|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aleyhâselam, hadisler, kütübi, meryem, sitte, suresi |
![]() |
Kütüb-İ Sitte Hadisler - Meryem (Aleyhâ's-Selam) Suresi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kütüb-İ Sitte Hadisler - Meryem (Aleyhâ's-Selam) SuresiMERYEM (ALEYHÂ'S-SELAM) SURESİ 700 - Mugîre İbnu Şu'be (radıyallahu anh) anlatıyor: "Ben, Necrân'a gelince bana sordular: "Sizler şu ayeti okuyordunuz: "Ey Harun'un kızkardeşi: Baban kötü bir kimse değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim, Adâb 9, (2135); Tirmizi, Tefsir, Meryem, (3154) ![]() 701 - Ebu Said (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah(aleyhissalâtu vesselâm) okudu: "Ey Muhammed! Hâlâ gaflet içinde bulunanları ve hâlâ inanmayanları, onları işin bitmiş olacağı o hasret günü ile uyar" (Meryem 39) ![]() ![]() ![]() -"Ey cennet ahalisi!" diye bağırılır, onlar başlarını kaldırırlar ![]() -"Ey cehennem ahalisi!" diye bağırılır, onlar da başlarını kaldırırlar ![]() -"Bunu tanıdınız mı, nedirbu? Hepsi birden: -"Evet tanıdık, derler ![]() Koç yatırılır ve kesilir ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Tefsir, Meryem (3155), Tirmizi hadisin sahih olduğunu söylemiştir ![]() ![]() ![]() 702 - Katâde (merhum), şu ayet hakkında: "Onu yüce bir yere yükselttik" (Meryem 57) ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Tefsir, Meryem, (3156) ![]() 703 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Hz ![]() ![]() ![]() Buhari, Tefsir, Meryem 2, Bed'ü'l-Halk 6, Tevhid 28; Tirmizi, Tefsir, Meryem, (3157) ![]() 704 - Ümmü Mübeşşir el-Ensâriyye (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı dinledim şöyle buyurmuştur: "(Hudeybiye biatına katılan) ashâbu'ş-şecere'den hiç kimse inşaallah cehenneme girmeyecektir ![]() Bunun üzerine Hafsa (radıyallahu anhâ) validemiz: "Hayır ey Allah'ın Resulü!" dediyse de Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onu azarladı ![]() Bunun üzerine Hz ![]() ![]() ![]() Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ona şu cevabı verdi: "Allah şöyle de buyurmaktadır: "Sonra biz, Allah'a karşı gelmekten sakınmış olanları kurtarır, zâlimleri de orada diz üstü çökmüş olarak bırakırız" (Meryem 72) ![]() Müslim, Fedâilu's-Sahâbe 163, (2496) ![]() 705 - Süddî anlatıyor: "Mürre el-Hemedânî'ye, "Sizden cehenneme uğramayacak yoktur" (Meryem 71) ayetinden sordum ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Tefsir, Meryem (3158) ![]() 706 - Habbâb İbnu'l-Eret anlatıyor: "Cahiliye devrinde demirci idim ![]() ![]() ![]() -"Hayır, Muhammed'i inkâr etmedikçe vermeyeceğim" dedi ![]() -"Asla" Sen ölüp, Allah seni yeniden diriltinceye kadar ebediyyen onu inkâr etmeyeceğim" dedim ![]() -"Yani ben, öldükten sonra tekrar dirileceğim ha!" diye alaya aldı ![]() -"Bundan ne şüphe!" deyince: -"Öyleyse bırak beni, öleyim de yeniden dirileyim ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine şu âyet indi: "Ey Muhammed! Ayetlerimizi inkâr eden ve: "Bana elbette mal ve çocuk verilecektir" diyeni gördün mü? O görülmeyeni mi biliyor, yoksa Rahmân katından bir söz mü almıştır? Hayır söylediğini yazacağız ve onun azabını uzattıkça uzatacağız ![]() ![]() ![]() Buhari, Tefsir, Meryem 3, 4, 6, İcâre 15, Husumât 10, Büyü 29; Müslim, Münafıkûn 35, (2795); Tirmizi, Tefsir, (3161) ![]() 707 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki: "Allah bir kulu sevdi mi, Cebrâil (aleyhisselam)'e şöyle seslenir: "Ben falanca kişiyi seviyorum, sen de sev!" Bunun üzerine semâda aynı şekilde nida edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Tefsir, Meryem, (3160) ![]() |
![]() |
![]() |
|