![]() "Bu parayı ona benden daha çok muhtaç olan birine ver!" diyordum ![]() ![]() "Bunu, onu benden daha çok muhtaç olan kimseye ver!" demiştim ![]() "Onu al, kendi malın yap, sonra tasadduk et! Bu maldan, sen talep etmeden, bekler vaziyeti almadan, gelen olursa onu al ![]() ![]() Buhari, Ahkâm 17; Müslim, Zekât 111, (1045); Nesai, Zekat 94, (5, 103) ![]() İKTA' 5141 - Vâil İbnu Hucr radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Hadramevt'te bulunan bir araziyi bana ikta' etti ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, Harac 36, (3058, 3059); Tirmizi, Ahkâm 39, (1381) ![]() 5142 - Kesir İbnu Abdillah İbni Amr İbni Avf el-Müzeni, babasından, o da ceddi radıyallahu anh'tan anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm , Bilal İbnu'l-haris el-Müzeni'ye Kabaliyye madenlerini, yüksekte olanları ve alçakta olanlarıyla, (Necid'de bulunan) Kuds dağında ekine elverişli olan yerlerle birlikte ikta' kıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir rivayette şu ziyade var: "(Medine'ye dört beridlik mesafede yer alan Zâtu'n-Nusub ve (Necd'de yer alan) Kuds mevkiinin ekime elverişli olan kısmını da verdi ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, Harac 36, (3062, 3063); Muvatta, Zekat 8, (1, 248) ![]() 5143 - Amr İbnu Hureys radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Medine'de yayı ile bir ev planı çizdi ve: "Sana daha da artırayım mı, artırayım mı?" diye sordu ![]() Ebu Davud, Harac 36, (3060) ![]() HACCÂM'IN KESBİ 5144 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm hacamat oldu ve haccama ücretini verdi ![]() ![]() ![]() Buhari, İcare 18, Büyü' 39, Tıbb 9; Müslim, Müsâkat 66, (1202); Ebu Davud, Büyü' 39, (3423) ![]() 5145 - Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın muhacir ashabından bir adamın anlattığına göre, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm şöyle buyurdular: "Müslümanlar üç şeyde ortaktırlar: Su, ot ve ateş ![]() Ebu Davud, Büyü' 62, (3477) ![]() 5146 - Esmer İbnu Mudarris radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Bir müslümanın henüz ulaşmadığı (ot, odun, (su) gibi) bir şeye önce ulaşan kimse ona sahip olur ![]() ![]() Ebu Davud, İmâret 36, (3071) ![]() MEKRUH KAZANÇLAR 5147 - Ebu Mes'ûd radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm köpeğin semenini, fâhişenin mehrini ve kâhinin ücretini yasakladı ![]() Buhari, Büyü' 113, İcare 20, Talâk 51, Tıb 46; Müslim, Müsakat 39, 1567; Muvatta, Büyü' 68, (2, 656); Tirmizi, Büyü' 46, (1276); Nesai, Büyü' 91, (7, 309); Ebu Davud, Büyü' 68, (4381) ![]() 5148 - Ebu Cuheyfe radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm kan mukabilinde alınan semenden, köpek semeninden, fuhuş kazancından men etti ![]() ![]() Buhari, Büyü' 113, 25, Talâk, Libas 86, 96; Ebu Davud, Büyü' 65, (3483) ![]() 5149 - Hz ![]() ![]() Buhari, İcâre 20, Talâk 51; Ebu Davud, Büyü 40, (3425) ![]() Ebu Davud, Râfi' İbnu Hadiç'ten yaptığı rivayette şu ziyadeyi kaydeder: " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5150 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muvatta, İsti'zan 42, (2, 981) ![]() 5151 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu yediğin nedir, biliyor musun?" dedi ![]() ![]() "Neymiş o?" deyince köle açıkladı: "Ben câhiliye devrinde kâhinlik yapardım ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ebu Bekr elini boğazına atıp, midesinde her ne varsa kusup çıkardı ![]() Buhari, Menakıbu'l-Ensâr, 26) ![]() KÖPEĞİN SEMENİ 5152 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm köpeğin semeninden nehiy buyurdular ![]() ![]() Ebu Davud, Büyü 68, (3482); Nesai, Büyü 91, (7, 309) ![]() ![]() 5153 - Hz ![]() ![]() Tirmizi, Büyü' 50, (1281) ![]() KEDİ 5154 - Hz ![]() ![]() Ebu Davud, Büyü' 64, (3480); Tirmizi, Büyü' 49, (1280) ![]() HACAMAT YAPANIN KESBİNDEKİ KERAHET 5155 - İbnu Muhayyısa el-Ensâri, babasından anlattığına göre, "Babası Muhayyısa haccamın kiralanması hususunda izin istedi ![]() ![]() ![]() ![]() "Onunla deveni ve köleni besle, (kendin yeme!)" buyurdular ![]() Muvatta, İsti'zan 28, (2, 970); Ebu Davud, Büyü 28, (3422); Tirmizi, Büyü 47, (1277); İbnu Mace, Ticarat 10, (2166) ![]() 5156 - Ebu Davud'un bir diğer rivayetinde Aleyhissalatu vesselam şöyle buyurmuştur: "Ben teyzeme bir köle bağışladım ve ben onun teyzem hakkında mübarek olmasını diliyorum ![]() ![]() Ebu Davud, Büyü' 49, (3430) ![]() DAMIZLIK HAYVANIN SUYU 5157 - Hz ![]() ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resûlü! Biz damızlığı aştırıyoruz da, böze ikramda bulunuyorlar!" dedi ![]() ![]() Tirmizi, Büyü 45, (1274); Nesai, Büyü 94, (7, 360) ![]() KUSÂME 5158 - el-Hurdi radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (bir gün bize): "Kusâmeden sakının!" buyurdular ![]() ![]() "Bir cemaatin başında bulunan bir kimse (birşey taksim ettiği zaman) berikinin ve ötekinin hisselerinden bir şeyler alır(sa, işte bu aldığı şey kusâmedir) ![]() Ebu Davud, Cihad 179, (2783, 2784) ![]() MADEN 5159 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Bir adam kendisine on dinar borçlu olan bir alacaklısının peşine düştü ve: "Vallahi borcunu ödeyinceye veya bana bir kefil getirinceye kadar arkanı bırakmayacağım!" dedi ![]() ![]() ![]() "Bu parayı nereden buldun?" diye sordu ![]() ![]() "Öyleyse bizim buna ihtiyacımız yok! Onda hayır da yok" buyurdu ve borcu ona bedel ödeyiverdi ![]() Ebu Davud, Büyü 2, (3328); İbnu Mace, Sadakat 9, (2406) ![]() SULTANIN İHSANI 5160 - Abdullah İbnu Amr İbni's-Sa'di, Hz ![]() ![]() ![]() "Al bunu! Sen beklemez ve istemez olduğun halde sana geleni al! Bu şekilde gelmezse, nefsini peşine takma!" buyurdu ![]() Buhari, Akham 17, Zekat 51; Müslim, Zekat 110, (1045) ![]() Bir rivayette şu ziyade gelmiştir: "Bu sebeple İbnu Ömer radıyallahu anhüma, ne bir şey isterdi, ne de kendine ihsan edilen bir şeyi reddederdi ![]() 5161 - Bir diğer rivayette şöyle denmiştir: "Hz ![]() ![]() ![]() "Ben Allah rızası için çalıştım, ücretim Allah üzerinedir!" dedim ![]() ![]() "Sen, sana verileni al ![]() ![]() ![]() ![]() "Sen istemediğin halde sana birşeyler verilirse, onu al ye ve tasadduk et!" buyurdular" dedi ![]() 5162 - Selim İbnu Mutayr babasından naklen anlatıyor: "Bir adamın şöyle söylediğini işittim: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm 'ın (Veda Haccı sırasında hutbede) şöyle söylediğini işittim: "Ey insanlar! İhsanları, onlar ihsan kaldığı müddetçe alın! Ne zaman, Kureyş saltanat kavgasına düşer ve ihsan dininizden rüşvet mukabili olursa, o zaman onu bırakın ve almayın!" Ebu Davud, Harac 17, (2958, 2959) ![]() İKİ YARIŞÇI 5163 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm iki yarışçının yemeğini nehyetti: Müsabaka ve kumar ![]() Ebu Davud, Et'ime 7, (3754) ![]() MEKS (USULSÜZ VERGİ) 5164 - Ukbe İbnu Âmir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm 'ın: "Cennete meks sahibi girmeyecektir!" dediğini işittim ![]() Ebu Davud, Harac 7, (2937) ![]() |
![]() |
![]() |
|