![]() |
Abdullah Bin Mes'ûd |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah Bin Mes'ûdAbdullah Bin Mes'ûd Kur'ân-ı kerîmi açıktan okuyan ilk sahâbî ![]() Abdullah bin Mes'ûd hazretleri, Eshâb-ı kirâmın meşhûrlarından olup, ilk îmâna gelenlerdendir ![]() Gençliğinde fakîr idi ![]() ![]() ![]() - Ey genç! İçmemiz için sütün var mı? diye sordu ![]() - Yok efendim, deyince, Peygamber efendimiz, hiç yavrulamamış bir koyunun memesini elleri ile sıvazlayıp, duâ etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl sağdınız? Abdullah bin Mes'ûd, olanları hayretler içinde seyretti ![]() - Bu nasıl oldu? Hiç sütü olmayan koyundan bu kadar sütü nasıl sağdınız? Söylediğiniz duâyı lütfen bana da öğretin ![]() Peygamber efendimiz, başını sıvazlayıp: - Allahü teâlâ sana rahmet etsin! Sen Hakkı öğrenebilecek bir çocuksun, buyurdu ![]() Bu mu'cizeyi gören ve konuşmaları işiten genç: - Siz sıradan bir kimse değilsiniz ![]() ![]() Kimse yok mu? Abdullah bin Mes'ûd hazretleri Mekke'de ilk defa açıktan Kur'ân-ı kerîm okuyan sahâbîdir ![]() Bir gün Eshâb-ı kirâm, bir yerde oturup sohbet ediyorlardı ![]() - Resûlullahtan başka, hiç kimse çıkıp da Kur'ân-ı kerîmi müşriklere karşı açıktan okuyamadı ![]() ![]() - Ben okurum, dedi ![]() - Biz, sana bir zarar vermelerini istemeyiz ![]() ![]() - Bırakın gideyim! Siz dua edin! Allahü teâlâ beni korur! Ertesi gün, Makâm-ı İbrâhim'e gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müşrikler hep birlikte üzerine yürüdüler ![]() ![]() ![]() ![]() - Korktuğumuz başımıza geldi ![]() - Hayır yine gidip okuyacağım ![]() ![]() ![]() ![]() O, ertesi günü yine gidip, tekrar okudu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mekkeli müşrikler diğer Müslümanlara yaptıkları gibi, Abdullah ibni Mes'ûd'a da çok eziyet ve işkence yaptılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Mes'ûd hazretleri, cüssesinden umulmayan kahramanlıklar göstermiştir ![]() ![]() ![]() Savaşta, Eshâb-ı kirâmdan Afra hatûnun çocukları Muâz ve Muavviz, kılıç darbeleri ile Ebû Cehil'i kımıldayamıyacak şekilde yaralayıp, yıktılar ![]() ![]() - Acaba Ebû Cehil ne yaptı, ne oldu? Kim bakar? buyurarak, araştırılmasını emretti ![]() ![]() Allahü teâlâ zelil etti - Aramaya devam ediniz! Eğer onu tanıyamazsanız, dizindeki yara izine bakınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine, İbni Mes'ûd hazretleri yerinden fırlayıp aramaya gitti ![]() ![]() - Sen Ebû Cehil misin? - Evet, Ebû Cehil'im ![]() - Ey Resûlullah düşmanı! Nihâyet Allahü teâlâ seni hakîr ve zelîl etti? |
![]() |
![]() |
|