07-12-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kütüb-İ Sitte Hadisler - Hz. Peygamber (S.A.S.)'İn İsim Ve Künyesini Alma Hakkinda Ge
HZ PEYGAMBER (S A S )'İN İSİM VE KÜNYESİNİ ALMA HAKKINDA GELEN RİVÂYETLER
134 - Hz Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Bir gün Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Bakî'de idi Kulağına bir ses geldi: "Ey Ebu'l-Kâsım!" diyordu Başını sese doğru çevirdi Seslenen adam: "Ey Allah'ın Resûlü seni kastedmedim, ben falancayı çağırdım" dedi Bunun üzerine Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): "İsmimi isim olarak koyun, fakat künyemi kendinize künye yapmayın!" buyurdu
Buhârî, Menâkıb 20, Edeb 106; Müslim, Âdab 1 (2131); Tirmizî, Edeb 68, (2844)
135 - Hz Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: "Bizden birinin bir oğlu oldu İsmini Kasım koydu Kendisine: "Sana Ebu'l-Kasım künyesini vermeyiz Bu künye ile seni şereflendirip memnun etmeyiz" dedi Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e gelerek durumu arzetti Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bunun üzerine: "Oğlunun adı Abdurrahmândır" dedi
Buhârî, Edeb 105, 106, 109, Menâkıb 20; Müslim, Adâb 2, (2133); Ebu Dâvud, Edeb 74, (4965); Tirmizî, Edeb 68, (2845)
Bir rivayette şu ziyade var: "İsmimi isim olarak koyun, fakat künyemi künye yapmayın Zira ben Kasım (taksim edici) kılındım Aranızda taksim ederim "
Ebu Dâvud'un bir rivayetinde şöyle buyrulmuştur: "Kim benim ismimi almışsa, künyem ile künyelenmesin Kim de künyem ile künyelenmişse, ismimle isimlenmesin "
136 - Hz Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Bir kadın gelerek: "Ey Allah'ın Resûlü, ben bir oğlan dünyaya getirdim Muhammed diye isim, Ebu'l-Kasım diye de künye verdim Bana, sizin bu durumdan hoşlanmadığınız söylendi, doğru mu?" diye sordu Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "İsmimi helâl, künyemi haram kılan şey de ne?" veya "Künyemi haram kılıp ismimi helâl kılan şey de ne?" diyerek reddetti
Ebu Dâvud Edeb 76, (4968)
137 - Muhammed İbnu'l-Hanife, babasından (Allah her ikisinden de razı olsun) anlatıyor: "Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e sordum: "Ey Allah'ın Resûlü, sizden sonra bir oğlum olduğu takdirde, sizin isminizle isimlendirebilir, künyenizle de künyelendirebilir miyim, ne dersiniz?" Bana "Evet" buyurdular
Ebu Dâvud, Edeb, 76, (4967); Tirmizî, Edeb 68, (2846)
Yuharıdaki metin Ebu Dâvud'undur Tirmizî, hadise, "sahîh" demiştir, ayrıca: "Burada bizim için ruhsat var" diye kaydetmiştir
|
|
|