![]() |
Hastalık Ve Musibetlerle İlgili Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hastalık Ve Musibetlerle İlgili Hadisler4658 - Ebu Hureyre ve Ebu Said radıyallahu anhüma'nın anlattıklarına göre, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm şöyle buyurmuştur: "Mü'min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak tasa isabet edecek olsa, Allah onun sebebiyle mü'minin günahından bir kısmını mağfiret buyurur ![]() Buhari, Marda 1; Müslim, Birr 52, (2573); Tirmizi, Cenaiz 1, (966) ![]() 4659 - Hz ![]() "Niye zangırdıyorsun, neyin var?" dedi ![]() ![]() "Sakın hummaya sövme! Çünkü o, insanların hatalarını temizlemektedir, tıpkı körüğün demirdeki pislikleri temizlediği gibi!" buyurdular ![]() 4660 - Hz ![]() ![]() "Müjde! Zira Allah Teâla hazretleri diyor ki: "Humma benim ateşimdir, ben onu mü'min kuluma musallat ederim, ta ki, ateşten tadacağı nasibi(ni dünyada tadmış) olsun ![]() Rezin tahric etmiştir ![]() ![]() 4661 - Hz ![]() "Allah bir kuluna hayır murad ettimi onun cezasını tacil edip dünyada verir; bir kulu hakkında da kötülük murad ettimi onun günahlarını tutar, Kıyamet günü cezasını verir ![]() Tirmizi, Zühd 57, (2398) ![]() 4662 - Hz ![]() "Mükâfaatın büyüklüğü belânın büyüklüğü ile (orantılıdır) ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Zühd 57, (2398) ![]() 4663 - Hz ![]() "Kıyamet günü, afiyet ehli kimseler, bela ehline sevapları verilince, dünyada iken derilerinin makaslarla kazınmış olmasını temenni edecekler ![]() Tirmizi, Zühd 59, (2404) ![]() 4664 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Mü'min erkek ve kadının nefsinde, çocuğunda, malında bela eksik olmaz ![]() ![]() Muvatta, Cenaiz 40, (1, 236); Tirmizi, Zühd 57, (2401) ![]() 4665 - Mus'ab İbnu Sa'd, babası radıyallahu anh'tan naklediyor: "Der ki: "Ey Allah'ın Resûlü! dedim, insanlardan kimler en çok belaya uğrar?" "Peygamberler, sonra büyüklükte onlara ve bunlara yakın olanlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Zühd 57, (2400) ![]() 4666 - Hz ![]() "Allah Teâla hazretleri ferman etti: "İzzetim ve celalim hakkı için, mağfiret etmek istediğim hiç kimseyi, bedenine bir hastalık, rızkına bir darlık vererek boynundaki günahlarından temizlemeden dünyadan çıkarmayacağım ![]() Rezin tahric etmiştir ![]() 4667 - Ebu Musa radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Bir kul, salih amel işlerken araya bir hastalık veya sefer girerek ameline mani olsa, Allah ona sıhhati yerinde ve mukim iken yapmakta olduğu salih amelin sevabını aynen yazar ![]() Buhari, Cihad 134; Ebu Davud, Cenaiz 2, (3091) ![]() ÇOCUK ÖLÜMÜ 4668 - Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: "Kadınlar Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a dediler ki: "Ey Allah'ın Resulü! Sizden (istifade hususunda) erkekler bize galip çıktı (yeterince sizi dinleyemiyoruz) ![]() Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bunun üzerine onlara bir gün verdi ![]() ![]() "Sizden kim, kendinden önce üç çocuğunu gönderirse, onlar mutlaka kendisine ateşe karşı bir perde olur!" Bir kadın sormuştu: "Ey Allah'ın Resûlü! Ya iki çocuğu ölmüşse? "İki de olsa!" buyurmuşlardı ![]() Buhari, İlm 36, Cenaiz 6, İ'tisam 9; Müslim, Birr 152, (2633) ![]() 4669 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Mü'minlerden birinin üç çocuğu ölür ve ona da ateş değerse, bu çok hafif bir alev yalamasıdır ![]() Buhari, Cenaiz 6, Eyman 9; Müslim, Birr 150-154, (2632-2635); Muvatta, Cenaiz 38, (1, 235); Tirmizi, Cenaiz 64, (1060); Nesai, Cenaiz 25, (4, 25) ![]() 4670 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ümmetimden kimin iki öncüsü varsa, onlarla birlikte cennete girer!" Hz ![]() "Bir öncüsü olan da, ey (hayırda) muvaffak olan!" buyurdular ![]() ![]() "Ben, ümmetimin öncüsüyüm, (şefaatimle onları cennete ben sevkedeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Cenaiz 64, (1062) ![]() ÖLÜM VE ALLAH'A KAVUŞMA SEVGİSİ 4671 - Ubade İbnu's-Samit radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever ![]() Hz ![]() ![]() "Kasdımız bu değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Rikak 41; Müslim, Zikr 14, (2683); Tirmizi, Cenaiz 67, (1066); Nesai, Cenaiz 10, (4, 10) ![]() |
![]() |
![]() |
|