![]() |
Kur'an-İ Kerim Okumak Ve Dinlemek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim Okumak Ve DinlemekKur'an-ı kerim okumak ve dinlemek Sual: Kur’anı Türkçe tercümesinden okumak uygun mu? CEVAP Hayır, değildir ![]() (Kur'an-ı kerim, yalnız Türkçeye değil, hiçbir dile hakkıyla çevrilemez ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük İslam âlimi İbni Hacer-i Mekki hazretleri buyurdu ki: (Kur'an-ı kerimi Arapçadan başka harf ile yazmak ve Kur'an-ı kerim yerine tercümesini okumak haramdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Sitede deniyor ki: (Kur'anı Arapça harflerle, okunduğu gibi yazmak suretiyle değiştirmek bile haramdır ![]() ![]() ![]() CEVAP Kur’anı okunduğu gibi yazmak başka, bilmeyen birisine öğretmek niyetiyle okunuş şekliyle yazmak başkadır ![]() ![]() Suudilerin dağıttığı Mushafta, okunuşuna göre yazılmışsa, yani bazı harfler eksik veya fazla ise caiz olmaz ![]() Latin harfleriyle yazmak haramdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: (Kur'an okuyan bir çok kimse var ki, Kur’an-ı kerim onlara lanet eder) hadis-i şerifini âlimler nasıl açıklamıştır? CEVAP Muhyiddin-i Arabi hazretleri (Müsamere) adındaki kitabında buyuruyor ki: Hazret-i Ebu Hüreyre’nin haber verdiği hadis-i şerifte, (Bir zaman gelir ki, müslümanlar birbirlerinden ayrılır, parçalanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir hadis-i şerifte, (Kur’an-ı kerim, okuyanlarına, ya şefaat edecek veya düşman olacaktır) buyuruldu ![]() Demek ki, Kur’an-ı kerim, Allah rızası için, dinimizin bildirdiği şekilde okuyana şefaat edecek, şarkıcılar gibi okuyana düşman olacak, ona lanet edecektir ![]() Sual: Başı ve kolları açık, Kur’an-ı kerim okumak caiz midir? CEVAP Erkeğin başı ve kolları açık okuması tenzihen; kadının ise, tahrimen mekruhtur ![]() ![]() Sual: Vasıta sürerken direksiyon başında ezberden Kur’an okumak caiz mi? CEVAP Çok iyi olur ![]() Sual: İdrarlı yatalak hastanın yanında Yasin-i şerif okumak caiz mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Kur'an okumasını bilmiyorum ![]() ![]() ![]() CEVAP Çok fark vardır ![]() ![]() ![]() Sual: Namaz kılınan bir evde hiç Kur'an okunmasa, yani Kur'an okumayı bilen hiç kimse olmasa günah olur mu? CEVAP Bir evde namaz kılan varsa, o evde Kur’an-ı kerim okunuyor demektir ![]() ![]() ![]() (Evlerinizde Kur’an okumayı artırın! Kur'an okunmayan evin hayrı azalır, şerri çoğalır, o ev halkına darlık gelir ![]() Sual: Muayyen özrü zuhur eden kadın, evde kocasının, oğlunun veya kızının okuduğu Kur’an-ı kerimi, mukabeleyi dinleyebilir mi? CEVAP Kur’an-ı kerime dokunmamak şartı ile mukabele dinlemekte mahzur yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() (Evde mukabele okumanın sevabı olmaz) diyenler, dinimize iftira ediyorlar ![]() ![]() Sual: Başı açık Kur’an okuyabilir miyim? CEVAP Kadının başı açık Kur'an okuması mekruhtur ![]() Sual: Evde hanım, geniş erkek pijaması giyili olduğu halde Kur’an-ı kerimi okuyabilir mi? CEVAP Okuyabilir ![]() Sual: Kur’an-ı kerim, iş yapanların yanında okunur mu? CEVAP Açıktan okunmaz ![]() ![]() Sual: Camide Kur'an okunurken isteyen çıkıp gidebilir mi? CEVAP Çıkıp gidebilir, orada duruyorsa dinlemesi gerekir ![]() Sual: Teypten, banttan, radyodan okunan Kur’an-ı kerimi dinlemek, tekrar etmek günah mıdır? Yoksa iş yaparken mi dinlemek uygun değildir? CEVAP İş yaparken dinlemek uygun olmaz ![]() ![]() Sual: CD'den Kur'an dinlemek caiz mi? Dinlemekle hatim olur mu? CEVAP Öğrenmek niyetiyle dinlenir ![]() ![]() Sual: (Tefekkürsüz Kur'an okumakta hayır yoktur) sözü âyet midir, kudsi hadis midir? CEVAP Âyet de hadis de değildir ![]() Sual: Kur’an-ı kerim okurken, bağdaş kurup okumak edebe aykırı mıdır? CEVAP Evet aykırıdır ![]() ![]() Sual: Kasetten Yasin-i şerif takip edilir mi? CEVAP Öğrenmek için dinlenir ![]() ![]() Sual: Cenaze kaldırılmadan önce yanında Kur’an okunur mu? CEVAP Cenazenin karşısında okunur ![]() Hasta yanında Yasin suresini okumak mühim sünnettir ![]() (Yanında Yasin-i şerif okunan hasta, suya doymuş olarak vefat eder ve doymuş olarak kabre girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Kabristanda Kur'an okumak caiz midir? CEVAP Evet, sünnettir ![]() Sual: Yasin'de Selamün ![]() ![]() ![]() ![]() CEVAP Öyle bir şey yok, okunması da günah olmaz ![]() ![]() Sual: Sure ve âyet okurken euzü besmele okunur mu? CEVAP Sure okurken, euzü ve besmele okunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Euzü Besmele Sual: Amenerresulü, Âyet-el kürsi gibi âyetleri okumaya başlarken, Euzü Besmele okumanın hükmü nedir? CEVAP Âyet-i kerime okumaya başlarken, Euzü okumak vacibdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatiha okurken Besmele Sual: Fatiha okumaya başlarken Besmele çekmenin hükmü nedir? CEVAP Fatiha okumaya başlarken, Besmele okumak vacib, namaz içinde, Fatiha’dan önce Besmele okumak da, sünnettir ![]() ![]() Sual: Otobüste, dolmuşta müzik çalınırken, sessizce Kur’anı yüzüne bakarak okumak günah mı? CEVAP Günah olmaz, sevap olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: (Tefekkürsüz Kur'an okumakta hayır yoktur) sözü uygun mu? CEVAP Tefekkürsüz Kur’an sözü herkes için değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Kur’an-ı kerim okurken, Tam İlmihal’deki ibni Kemal hazretlerinin duraklarını öğrendim ![]() CEVAP Med uzatılacak demektir ![]() ![]() Sual: Kur’an-ı kerim okunduktan sonra veya duanın akabinde el fatiha deniliyor ![]() CEVAP Fatiha okunur ![]() ![]() ![]() Sual: Bazen mescitte Kur’an okuyorum ![]() ![]() CEVAP Kur’an okuyana selam verilmez ![]() ![]() Sual: Evimizde Kur’an var ama okuyan yok ![]() CEVAP Her gün az da olsa, Kur’an-ı kerim okuyan biri olmalıdır! Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kur'an okunmayan evin, hayrı azalır, şerri çoğalır, ev halkına darlık gelir ![]() Sual: Kur’an-ı kerimi okurken, sandalyede veya divanda oturarak okumak (ayakları aşağı sallayarak) edebe mugayir midir? CEVAP Edebe mugayir değildir, okunabilir ![]() Sual: Kur’an okurken, dünya kelamı konuşup sonra okumaya başlarken Euzü çekmeden, sadece (Este’îzü billah) demek yeterli midir? CEVAP Evet, yeterli olur ![]() Sual: Biri (Benim Mushafımı kimse okumasın) dese, onun Mushafından Kur'an okumak caiz mi? CEVAP Hayır ![]() Sual: Kur'an kursunda herkes yüksek sesle okusa caiz olur mu? CEVAP Evet ![]() Sual: Banttan dinlemekle hatim olur mu? CEVAP Olmaz ![]() Sual: Mukabeleyi dinlemekle hatim sevabı olur mu? CEVAP Dinlemekle olmaz ![]() ![]() Sual: Latin harfleriyle karışık elif ba ile Kur'an öğrenmek caiz mi? CEVAP Karışık olmayan ile hocadan öğrenmelidir! Sual: Gizli okurken de meddi lazım dört elif miktarı çekilir mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Elifba okurken kaf koyun başlı, elif direk gibi demek caiz mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Kur’an-ı kerim okuyanı güzel okuduğu için alkışlamak caiz mi? CEVAP Caizdir ve iyidir ![]() Sual: Göz ile Kur'an okumak caiz mi? CEVAP Göz ile okunmaz ![]() ![]() Sual: Lafzatullah yerleri, kırmızı olan Mushafları okumak caiz mi? CEVAP Evet caizdir ![]() Sual: Küçük mescitte rahlede Kur'an okuyan oluyor ![]() ![]() CEVAP Arada mesafe olunca veya gelip geçince günah olmaz ![]() Sual: Tecvide uygun okumak için Mushafa işaret koymak caiz mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Kuleuzüleri çocuğa üflerken kendime de üflesem olur mu? CEVAP Ayrı ayrı okumak efdaldir ![]() Sual: Sure-i Muhammedi okuyup bitirdikten sonra mı, Muhammed ismi geçince mi salevat getirmek lazımdır? CEVAP Bitirdikten sonra ![]() Sual: Âyet-el-kürsiye Allahüla demek caiz mi? CEVAP Hayır ![]() Sual: Kur'anın latin harfli yazılışını abdestsiz okumak caiz mi? CEVAP Abdestli okumak da caiz değildir ![]() Sual: Sure-i Yusuftaki Teveffeni dua için Teveffena okunur mu? CEVAP Hayır ![]() Sual: Komşunun okuduğu Kur’an-ı kerimi, bizim evden rahatça işitiyoruz ![]() CEVAP Evet ![]() ![]() Sual: Kur'an okunurken, farz-ı kifaye diye konuşuluyor ![]() CEVAP Günaha giriyorlar ![]() Sual: Haşr suresinin sonu nereden başlar? CEVAP Hüvallahüllezi'den başlar ![]() ![]() Sual: Kur'an okumasını bilmeyen, sayfasını açıp baksa, sevap olur mu? CEVAP Kur'an okumasını bilmeyenin de, bereket için evde Mushaf bulundurması çok iyidir ![]() ![]() (Beş şey ibadettir: Az yemek, camide oturmak, Kâbe’ye, Mushafa ve âlimin yüzüne bakmak ![]() Kur'an-ı kerimi öğrenmek zor değildir ![]() ![]() ![]() Sual: Almanya’daki camimizin imamı, her akşam Yasin okuyordu ![]() ![]() CEVAP Bid'at değildir ![]() ![]() ![]() (Geceleyin Yasin okuyan, affedilmiş olarak sabaha çıkar ![]() (Her gece Yasin okumaya devam eden şehid olarak ölür ![]() Yasin-i şerif okumak bu kadar faziletli olmasına rağmen, okuma mecburiyeti yoktur ![]() ![]() Sual: Hadis-i şerifte, (Sabah-akşam, Haşr suresinin son üç âyetini okuyan şehid olarak ölür) buyurulduğu için, sabah-akşam Haşr suresinin sonunu okuyorum ![]() ![]() CEVAP Kur'an-ı kerimi okumak sünnet, dinlemek farzdır ![]() ![]() ![]() Sual: Her gece Tebareke suresi ile, Amenerresulü okuyorum ![]() CEVAP Hadis-i şerifte buyuruluyor ki: (Namazda okunan Kur'an-ı kerim, namaz dışında okunan Kur'an-ı kerimden daha sevaptır ![]() Zammı sure olarak okununca, aynı sevaba fazlasıyla kavuşulduğuna göre, namazda okumak daha sevaptır ![]() Sual: Kuleuzüleri okuduktan sonra avuca üfleyip elleri vücuda sürmenin faydası var mı? CEVAP Resulullah efendimiz, bazı âyetleri okur mübarek avuçlarına üfler ve avuçları ile mübarek vücutlarını mesh ederlerdi ![]() Sual: İki kişinin sesli olarak, bir odada hatim okumaları caiz mi? CEVAP Şaşırtmak ihtimali olduğu için mekruh olur ![]() Sual: Hatmi dinleyen, yavaşça kendi de okursa, hatim olur mu? CEVAP Evet ![]() Sual: Her sayfa 2 kere okunup Kur'an hatmedilse, 2 hatim mi olur? CEVAP Evet ![]() Sual: Hatimde bazıları İnşirah suresinden itibaren, bazıları da Duha suresinden itibaren Besmeleden önce Allahü ekber diyerek tekbir okuyorlar ![]() CEVAP Caizdir, bid'at değildir ![]() ![]() Sual: Ramazan ayında kendi ölülerimizin ruhuna hatim indirmeye başladım ![]() ![]() ![]() CEVAP Evet onlara da hatta Âdem aleyhisselamdan bugüne kadar gelen her müslümana hediye edebilirsiniz ve her birine bölünmeden aynısı gider ![]() Sual: Biri (Okuduğun hatm-i tehlili ölmüş anama bağışla) dedi ![]() ![]() CEVAP Evet ![]() ![]() Sual: Kur'anı hangi süre içinde hatmetmek lazım? Namaz kaza borçları olan için bu değişir mi? CEVAP Üç günden aşağı olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Hatm-i şerif bitince Kur’an-ı kerimin sonundaki duayı hemen okuyup yeni bir hatme başlansa, sonrada camide topluca hatim duasına iştirak ettirilse uygun olur mu? CEVAP Hatim duası sonra da okunur ![]() ![]() Sual: Toplu olarak hatim duası caiz mi? CEVAP Caizdir ![]() ![]() Sual: Kur’an-ı kerimi hatmeden kimse, bilmeden bazı yerlerde mana değişecek şekilde yanlışlık yapmışsa, hatim sevabı alır mı? CEVAP Alamaz ![]() ![]() Sual: Hatim okununca ruhlarına hediye edilen kişilerin hepsine hatim sevabı hasıl oluyor ![]() CEVAP Peygamber efendimizin ruhuna göndermek duanın kabulü için şarttır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Ölen hocam, eshab-ı kiramın bazılarına dil uzatırdı ![]() CEVAP Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Kur’an-ı kerim hatim ettikten sonra nasıl bir dua yapılır? CEVAP Farklı bir dua yok ![]() ![]() ![]() Sual: Kur’an-ı kerimi üç günden önce hatmetmek caiz olmadığına göre, imam-ı a’zamın bir namazda hatmetmesinin sebebi nedir? CEVAP Caiz olmaz fetvası bizim gibi avam içindir ![]() Kur’anı doğru okuyamamak Sual: Kur’an okurken, bütün gayretlerime rağmen kelimeleri tam telaffuz edemiyorum ![]() CEVAP Cenab-ı Hak, hiç kimseye gücünün üstünde bir şey yapmayı emretmez ![]() ![]() ![]() (Kur’an için vekil edilen bir melek, Arap olmadığı için doğru okuyamayan kimsenin hatasını düzeltir ve doğru olarak yükseltir ![]() Yatakta Kur’an okumak Sual: Yatakta, Kur'an okurken, ayakları uzatmak caiz midir? CEVAP Yorgan altında ve bacaklar bitişik, saygılı bir vaziyette, ezberden okumak caizdir ![]() ![]() Sual: Kur'an okurken parmağı tükürükle ıslayıp açmak caiz midir? CEVAP Evet ![]() Sual: Bilgisayardan Kur’an-ı kerim okurken abdestli olmak gerekir mi? CEVAP Âyetlere hiç dokunulmadıkça, nereden olursa olsun, Kur’an-ı kerim okurken, abdestli olmak gerekmez ![]() ![]() Sual: Kur’an okurken kaldığımız sayfaya takvim yaprağı koyabilir miyiz? CEVAP Yazısız sade kağıt koymalı ![]() Radyo ve TV’den Kur’an dinlemek Sual: Bir hadiste şöyle deniyor: (Bir zaman gelecek, Kur’an çalgı aletlerinden okunacak ![]() Burada çalgı aletinden kasıt nedir? Radyo ve TV’den Kur’an dinlemek caiz değil mi? CEVAP Ses çıkaran her türlü alete mizmar [çalgı aleti] denir ![]() Hoparlör de mizmardır ![]() ![]() ![]() Hoparlörden çıkan sese kıraat değil, çınlamak, zırlamak denir ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu ses, Kur’an-ı kerimin aslı değilse de, benzeridir ![]() ![]() ![]() Kur’an-ı kerimi hatmetmek Sual: Bir kimse, Kur’anı baştan itibaren okusa, İhlâs suresine kadar gelse, son iki sureyi de bir başkasına okutsa, Kur’anı hatmetmiş olur mu? CEVAP Kur'an-ı kerimi Fatiha’dan başlayıp Fil veya İhlâs suresine kadar okuyup, sonra birkaç sureyi başkasına emredip okutsa, o da birinciye vekil olarak kalan sureleri okusa, hatim olmaz ![]() ![]() ![]() Hatim dinlemek Sual: Mukabele olarak Kur’anı baştan sona dinlesek, hatmetmiş olur muyuz? CEVAP Kur’an-ı kerimi dinlemek, okumaktan daha çok sevabdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kolay okunan Mushaf Sual: Kur’an-ı kerim okumaya yeni başladım ![]() CEVAP Ahmet Tevfik Tekbaş hattı Mushaf kolay okunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Latin harfleriyle karışık yazmak Sual: Arapça kursuna gidiyorum ![]() CEVAP Âyet ve hadislerin altına yazmak caiz olmaz ![]() ![]() ![]() Kur’an-ı kerim okunurken Sual: Camide Kur’an okunurken, kıbleye mi, yoksa Kur’an okunan tarafa mı dönülür? CEVAP İkisi de olur ![]() ![]() Sual: Kaplıcanın su dolu küvetinde, dizle göbek arası örtülü iken, tesbih çekmek ve ezberden Kur’an okumak caiz midir? CEVAP Erkeğin, o şekilde tesbih çekmesi caiz, Kur’an-ı kerim okuması, tenzihen, kadının, o vaziyette Kur’an okuması tahrimen mekruh olur ![]() Sual: Al-i İmran 144, Ahzab 40, Muhammed 2 ve Fetih 29 olmak üzere, bu dört surede Peygamber efendimizin ism-i şerifleri geçiyor ![]() CEVAP Okurken getirmesi gerekmez ![]() ![]() Fatiha okumak Sual: Kur’an okunup el-Fatiha denince, Fatiha okumak gerekir mi? CEVAP Hayır ![]() ![]() Kur’anın harflerini değiştirmek Sual: Kur’anı kerim, tecvid kaidesine göre, okunduğu gibi yazılsa caiz olur mu? CEVAP Caiz olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Âlimlerimiz sözbirliğiyle bildiriyor ki, Kur’an-ı kerimde bulunmayan bir harfi ekleyen veya bir harfini değiştiren kâfir olur ![]() Hatim sevabı Sual: Mukabeleyi dinlemekle hatim sevabı olur mu? CEVAP Dinlemekle hatim olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Farz sevabı tercih edilir Sual: Camide her sabah Kur’an-ı kerim okunuyor ![]() ![]() CEVAP Evet ![]() Kur’an-ı kerim okunurken Sual: Okunan Kur’an-ı kerimi dinlemek mi daha sevab, yoksa Mushaf’tan takip etmek mi? CEVAP Kur’an-ı kerim dinlemek farz-ı kifayedir, hiç kimse dinlemezse hepsi haram işlemiş olur ![]() ![]() Kur’an-ı kerim okurken Sual: S ![]() ![]() CEVAP Evet, okumayı kesip selama cevap verilir, sonra okumaya devam edilir, çünkü Kur’an-ı kerim okumak sünnet, selamı almaksa farzdır ![]() ![]() Ha-mim’lerin şefaati Sual: Ha-mim surelerini okuyan Cennetlik olur deniyor ![]() CEVAP Sadece Ha-mim’ler değil, Kur’an-ı kerimin her suresi şefaat eder ![]() (Allah indinde Kur’andan daha üstün şefaatçi yoktur ![]() ![]() (Kur’an okuyun! Çünkü kıyamette şefaat eder ![]() Kur’an-ı kerimin şefaat ettiği kimse de elbette Cennetlik olur ![]() (Ha-mim’ler yedidir ![]() ![]() ![]() Bu hadis-i şerifler şartsız bildirildiği için, şartlarını da bilmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() (Kur’an-ı kerim, okuyanlarına, ya şefaat edecek veya düşman olacaktır ![]() Kur’an-ı kerim, okuyanlarına niye düşman olacak? Çünkü Kur’an-ı kerim okuyanın okuduğuna inanması ve onunla amel etmesi şarttır ![]() ![]() Her zaman söylediğimiz gibi, şartsız bildirilen hadis-i şerifleri okuyunca, şartsız kabul etmek yanlış olur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|