![]() |
Riyâzü's Sâlihîn'in Namaz Bölümü 118 -119 Numaralı Hadisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Riyâzü's Sâlihîn'in Namaz Bölümü 118 -119 Numaralı HadisiRiyâzü's Sâlihîn'in Namaz Bölümü 118 -119 Numaralı Hadisi 118 ![]() "Biriniz mescide girdiğinde, iki rek`at namaz kılmadan oturmasın ![]() Buhârî, Salât 60, Teheccüd 28; Müslim, Müsâfirîn 69, 70 ![]() ![]() Bir sonraki hadisle birlikte açıklanacaktır ![]() 119 ![]() Birgün Peygamber aleyhisselâm mescidde iken yanına gittim ![]() "İki rek`at namaz kıl" buyurdu ![]() Buhârî, Salât 59, İstikrâz 7; Müslim, Müsâfirîn 72, 73 Açıklamalar Tahiyyetü'l-mescide dair yukarıdaki hadisleri rivayet eden sahâbîlerin bu namazla ilgili hatıraları vardır ![]() Birinci hadisin râvisi olan Ebû Katâde birgün Mescid-i Nebevî'ye gitti ![]() ![]() - Oturmadan önce iki rek`at namaz kılmana ne engel oldu? diye sordu ![]() Ebû Katâde de: - Yâ Resûlallah! Senin oturduğunu, cemâatin de yanında oturduğunu gördüm; ben de onun için kılmadım, dedi ![]() İşte o zaman Nebiy-yi Muhterem sallallahu aleyhi ve sellem yukarıdaki hadîs-i şerifi söyleyerek: - "Biriniz mescide girdiğinde, iki rek`at namaz kılmadan oturmasın" buyurdu (Müslim, Müsâfirîn 60) ![]() İkinci hadisin râvisi olan Câbir İbni Abdullah ise, dördüncü hadiste hayatından bahsederken anlatıldığı üzere, Peygamber aleyhisselâm ile birlikte Zâtürrikâ` Gazvesi'nden dönüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Medine'ye Câbir'den önce gelen Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ertesi gün mescidin avlusunda otururken Câbir yanına geldi ![]() - "Şimdi mi geldin?" diye sordu ![]() - Evet, şimdi geldim, dedi ![]() Resûl-i Ekrem ona: - "Öyleyse deveni bırak da mescide gir ve iki rek`at namaz kıl!" buyurdu ![]() ![]() Peygamber aleyhisselâm'ın mescide gelen sahâbîlerine iki rek`at namaz kılmaları hususundaki bu emri, bir câmiye giren kimsenin, oturmadan önce "tahiyyetü'l-mescid" denen iki rek`at namaz kılmasının uygun olacağını göstermektedir ![]() ![]() Tahiyyetü'l-mescid, mescidi yani câmiyi selâmlamak demektir ![]() ![]() ![]() ![]() Hanefîler tahiyyetü'l-mescidin, namaz kılınması mekrûh olan vakitlerde kılınmayacağını söylemişler, diğer mezheplerin âlimleri ise mekruh vakitler de bile kılınabileceğini belirtmişlerdir ![]() Tahiyyetü'l-mescid kılmayı unutarak mescide oturan kimse tekrar kalkıp bu namazı kılabilir ![]() ![]() ![]() Hadislerden Öğrendiklerimiz 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|