![]() |
Ebû Hüreyre |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ebû HüreyreEbû Hüreyre En çok hadîs-i şerîf rivâyet eden sahâbî ![]() Ebû Hüreyre Hicretin 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tufeyl bin Amr, Peygamber efendimizin duâsı ve emri üzerine kabîlesini İslâma da’vet edince, ilk kabûl eden Ebû Hüreyre oldu ![]() ![]() ![]() Ey yolculuk gecesi! Ebû Hüreyre bir an önce Peygamberimizi görmek, O’na kavuşmak aşkıyla yanıyordu ![]() - Ey yolculuk gecesi! Bıktım yolun uzunluğundan ve sıkıntısından ![]() ![]() Kâfile, Medîne’ye geldiği sırada, Peygamber efendimiz Hayber’in fethine gitmişti ![]() “Resûlullah efendimiz Hayber’de bulunduğu sırada, Medîne’ye muhâcir olarak geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra Medîne’ye gelen bu kâfile, doğruca Hayber’e hareket etti ![]() ![]() - Sen kimlerdensin? buyurdu ![]() - Devs kabîlesindenim! - Devs içinde kimi gördümse, onda hayır gördüm ![]() Bundan sonra Ebû Hüreyre, Resûlullah efendimize bî’at etti ![]() ![]() Ebû Hüreyre, yolda gelirken kölesini kaybetmişti ![]() ![]() - İşte kölen geldi! Bunun üzerine Ebû Hüreyre dedi ki: - Şâhid olun ki, o, hürdür ![]() ![]() Fakîr bir kimseydim Hayber’in fethinden sonra Peygamber efendimiz, Ebû Hüreyre’ye Hayber’de alınan ganîmetlerden hisse verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Benim çok hadîs rivâyet etmemin sebebi şudur: Ben fakîr bir kimseydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kedicik babası Ebû Hüreyre bir gün kaftanının içinde küçük bir kedi taşıyordu ![]() ![]() - Nedir bu? - Kedicik ![]() Bunun üzerine Resûlullah efendimiz ona; - Yâ Ebâ Hüreyre, [ya’nî, Ey kedicik babası] buyurdu ![]() Ebû Hüreyre bundan sonra bu isimle meşhûr olup, esas ismi unutuldu ![]() Örtünü uzat! Peygamberimizin yanında devamlı bulunduğu için, pek çok hadîs-i şerîf işitmiş ve rivâyet etmiştir ![]() Bir gün Peygamberimize demişti ki: - Yâ Resûlallah! Senden işittiklerimi hafızamda fazla tutamıyorum ![]() Bunun üzerine Peygamberimiz, “Örtünü uzat!” buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() O da sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Hüreyre, bilmediği ve öğrenmek istediği her şeyi, bizzat Peygamberimizden sorup öğrenmiştir ![]() Ebû Hüreyre, dört sene gibi bir zaman içerisinde, gece-gündüz Resûlullahın huzûrundan ayrılmamış, bütün işini, gücünü bırakmış, hep Peygamberimizin buyurduklarını dinleyip, ezberlemiştir ![]() ![]() “Bir gün açlığa dayanamıyarak evimden çıkıp mescide gittim ![]() ![]() ![]() - Bu saatte niçin geldin Yâ Ebâ Hüreyre? - Açlık beni buraya getirdi ![]() - Biz de açlığa dayanamıyarak buraya geldik ![]() Bunun üzerine hep birlikte Resûlullahın huzûruna gittik ![]() - Bu saatte buraya gelmenizin sebebi nedir? - Açlık yâ Resûlallah! Niçin onu da yemedin? Peygamber efendimiz bir tabak hurma getirdi ![]() ![]() ![]() - Niçin onu da yemedin? - Birini anneme ayırdım ![]() - Onu da ye, sana annen için iki tane daha vereceğiz ![]() Sonra annem için iki tane daha verdiler ![]() Hazret-i Ebû Hüreyre şöyle anlatır: “Bir gün Resûlullah efendimize bir kâse süt hediye getirildi ![]() ![]() - Git Eshâb-ı Soffayı çağır! Sen de iç! Çağırmaya gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben ve sen kaldık, sen de iç! Ben de biraz içtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ebû Hüreyre, Müslüman olduktan sonra, annesinin de Müslüman olmasını çok istiyor, bunun için çok uğraşıyordu ![]() ![]() “Bir gün Peygamberimizin huzûruna gidip dedim ki: - Yâ Resûlallah! Annemi İslâma da’vet ediyorum, bir türlü kabûl etmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Resûlullah efendimiz, “Allahım Ebû Hüreyre’nin annesine hidâyet ver!" diye duâ buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Yâ Resûlallah! Annemi ve beni mü’minlerin sevmesi için, bizim de müminleri sevmemiz için duâ ediniz ![]() Resûlullah efendimiz, “Allahım, şu kulunu ve annesini mü’min kullarına, mü’minleri de onlara sevdir” buyurarak duâ etti ![]() ![]() Âhıret azığı Hazret-i Ebû Hüreyre, Peygamberimizden bizzat öğrendiği din bilgilerinin ve işittiği hadîs-i şerîflerin, İslâm dünyasına yayılması husûsunda çok büyük hizmet yapmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() İbâdetlerde çok ihtiyatlı hareket ederdi ![]() ![]() Hazret-i Ebû Hüreyre, ölümü yaklaştığında ağlamıştı ![]() - Âhıret azığının azlığından ve yolculuğun zorluğundan ![]() Şakya Eshahi şöyle rivâyet etmiştir: “Bir defasında Medîne’ye Ebû Hüreyre’yi ziyâret için gelmiştim ![]() ![]() ![]() - Kıyâmet günü için Resûlullah efendimiz buyurdu ki: (Kıyâmet günü, Allahü teâlânın insanları hesâba çekeceği gündür ![]() ![]() ![]() ![]() Bana nasib eyle Kur’ân-ı kerîmde insanlara emirler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömrünün son günlerinde, 678 yılında hastalandı ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Hüreyre şöyle anlatır: Biri Resûlullah efendimize gelerek dedi ki: - Ey Allahın Resûlü, kime iyilik edeyim? Peygamber efendimiz buyurdu ki: - Annene ![]() - Sonra kime? - Annene ![]() - Sonra kime? - Annene ![]() Adam tekrar, “Sonra kime?” diye sordu ![]() ![]() Biri, Ebû Hüreyre’ye dedi ki: - İlim öğrenmek isterim, fakat sonra kaybederim diye korkuyorum ![]() - Asıl ilmi kaybetmek, bu düşünce ile onu öğrenmemektir ![]() Dostlarımı sevdin mi? Ebû Hüreyre buyurdu ki: - Kur’ân-ı kerîm okunan eve bereket, iyilik gelir ![]() ![]() ![]() “Ey kulum, sen benim için dostlarımı sevdin mi? Tâ ki, ben de, o dostlarım için seni seveyim ![]() Ebû Hüreyre buyuruyor ki: Resûlullahtan işittim ![]() (Allahü teâlâ güzeldir ![]() ![]() Ebû Hüreyre buyurdu ki: Kıyâmet günü Allahü teâlânın huzûrunda kıymetli olanlar verâ ve zühd sahipleridir ![]() ![]() Eshâb-ı kirâmdan bir zât, Zeyd bin Sâbit’e gelerek, ona bir mesele sordu ![]() - Çünkü bir gün ben, Ebû Hüreyre ve bir başka sahâbî Mescidde oturuyorduk ![]() ![]() ![]() - Her biriniz Allahtan bir istekte bulunsun! Kuvvetli bir hâfıza dilerim Ben ve arkadaşım, Ebû Hüreyre’den önce duâ ettik ![]() ![]() ![]() Allahım, senden, iki arkadaşımın istediklerini ve de kuvvetli bir hafıza dilerim ![]() Resûlullah efendimiz bu duâya da “âmin” dediler ![]() - Ey Allahın Resûlü, biz de Allahtan kuvvetli bir hafıza isteriz ![]() Bunun üzerine Resûlullah efendimiz buyurdu ki: - Devsli genç sizden önce davrandı ![]() Ebû Hüreyre’nin herhangi bir hadîste yanıldığı vâki değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Hüreyre, birgün Peygamber efendimize sordu: - Kıyâmet günü şefâ’ate kavuşacaklar kimlerdir yâ Resûlallah? Peygamber efendimiz buyurdu ki: - Ey Ebû Hüreyre, senin hadîse karşı çok istekli olduğunu bildiğim için, hiç kimsenin senden önce bu suâli bana sormayacağını biliyordum ![]() ![]() Hazret-i Ebû Hüreyre talebelerine hadîs rivâyet ederken, “Kim bilerek bana yalan isnâd ederse, Cehennemdeki yerine hazırlansın” hâdisini okur, sonra hadîs nakletmeye başlardı ![]() Resûlullah efendimiz bir gün, Eshâb-ı kirâma sordular: - Sizlere birkaç kelime öğreteyim mi? İçinizden, onunla amel edecek ve öğrenecek kimdir? Az olsa da razı ol Ebû Hüreyre cevap verdi: - Benim yâ Resûlallah ![]() Resûlullah efendimiz, onun elinden tutarak buyurdu ki: - Allahü teâlânın harâm kıldığı, yasak ettiği şeylerden sakın, insanların en âbidi, en çok ibâdet edeni olursun! Allahü teâlânın sana verdiği şeye, her ne kadar az olsa da râzı ol, Allahü teâlânın, kalb zenginliği verdiği insanların en zengini olursun! Komşuna kalben ve fiilen ihsân ve yardımda bulun, kâmil bir mü’min olursun! Kendi nefsin için neyi seversen, herkes için de onu sev, kâmil bir Müslüman olursun! Hazret-i Ebû Hüreyre’nin dört oğlu ile bir kızı olmuştur ![]() ![]() ![]() Ebû Hüreyre buyuruyor ki: “Bir gazâda aç kalmıştık ![]() - Bir şeyler var mı? - Evet yâ Resûlallah! Torbamda bir miktar hurma var ![]() - Onu bana getir! Azık torbana koy! Getirdim ![]() ![]() ![]() - Yâ Ebâ Hüreyre! Sen de bu mendildeki hurmadan bir avuç al ve azık torbana koy! Bir avuç aldım ve torbama koydum ![]() ![]() ![]() ![]() Ne zaman ki, Osman-ı Zinnûreyn halîfe iken, şehîd edildi, azık torbam çalındı ![]() Ebû Hüreyre Medîne vâlisi iken odun demeti taşıyordu ![]() - Yol verin, emîr geliyor! Gençler, vâlînin böyle tevâzuuna hayret ettiler ![]() Resûlullah efendimiz buyurdu ki: (Önceki ümmetlerde kibir sâhibi birisi, eteklerini yerde sürüyerek yürürdü ![]() ![]() (Merkebe binmek, yün elbise giymek ve koyunun sütünü sağmak, kibirsizlik alâmetidir ![]() Ebû Hüreyre şöyle anlatır: “Resûlullah efendimiz ile oturuyorduk ![]() ![]() - Yâ Resûlallah! Herhalde rahatsız olup gitti ![]() Resûlullah efendimiz buyurdu ki: - Arkadaşınızı gıybet ettiniz, etini yediniz ![]() Sen daha iyi bilirsin Ebû Hüreyre buyuruyor ki: Resûlullah efendimize biri gelip dedi ki: - Bir altınım var, ne yapayım? - Bununla kendi ihtiyaçlarını al! - Bir altınım daha var ![]() - Onunla da çocuğuna lâzım olanları al! - Bir daha var ![]() - Onu da, âilenin ihtiyaçlarına sarfet! - Bir altın daha var ![]() - Hizmetçinin ihtiyaçlarına kullan! - Bir daha var ![]() - Onu kullanacağın yeri sen daha iyi bilirsin! Yine Ebû Hüreyre hazretlerinin haber verdiği hadîs-i şerîfte; - Bir zaman gelir ki, Müslümanlar birbirlerinden ayrılır, parçalanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimiz Ebû Hüreyre’ye sık sık nasîhat ederek buyururdu ki: - Yâ Ebâ Hüreyre! Benim ile Arş gölgesinde gölgelenmek istersen, her gün yüz defa salevât-ı şerîfe getir! Mahşerde benim havzımdan içmek istersen, mü’min kardeşinle üç günden fazla dargın durma! - Yâ Ebâ Hüreyre! Mü’minlerin büyüğü, benden sonra o kimsedir ki, Allahü teâlâ ona mal verir, o da gizli ve âşikâre Hak yoluna harcar ve yaptığı iyilikleri kimsenin başına kakmaz ![]() Oruç benim içindir - Yâ Ebâ Hüreyre! Oruç tuttuğun vakit, orucunu erken aç! Ya’nî akşam olduğu anlaşılınca, hemen iftâr eyle! Benim ümmetimden hayırlı o kimsedir ki, iftârda acele eder ve sahur yemeğini geç yer ![]() ![]() Ve benim ümmetim Ramazan-ı şerîfin orucunu güzel ve tam olarak tutsa, Hak teâlâ hazretlerinin bayram gecesi vereceği sevâbı, ni’met ve ihsânı, kendi zatından başkası bilmez ![]() ![]() - Yâ Ebâ Hüreyre! Allahtan başka hiçbir şeye ümit bağlama! Allaha tevekkül eyle! Bir arzûn varsa, Allahü teâlâdan iste! Allahü teâlânın âdet-i İlâhiyyesi şöyle cârî olmuştur ki; her şeyi bir sebep altında yaratır ![]() ![]() ![]() - Yâ Ebâ Hüreyre! Sapıtana doğru yolu göster, câhile ilim öğret, böylece sana şehîdlik mertebesi verilir ![]() - Yâ Ebâ Hüreyre! Her kim, günde yirmibeş defa bu duâyı okursa, Hak teâlâ, o şahsı âbidler zümresinden yazar ![]() ![]() Ebû Hüreyre buyurdu ki: Bir gazâda, Resûlullah efendimize, kâfirlerin yok olması için duâ buyurmasını söyledik ![]() - Ben, la’net etmek için, insanların azâb çekmesi için gönderilmedim ![]() ![]() ![]() Onu korurum Ebû Hüreyre hazretleri ibâdetlerine çok dikkat ederdi ![]() ![]() ![]() - Resûlullahtan işittim ![]() (Allahü teâlâ buyurdu ki: Kulum farzları yapmakla bana yaklaştığı gibi başka şeyle yaklaşamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|