![]() |
Cafer-İ Tayyar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cafer-İ TayyarCafer-i Tayyar Cennete uçarak giden sahâbî ![]() Peygamber efendimiz, 36 yaşlarında bulundukları sırada Hicaz topraklarında şiddetli bir kuraklık ve açlık hüküm sürüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yükünü biraz hafifletelim Peygamber efendimiz, küçük yaşından beri yanında büyüdüğü ve iyiliğini gördüğü amcasına bu sıkıntılı zamanında bir yardım yapmak, onun geçim yükünü hafifletmek istiyordu ![]() - Ey Amcam, biliyorsun ki, kadeşin Ebû Tâlib'in çok çocuğu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Abbâs, "olur" deyince, kalktılar, Ebû Tâlib'in yanına vardılar ![]() - Halkın, içinde bulunduğu kıtlık ve darlık kalkıncaya kadar, senin çocuklarından bir kısmını yanımıza alıp yükünü hafifletmek istiyoruz ![]() Ebû Tâlib de onlara dedi ki: - Oğullarımdan Ukayl ve Tâlib'i bana bırakıp, istediğinizi alabilirsiniz ![]() Böylece Peygamber efendimiz Hazret-i Ali'yi, Hazret-i Abbâs da Hazret-i Ca'fer'i yanına aldı ![]() Birgün Ebû Tâlib, oğlu Ca'fer ile şehrin dışında yürürken Peygamber efendimizi gördü ![]() ![]() - Git, sen de kardeşinin yanına dur, namaza başla, dedi ![]() Ca'fer gidip, Hazret-i Ali'nin yanında namaza durdu ![]() - Hak teâlâ, sana iki kanat versin ![]() ![]() Allahü teâlâ bu duâyı kabûl etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kureyş müşriklerinin Eshâb-ı kirâma karşı revâ gördükleri zulüm ve işkenceden sonra, Peygamber efendimiz, bir kısım Eshâbın Habeşistan'a hicret etmelerine müsaade etti ![]() ![]() ![]() Teslim edilmesini isteyiniz Mekkeli müşrikler bu durumdan haberdar olunca toplandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hükümdar ile konuşmadan evvel onun patriklerine ve kumandanlarının her birine, hediyesini verdikten sonra Necâşî'nin hediyesini takdim ediniz ![]() ![]() ![]() Mekkeli müşriklerin elçileri Habeşistan'a geldiler ve devlet erkânının hediyelerini verdikten sonra Mekkeli muhâcirlerin kendilerine teslim edilmesi hususunda yardım etmelerini istediler ![]() Memleketinize sığınmışlardır Patrikler bunu kabûl ettiler ![]() ![]() - Ey Melik! İçimizden birtakım kimseler sizin memleketinize sığınmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bizi, bunların mensup oldukları milletin eşrâfı, sizin memleketinize iltica eden adamların babaları ve kendi öz akrabaları gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|