Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cihada, hadisler, ihlas, kütübi, niyette, sidk, sitte

Kütüb-İ Sitte Hadisler - Cihada Niyette Sidk Ve İhlas

Eski 07-12-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kütüb-İ Sitte Hadisler - Cihada Niyette Sidk Ve İhlas

CİHADA NİYETTE SIDK VE İHLAS

1016 - Ebu Musa (radıyallahu anh) anlatıyor: "Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e, şecaat olsun diye veya hamiyyet (kavmi, ailesi,dostu) için veya gösteriş için mukâtele eden kimseler hakkında sorularak bunlardan hangisi "Allah yolunda"dır? dendi Resûlullah: "Kim, Allah'ın kelamı yücelsin diye mukâtele ederse, o Allah yolundadır" diye cevap verdi"

Buharî, Cihad 15, Hums 10, İlm 35, Tevhid 28; Müslim, İmâret 149,(1904); Tirmizî, Fedâilu'l-Cihâd 16, (1646); Ebu Dâvud, Cihâd 26, (2517); Nesâî, Cihâd 21; İbnu Mace, Cihâd 13, (2783)

1017 - EbuHüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Bir adam gelerek Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e: "Ey Allah'ın Resûlü, bir kimse Allah yolunda cihad arzu ettiği halde bir de dünyalık isterse durumu nedir?" diye sordu Şu cevabı verdi: "Ona hiçbir sevab yoktur!" Adam aynı soruyu üç sefer tekrar etti, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) da her seferinde: "Ona sevab yoktur!" diye cevap verdi"

Ebu Dâvud, Cihâd 25, (2516)

1018 - Şeddâd İbnu'l-Hâd (radıyallahu anh) anlatıyor: "Bir bedevî gelerek Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a iman etti Sonra da sordu: "Seninle hicret edeyim mi?" Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onu ashabından birine teslim edip meşgul olmasını söyledi Sonra yapılan gazvede Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), bir miktar ganimet elde etmişti Bunu taksim etti ve bedevîye de bir pay ayırdı Bedevî: "Bu nedir?" diye sordu Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Bu payı sana ayırdım" dedi Adam: "Ben bunun için sana tâbi olmuş değilim, ben -eli ile boğazını göstererek- şuraya bir ok atılıp ölmem ve cennete gitmem için sana tâbi oldum" dedi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) da: "Sen Allah'a sâdık oldun mu o da sana sâdık olur (dilediğini verir)" dedi

Askerler bir müddet durdular Sonra düşmanla mukâtele etmek üzere kalktılar Adamcağızı, az sonra sırtlayıp HzPeygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e getirdiler Tam gösterdiği yere bir ok isabet etmiş ve ölmüştü Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm):

"Bu, o adam mı?" diye sordu:

"Evet, odur!" dediler

"Öyleyse o Allah'a doğru söyleyip sadâkat gösterdi, Allah da ona sadâkat gösterdi" dedi

Adam, Resûlullah (aleyhissalâtu vessselâm)'ın cübbesi ile kefenlendi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) cenazeyi öne çıkardı, üzerine namaz kıldı Okuduğu duadan işitilenler arasında şu da vardı: "Ey Allahım, bu senin bir kulundur Senin yolunda hicret etmek üzere memleketinden ayrıldı Şehid olarak öldürüldü Ben buna şâhidlik ediyorum"

Nesâî, Cenâiz 61, (4, 60, 61)

1019 - Abdurrahman İbnu Ebî Ukbe, babasından naklediyor Babası İran asıllı bir azadlı idi Der ki: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ile birlikte Uhud Savaşı'na katıldım Müşriklerden bir adama darbeyi indirdim ve: "Al, bu sana benden, ben İranlı bir köleden!" dedim (Sözlerimi işitmiş bulunan) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bana doğru baktı ve: "Niye, ben Ensarî bir köleyim demedin? Bir kavmin kızkardeşlerinin oğlu o kavimden sayılır" dedi

Ebu Dâvud, Edeb 121, 5/23; İbnu Mâce, Cihâd 13, (2784)Bu hadisin son cümlesi yani, ibaresi diğer kitaplarda da yer alır Buharî, Ferâiz 24, Tirmizî, Menâkıb 85, (3897); Nesâî, Zekât 96, (5,106); Müslim, Zekat 133, (1059)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com