![]() |
Zeyd Bin Desinne |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zeyd Bin DesinneZeyd Bin Desinne Darağacından Resulullaha selam gönderen sahabî ![]() Uhud savaşında bazı yakınları ölen müşrikler, müslümanlardan bunların intikamını almak istediler ![]() ![]() ![]() - Ya Resulallah! Bizim kabilelerimiz, İslâmiyeti kabul ettiler ![]() Yalnız Kur'an-ı kerim öğretmenine ihtiyacımız var ![]() Öğretmenler heyeti Sevgili Peygamberimiz kendilerine, 10 kişilik bir öğretmenler heyeti yolladılar ![]() ![]() Bu öğretmenler kafilesi, geceleri yürüyerek, gündüzleri gizlenerek Hüzeyl kabilesi topraklarında, Reci suyu başında, seher vakti konakladılar ![]() Bu sırada yanlarında bulunan Adal ve Kare kabilesi heyetinden biri, bir bahane ile yanlarından ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() “Bize öğretmen lazım!” diyenler, çekip gittiler ![]() ![]() Lıhyanoğulları mensupları, esir ticareti ile geçinirlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu müslümanlar da duymuşlardı ![]() ![]() ![]() İkiyüz kişilik düşmana karşı, görülmemiş bir kahramanlıkla çarpıştılar ![]() ![]() ![]() Size yoldaş olmam Sadece Hubeyb bin Adiy, Zeyd bin Desinne ve Abdullah bin Tarık kalmış, müşriklerle çarpışıyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Tarık Mekkeli müşriklere götürülmeye razı olmadı ![]() ![]() ![]() ![]() Lıhyanoğulları, Hubeyb bin Adiy ve Zeyd bin Desinne'yi Mekke'ye götürüp müşriklere yüksek bir fiyatla sattılar ![]() ![]() Mekkeli müşrikler, Hazret-i Hubeyb ve Zeyd'i satın aldıktan sonra, onlara ne ceza vereceklerini konuşuyorlardı ![]() - Hemen öldürelim! - Hayır! Evvela işkence etmeliyiz! - Ama Haram aylar içinde bulunuyoruz! - Evet! Bu sebeple, hemen öldüremeyiz! Haram ayların geçmesini beklememiz gerek ![]() - O hâlde, hapsedelim! - Ellerini, ayaklarını zincire vuralım! Kararlaştırdıkları gün geldi Nitekim öyle de yaptılar ![]() ![]() ![]() Hubeyb bin Adiy ve Zeyd bin Desinne'yi öldürmek için, müşriklerin kararlaştırdığı gün gelmişti ![]() ![]() Herkese haber verildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sabah erkenden iki sahabînin zincirlerini çözüp, zindandan çıkardılar ![]() ![]() ![]() Bu iki Allah ve Resulullah dostu ise, heyacanlı değildiler ![]() ![]() Hazret-i Zeyd, son namazını kıldıktan sonra, Mekkeli müşrikler, onu tutup darağacına kaldırarak bağladılar ![]() ![]() - Haydi dîninden dön, seni serbest bırakalım! - Vallahi dinimden aslâ dönmem! Bütün dünya benim olsa, bana verilse, yine de İslâmiyetten dönmem! - Şimdi senin yerine Peygamberinin olmasını, onun öldürülmesini, sen de evinde rahat oturasın ister misin? - Ben Muhammed aleyhisselamın, değil benim yerimde olmasını, Medine'de yürürken ayağına bir diken bile batmasına aslâ razı olmam! - Ey Zeyd, İslâm dininden dön, eğer dönmezsen seni muhakkak öldüreceğiz! - Allah yolunda olduktan sonra, benim için öldürülmemin hiç ehemmiyeti yoktur ![]() Bu konuşmalardan sonra Zeyd bin Desinne, “Ya Rabbi, selamımı Resulüne ulaştır” diye duâ etmişti ![]() ![]() Müşriklerin kararı iyice kesinleşti ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Zeyd'in şehadetini haber alan Peygamberimiz ona duâ buyurdu ![]() |
![]() |
![]() |
|