![]() |
Âmmden (Bile Bile) Katletme(Kısas) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Âmmden (Bile Bile) Katletme(Kısas)4917 - Ebu Şüryeh radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim haksız yere, âmden (bile bile) öldürülürse velisi şu üç şeyden birini tercihte muhayyerdir: - Ya kısas ister ![]() - Ya affeder ![]() - Yahut diyet alır ![]() Eğer dördüncü bir şey istemeye kalkarsa alinden tutun (mâni olun)!" Sonra Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, şu âyeti tilavet buyurdu ![]() Ebu Dâvud, Diyat 3, (4496), 4, (4504); Tirmizi, Diyât 13, (1406) ![]() 4918 - İbnu Ömer radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim mü'min bir kimseyi (âmden) öldürürse, katil bu sebeple kısas olunur ![]() ![]() ![]() Rezin tahric etmiştir ![]() ![]() HATA VE ÂMDEN (BİLE BİLE) HATA 4919 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim, aralarında taş atışması veya kamçı veya sopa darbı gibi durumlarda mübhem şekilde öldürülürse (bunun hükmü) hataen öldürme hükmüne tâbidir, diyeti de hata diyetidir ![]() ![]() ![]() Ebu Dâvud, Diyât 17, (4539, 4540), 28, (4591); Nesâi, Kasâme 29, (8, 40) ![]() 4920 - Vâil İbnu Hucr radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a bir adam geldi, bir başkasını kayışla bağlamış getiriyordu ![]() "Ey Allah'ın Resûlü! Bu, kardeşimi öldürdü!" dedi ![]() "Doğru mu, kardeşini mi öldürdün?" diye sordu ![]() "Şayet itiraz etmezsi, aleyhine beyyine getirebilirim!" dedi ![]() "Evet kardeşini öldürdüm!" diye itiraf etti ![]() "Nasıl öldürdün?" diye sordu ![]() "O ve ben bir ağaçtan yaprak çırpıyorduk, bana küfredip beni kızdırdı, ben de baltayla başına vurup öldürdüm ![]() Müslim, Kasame 32, (1680); Ebu Dâvud, Diyât 3, (4499, 4500, 4501); Nesai, Kasame 5, (8, 13-18) ![]() Ebu Dâvud şu ziyadede bulundu: "Ben onu öldürmeyi düşünmemiştim ![]() Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "Kendinden ödeyeceğin bir şeyin var mı?" diye sordu ![]() "Beniş şu elbise ve baltamdan başka bir şeyim yodk!" dedi ![]() "Ne dersin, kavmin seni satın alır mı (fidyeni öder mi)?" buyurdu ![]() Adam: "Ben kavmim nazarında o kadar kıymetli değilim ki!" dedi ![]() ![]() ![]() "Eğer onu öldürürse, o da onun mislidir" buyurdular ![]() "Ey Allah'ın Resûlü! "Eğer onu öldürürse o da onun mislidir" dediğiniz bana ulaştı ![]() ![]() "Sen onun hem kendi günahı ve hem de (öldürdüğü) arkadaşının günahıyla dönmesini istemiyor musun?" buyurdu ![]() "Evet ey Allah'ın Resûlü!" deyince Aleyhissalâtu vesselâm: "Bu iş böyledir!" buyurdu ![]() ![]() Müslim, Kasâme 32, (1680); Ebu Dâvud, Diyât 3, (4999, 4500, 4501); Nesai, Kasame 5, (8, 13-18) ![]() 4921 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm zamanında bir adam bir adamı öldürmüştü ![]() ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resûlü! Ben onu öldürmeyi kasdetmemiştim (kazâen öldürdüm)!" dedi ![]() "Eğen bu sözünde sâdık ise ve doğruyu söylüyorsa, bu durumda onu öldürdüğün takdirde ateşe gidersin!" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Diyat 13, (1407); Ebu Davud, Diyat 3, (4493); Nesai, Kasame 5, (8, 13) ![]() BABA VE EVLÂD ARASINDA KISAS 4922 - Süraka İbnu Mâlik radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın , oğlu sebebiyle babaya kısas uyguladığına, fakat oğluna, babası sebebiyle kısas uygulamadığına şâhid oldum ![]() Tirmizi, Diyât 9, (1399) ![]() 4923 - Ebu Rimse anlatıyor: "Babamla birlikte Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a gittik ![]() "Bu, oğlun mu?" diye sordu ![]() "Ka'be'nin Rabbine yemin olsun oğlum!" dedi ![]() "Hakikaten mi?" buyurdular ![]() ![]() "Bilesin! O senin cinayetinle sorumlu tutulamaz ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, Diyat 2, (4495); Nesai, Kasame 39, (8, 53) ![]() CEMAATE BİR KİŞİ SEBEBİYLE, HÜR'E DE KÖLE SEBEBİYLE KISAS 4924 - İBnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Bir oğlan, hile (suikast) suretiyle öldürülmüştü ![]() ![]() "Bunun öldürülmesine San'a ahalisi iştirak etmiş olsaydı, bu tek kişi yüzünden bütün San'a ahalisini öldürürdüm!" dedi ![]() 4925 - Bir başka rivayet: "dört kişi bir çocuğu öldürmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Diyat 21; Muvatta, Ukûl 13, (2, 871) ![]() 4926 - İmam Mâlik anlatıyor: "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muvatta, Ukûl 13, (2, 871) ![]() 4927 - Semüre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim kölesini öldürürse, biz de onu öldürürüz ![]() ![]() Ebu Dâvud, Diyat 7, (4515, 4516, 4517, 4518); Tirmizi, Diyat 18, (1414); Nesai, Kasame 9, (8, 21) ![]() Nesai'nin rivayetinde şu ziyade var: "Kim kölesini iğdiş ederse, biz de onu iğdiş ederiz ![]() KÂFİR SEBEBİYLE MÜSLÜMANA KISAS 4928 - Ebu Cuhayfe radıyallahu anh anlatıyor: "Hz ![]() ![]() "Hayır! Daneyi yar(ıp ondan filizi çıkar)an ve insanı yaratan Zâta kasem olsun! Bildiğim şeyler, Allah'ın, Kur'ân'da olanı anlamak üzere kişiye verdiği anlayış ve bir de şu sahifede bulunanlardır ![]() "Pekiyi bu sahifede ne var?" dedim ![]() "Diyet(le ilgili ahkâm), esirlerin hürriyete kavuşturulması (ile ilgili tavsiye ve teşvik), kâfir mukabilinde müslümanın öldürülmeyeceği!" cevabını verdi ![]() Buhâri, Diyât 31, İlm 39, Cihâd 171; Tirmizi, Diyât 16, (1412); Nesâi, Kasâme 12, (8, 23) ![]() 4929 - Kays İbnu Ubâd radıyallahu anh anlatıyor: "Ben ve el-Eşter en-Nehâ'i, Hz ![]() ![]() "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, bütün insanlara şâmil olmayan hususi bir tâlimde bulundu mu?" dedik ![]() "Hayır! Ama şu sahifede bulunanlar var!" dedi ve kılıncının kabzasından bir sahife çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Dâvud, Diyat 11, (4530); Nesai, Kasame 8, (8, 19) ![]() DELİ VE SARHOŞLARA KISAS 4930 - Yahya İbnu Saîd anlatıyor: "Mervân, Hz ![]() "Onu hapset, kısas yapma, çünkü deliye kısas yoktur ![]() Muvatta, Ukûl 3, (2, 851) ![]() 4931 - İmâm Mâlik'e ulaştığına göre, Mervân, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Muvatta, Ukûl 15, (2, 872) ![]() 4932 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, Hudûd 2, (4362) ![]() 4933 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Âma yani gözleri kör bir zat, ümmü veled olan cariyesini, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a şetmettiği için öldürdü ![]() ![]() Ebu Davud, Hudûd 2, (4361); Nesai Tahrim 16, (7, 107, 108) ![]() AKRABALARIN CİNAYETİ 4934 - Sa'lebe İbnu Zehdem el-Yerbû'î radıyallahu anh anlatıyor: "Ensârdan bir grup insan gelip: "Ey Allah'ın Resûlü! Şunlar Benî sa'lebe İbnu Yerbû'dur ![]() ![]() "Bir kimse diğerinin cinayetinden sorumlu olmaz" buyurdular ![]() Nesai, Kasame 39, (8, 53) ![]() 4935 - Târık el-Muhâribi anlatıyor: "Bir adam (gelerek): "Ey Allah'ın Resûlü! Şunlar, Câhiliye devrinde falancayı öldüren Benî Sa'lebe kabilesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nesai, Kasâme 39, (8, 55) ![]() DELİL OLMADAN ZANİYİ ÖLDÜREN 4936 - Sa'id İbnu'l-Müseyyeb merhum anlatıyor: "Şam ehlinden bir kimse, hanımının yanında bir erkek yakalamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() "Bu hususta sana sormam için bana Muâviye radıyallahu anh yazmıştı" dedi ![]() ![]() "Ben Ebu'l-Hasan'ım! Eğer katil dört şahid getiremezse ipiyle (maktul tarafa) verilir (kısas yapılır)!" buyurdu ![]() Muvatta, Akdiye 18, (2, 737) ![]() AĞIR BİR CİSİMLE ÖLDÜRMENİN HÜKMÜ 4937 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Aleyhissalâtu vesselâm adamı (yakalattı, adam suçunu itiraf etti) o da iki taşla öldürdü, başını iki taş arasında ezdi ![]() Buhari, Diyat 7, 4, 5, 12, 13, Husûmat 1, Vesâya 5; Müslim, Kasame 15, (1672); Ebu Davud, Diyaüt 10, (4527, 4528, 4529), 14, (4538); Tirmizi, Diyat 6, (1394); Nesai Kasame 11, (8, 22) ![]() İLAÇ VE ZEHİRLE ÖLDÜRME 4938 - Amr İbnu Şu'ayb an ebihi an ceddihi radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim sahte doktorluk yapar ve kendisinden tedavi olunmazsa bu kimse (sebep olacağı neticeyi) tazmin eder ![]() Ebu Dâvud, Diyat 25, (4586); Nesai, Kasame 38, (8, 52-53); İbnu Mace, Tıbb 16, (3466) ![]() 4939 - Hz ![]() ![]() ![]() Ebu Dâvud, Diyât 6, (4509) ![]() DİŞ 4940 - İmrân İbnu Husayn radıyallahu anhüma anlatıyor: "bir adam bir adamın elini ısırmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() "Biriniz diğerinin elini erkek deve gibi ısırmaya mı kalktı? Bunun için sana diyet yok!" buyurdular ![]() Buhari, Diyat 18; Müslim, kasame 19, (1673); Tirmizi, Diyat 20, (1416); Nesai, Kasame 17, (8, 28, 29) ![]() Müslim'in bir diğer rivayetinde şu ziyade gelmiştir: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "Bana ne emrediyorsun? Elini ağzına koymasını söyleyeyim de onu boğa gibi dişleyesin öyle mi? Ver elini de ısırsın, sonra çık!" buyurdular ![]() 4941 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enes İbnu'n-Nadr: "Rübeyyi'nin dişi kırılır mı? Hayır! Seni hak ile gönderen Zat-ı Zülcelal'e yemin olsun, onun dişi kırılmaz!" dedi ![]() "Allah'ın öyle kulları var ki, (bir iş için) Allah'a yemin etse, Allah onu boş çevirmeyip dilediğini yerine getirerek yemininde hânis kılmaz" buyurdular ![]() Buhari, Diyat 19, Sulh 8, Tefsir, Bakara 23, Tefsir, Maide 6; Müslim, Kasame 24, (1675); Ebu Davud, Diyat 39, (4595); Nesai, Kasame 16, (8, 27) ![]() KULAK 4942 - İmran İbnu Husayn radıyallahu anhüma anlatıyor: "Fakirlere ait bir oğlan çocuğu, zenginlere ait bir oğlan çocuğunun kulağını kopardı ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, Diyat 27, (4590); Nesai, Kasame 14, (8, 26) ![]() TOKAT 4943 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma demiştir ki: "Bir adam, Cahiliye devrinde yaşamış bir atamıza sövmüştü ![]() ![]() "O nasıl tokat aşkettiyse mutlaka biz de ona tokat vuracağız!" dediler ve silahlarını kuşandılar ![]() ![]() ![]() "Siz ey Allah'ın Resûlü!" cevabını verdiler Aleyhissalâtu vesselâm: "Bilesiniz! Abbâs bendendir, ben de ondanım! Ölülerimize sövmeyin, aksi halde dirilerimizi üzersiniz!" buyurdular ![]() "Ey Allah'ın Resulü! senin gadabından Allah'a sığınırız, bizim için mağfiret dileyiverin!" dediler ![]() Nesai, Kasame 21, (8, 33) ![]() KISASIN YERİNE GETİRİLMESİ 4944 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Öldürme tarzında insanların en ölçülüsü, iman sahipleridir ![]() Ebu Davud, Cihad 120, (2666); İbnu Mâce, Diyat 30, (2681, 2682) ![]() 4945 - Abdullah İbnu Zeyd el-Ensari radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm müsle (denen göz çıkarmak, burun, dudak, kulak kesmek, karın deşmek gibi tecâvüzler)'den, yağmacılıktan men etti ![]() Buhari, Mezalim 30, Zebaih 25 ![]() 4946 - İbnu Firas, Hz ![]() ![]() Nesai, Kasame 23, (8, 34) ![]() AFFETME HAKKINDA 4947 - Hz ![]() ![]() Ebu Davud, Diyat 3, (4497); Nesai, Kasame 27, (8, 37, 38) ![]() 4948 - Hz ![]() "Bu adam kardeşimi öldürdü!" diye şikayette bulundu ![]() "Git sen de onu öldür, tıpkı kardeşini öldürdüğü gibi!" buyurdular ![]() "Allah'tan kork, beni affet! Çünkü af senin için büyük bir ücrete sebeptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Ravi devamla) der ki: "(Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm): "Onu azat et! Aslında onu azad etmen, onun için, Kıyamet günü onun sana yapacağından daha hayırlıydı ![]() Nesai, Kasame 6, (8, 18) ![]() 4949 - Hz ![]() "Maktulün kısas talep eden velilerine, (katillerden) birini affederek kısastan kaçınmaları gerekir ![]() ![]() Ebu Davud, Diyat 16, (4538); Nesai, Kasame 29, (8, 39) ![]() HAMİLE KADINA KISAS 6789 - Muaz İbnu Cebel, Ebu Ubeyde İbnu'l-Cerrâh, Ubâde İbnu's-Sâmit ve Şeddâd İbnu Evs radıyallahu anhüm ecmain'den rivayet edildiğine göre Resülullah aleyhissalâtu vesselâm şöyle buyurmuştur: "Kadın, taammüden bir kimseyi öldürdüğü vakit, hamile olduğu taktirde hemen öldürülmez, çocuğunu doğurup bir bakıcıya vermesi beklenir ![]() |
![]() |
![]() |
|