Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
değiştirdiği, hadisler, isimler, kütübi, peygamber, sasin, sitte

Kütüb-İ Sitte Hadisler - Hz. Peygamber (S.A.S.)'İn Değiştirdiği İsimler

Eski 07-12-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kütüb-İ Sitte Hadisler - Hz. Peygamber (S.A.S.)'İn Değiştirdiği İsimler

HZ PEYGAMBER (SAS)'İN DEĞİŞTİRDİĞİ İSİMLER

125 - Hz Aişe (radıyallahu anhâ): "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) çirkin isimleri değiştirirdi" buyurmuştur

Tirmizî, Edeb 66, (2841)

126 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Zeyneb Bintu Ebî Seleme'nin ismi Berre idi "Nefsini tezkiye ediyor" denildi Bunun üzerine Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) onu Zeyneb diye isimlendirdi

Buhârî Edeb 108; Müslim, Edeb 17, (2141)

127 - İbnu Abbâs (radıyallahu anh) anlatıyor: "Cüveyriye Bintu'l-Hâris'in ismi Berre idi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onun ismini Cüveyriye diye değiştirdi Zira, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) "Berre'nin yanından çıktı" denmesini sevmiyordu

Müslim, Edeb 16, (2140)

128 - Şureyh İbnu Hâni, (radıyallahu anh) babasından naklediyor: "Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm), kavmimin beni Ebu'l-Hakem diye künyelediklerini işitmişti Beni çağırtarak: "Hakem olan Allah'tır, hüküm de O'nadır, öyle ise, sen nasıl Ebu'l-Hakem künyesini taşırsın?" dedi Ben açıkladım: "Kavmim bir meselede anlaşmazlığa düşünce bana gelirler, ben hükme bağlarım Her iki taraf da verdiğim hükme râzı olurlar" Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Bu ne güzel şey?" buyurdu ve "Çocuklarından neler var?" diye sordu Ben: "Şüreyh, Müslim, Abdullah var" dedim Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "En büyüğü hangisi?" dedi "Şüreyh" dedim "Öyleyse, buyurdu, sen Ebu Şüreyh'sin"

Ebu Dâvud, Edeb 70, (4955); Nesâî, Kadâ 7, (8, 226-227)

129 - Beşîr İbnu Meymun, amcası Üsâme İbnu Ahdarî'den rivayet ediyor: Ahdarî diyor ki: "İsmi Asram olan bir adam vardı Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ona: "İsmin nedir?" diye sordu Adam Asram diye cevap verdi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Hayır sen Zür'a'sın" buyurdu

Ebu Dâvud, Edeb 70, (4954)

130 - Said Ybnu'l-Müseyyeb babasy vasytasyyla dedesinden naklediyor: "Dedem, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a u?ramy?ty Ysmin ne? diye sordu "Hazn (sert yer)" diye cevap verdi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Hayyr sen Sehl'sin" dedi Müseyyeb: "Olamaz, babanyn verdi?i bir ismi de?i?tiremem" dedi Ybnu'l-Müseyyeb ilâve ediyor: "O günden sonra aramyzda kabalyk devam etti gitti"

Buhârî, Edeb 107-108; Ebu Dâvud, Edeb 70, (4956)
Ebu Dâvud'un rivayetinde ?öyle demi?tir: " Hayyr sehl ezilir ve hakîr tutulur"
Ebu Dâvud merhum der ki: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Âsi, Aziz, Atele (?iddet, sertlik), ?eytan, Hakem, Gurâb (karga) Habbâb, ?ihab isimlerini de?i?tirdi ?ihâb'y Hi?am, Harb'i Silm (sulh), Muzdaci'y (yatan) Münbais (kalkan) yapty Afire (çorak) adyny ta?yyan bir araziyi de Hadire (ye?illik) diye, ?i'bu'd Dalâlet'i (sapyklyk geçidi) ?i'bu'l-Hüdâ diye isimledi Benu'z-Zinye'yi Benu'r-Rü?d olarak de?i?tirdi"

131 - İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) diyor ki: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Âsiye (isyankâr, itaatsiz kadın) ismini değiştirip Cemîle (güzel kadın) yaptı

Müslim, Edeb 14, (2139); Tirmizî, Edeb 66, (2840); Ebu Dâvud, Edeb 70, (4952)

132 - Mesruk anlatıyor: "Hz Ömer'le karşılaştım Bana "Sen kimsin?" diye sordu "Mesruk İbnu'l-Ecda" dedim Dedi ki: "Ben Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın ecda şeytandır" dediğini işittim"

Ebu Dâvud, Edeb 70, (4957)

133 - Sehl İbnu Sa'd (radıyallahu anh) anlatıyor: "el-Münzir İbnu Ebî Üseyd doğduğu zaman Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a getirilmişti Çocuğu kucağına aldı ve: "İsmi nedir?" diye sordu "İsmi falandır" diye ne konmuşsa söylendi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Hayır! bunun ismi Münzir olacak" dedi ve o gün çocuğa Münzir ismini koydu

Buhârî, Edeb 108; Müslim, Edeb 29, (2149)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com