![]() |
Dinde Dört Delil Vardır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dinde Dört Delil VardırDinde dört delil vardır Sual: Hadis inkârcıları, (Hadisler dinde delil olsaydı, din eksik olurdu; çünkü hiçbir hadis âlimi, bildiği bütün hadisleri kitaplarına yazmamıştır ![]() ![]() ![]() CEVAP Hadis demek, Resulullahın vahye dayanan sözleri demektir ![]() ![]() ![]() ![]() (Hadisler yani Peygamber efendimizin bildirdikleri delil değildir) demek, Kur’an benim için delil olamaz demektir; çünkü böyle söylemek, Kur’an-ı kerimin, (Resulüme itaat edin, onun bildirdiklerine uyun) emrini inkâr etmek olur ![]() ![]() Müslim’de olan bir hadis, Buhari’de olmayabilir, Buhari’de olan bir hadis de, Müslim’de olmayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an-ı kerim, hadis-i şeriflerle açıklanarak, dinimizde eksik bırakılan mesele kalmamıştır ![]() ![]() ![]() Hadislerin delil olmasını inkâr edip, (Yalnız Kur’an delildir) diyenler kesinlikle samimi değildir; çünkü Allahü teâlâ, (Yalnız bana tâbi olun, yalnız bana itaat edin) buyurmuyor ![]() ![]() ![]() (Resulümün verdiğini alın, yasakladığından da sakının!) [Haşr 7] (O Peygamber, güzel şeyleri helal, çirkin şeyleri haram kılar ![]() ![]() (Allah ve Resulüne itaat eden Cennete, isyan eden Cehenneme gider ![]() (Biz her Peygamberi, kendisine itaat edilsin diye gönderdik ![]() (Allah ile resullerinin emirlerini birbirinden ayırıp ikisi arasında bir yol tutmak isteyen kâfirdir ![]() (Kur’anı insanlara beyan edesin, açıklayasın diye sana indirdik ![]() Buradaki beyan etmek, âyet-i kerimeleri başka kelimelerle ve başka şekilde anlatmak demektir ![]() Bu konudaki birkaç hadis-i şerif meali de şöyledir: (Cebrail aleyhisselam, Kur’anla beraber, onun açıklaması olan sünneti de getirdi ![]() (Bana Kur’an-ı kerimin misli kadar daha hüküm verildi ![]() ![]() (“Yalnız Kur’andaki helal ve haramı kabul edin” diyenler çıkar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|