![]() |
İmam Huseyn As Ağlamak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam Huseyn As AğlamakBismillahirrahmanirrahim ŞİA KAYNAKLARINDA İMAM HÜSEYN'E (A ![]() Musa GÜNEŞ 1- Hz ![]() ![]() ![]() "Her kim benim gibi yaşamak, benim gibi ölmek ve Allah'ın bana vaad ettiği Adn cennetine girmek istiyorsa, benden sonra Ali İbn-i Ebi Talib'e (a ![]() ![]() toprağımdan (ve nurumdan) yaratılmış benim hanedanımdırlar ![]() Ümmetimden onlara düşman olanları, fazilet ve üstünlüklerini inkâr edenleri, akrabalık bağımı onlar hakkında gözetmeyip, onların ziyaretinden yüz çevirenleri, Allah'a şikayet ederim ![]() öldürülecektir; Allah benim şefaatimi onun katillerine nasib etmesin ![]() 2- İbn-i Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() "Hüseyin bendendir ve benim oğlum, kardeşinden (Hasan'dan) sonra halkın en üstünüdür ![]() mü'minlerin mevlası, Allah'ın halifesi, imdat çağıranların yardımcısı, sığınanların sığınağı ve Allah'ın tüm halkına hüccetidir ![]() O, cennet ehli gençlerin efendisi ve ümmetin kurtuluş kapısıdır ![]() ![]() Her kim ona uyarsa bendendir ve her kim ona muhalefet ederse benden değildir ![]() Ben onun yanıma ve haremime sığındığını, oradan da üzüntü ve bela, ölüm ve fena yeri olan ölüm yerine doğru göçtüğünü görür gibiyim ![]() Ona Müslümanlardan ancak az bir grubu yardımda bulunacak ki onlar, kıyamet günü benim ümmetimin şehitlerinin efendileridirler ![]() ![]() İbn-i Abbas devamında diyor ki: "Daha sonra Resulullah (s ![]() ![]() yükseldi ![]() ![]() ![]() "Allah'ım, Ehlibeyt'imin benden sonra başlarına gelenleri ve karşılaşacakları musibetleri sana şikayet ediyorum ![]() 3- Hz ![]() ![]() ![]() "Şüphesiz Hüseyin'in katlinden dolayı, mü'minlerin kalbinde asla soğumayacak bir sıcaklık vardır ![]() 4- Hz ![]() ![]() ![]() "Ümmetimden benim dinime mensup olduklarını sananlar olacak ki, benim evladımın faziletlilerini, soyumun temiz ve iyilerini öldürecek, dinimi ve sünnetimi değiştirecek, geçmişteki Yahudilerin Yahya ve Zekeriyya'yı öldürdüğü gibi, onlar da yavrularım olan Hasan ve Hüseyin'i öldüreceklerdir ![]() lanetini yağdıracaktır ![]() hidayet üzere olan Mehdi'yi musallat kılarak dostlarının kılıcıyla onları cehennem ateşine atıp yakacaktır ![]() Allah'ın laneti, Hüseyin'in katillerine, katillerini sevenlere, onlara yardımda bulunanlara ve takiyye olmaksızın onlara lanet okumaktan çekinenlere olsun ![]() düşmanlarına lanet okuyan, kin besleyen, kalbini onlara karşı gazap ve öfkeyle dolduranlara olsun ![]() katline razı olanlar, katillerinin (Hüseyin'i öldürdükleri suçta) ortağıdırlar ![]() dostları, onların yoluna uyan takipçileri Allah'ın dininden uzaktırlar ![]() ![]() ![]() 5- İmam Cafer Sadık (a ![]() "Allah'a hamdolsun ki insanlar içinde, bize yönelen, bizi metheden ve bizim için mersiye okuyan kimseleri var kılmıştır ![]() 6- İmam Ali (a ![]() "Allah-u Teâla, yeryüzüne nazar buyurdu (baktı) bizi seçti ve bizim için de şiilerimizi seçti ![]() eder, sevincimizle sevinir ve hüznümüzle de hüzünlenirler, mallarını ve canlarını bizim yolumuzda feda ederler ![]() onlar bizdendir ve bize dönerler ![]() 7- Mesme' Kurdin şöyle rivayet etmiştir: "İmam Cafer Sadık (a ![]() ![]() ![]() ![]() Ben de "Hatırlıyorum ![]() ![]() ailem bile haberdar oluyor ![]() ![]() ![]() İmam Sadık (a ![]() "Allah senin göz yaşlarını esirgesin ![]() üzüntüde korku ve güvenimizi paylaşanlardansın ![]() hususunda tavsiye etmesine, ölümünden önce seni sevince boğacak müjdeler vermesine şahit olacaksın ![]() meleği sana karşı, şefkatli bir annenin çocuğuna olan şefkatinden daha merhametli davranacaktır ![]() Sonra İmam Sadık (a ![]() ![]() "Ey Mesme', Emir-ul Mü'minin Ali'nin (a ![]() ![]() sayısı ise daha fazladır ![]() ona acır ![]() öyle ki artık sıcaklığı kalmaz ![]() Kalbi bize acıyan insan, ölüm zamanı bizi görmekle öylesine sevinir ki bu sevinci, Kevser havuzunda bize kavuşuncaya kadar kalbinde sâbit kalır ![]() tatları alır ![]() ![]() ![]() 8- İmam Cafer Sadık (a ![]() "Bize yapılan zulme mahzun olan kimsenin her nefesi tesbihtir; üzüntüsü ibadettir ve bizim sırrımızı gizlemek, Allah yolunda cihattır ![]() Sonra İmam (a ![]() ![]() 9- İmam Cafer Sadık (a ![]() "Bizim için ağlayan her göz, Kevser havuzuna bakmakla nimetlenir ve (sahibi) ondan sirab olur (susuzluğunu giderir) ![]() 10- İmam Rıza (a ![]() "Bizim musibetimizi yâd eden ve mazlumiyetimize ağlayan kimse, kıyamet günü bizimle beraber bizim derecemizde olur ![]() Kimin yanında musibetimiz anlatılır ve ağlar, diğerlerini de ağlatırsa, bütün gözlerin ağlayacağı günde, onun gözü ağlamaz ![]() günde ölmez ![]() 11- İmam Muhammed Bakır (a ![]() "Her kim bizi hatırladığında veya onun yanında anıldığımızda, gözlerinden sinek kanadı miktarınca bile olsa göz yaşı akarsa, Allah ona cennette bir ev bina eder ve bu göz yaşını onunla cehennem arasında hicab ve engel kılar ![]() 12- İmam Zeyn-ul Abidin (a ![]() "Bir mü'minin gözlerinden Hz ![]() ![]() boyunca yerleşip kalacağı cennet odalarına yerleştirir ![]() dolayı yanaklarına akacak şekilde ağlayan mü'mini Allah, cennetteki doğruluk yerine (makamına) yerleştirir ![]() kıyamet günü bizim için eziyete katlanan ve bir musibet sonucu yanaklarını ıslatacak şekilde gözlerinden yaş akıtan şahsın yüzünden, eziyetleri giderir, onu kendi gazap ve ateşinden uzaklaştırır ![]() 13- İmam Ali Rıza (a ![]() "Cahiliye devri Araplarının bile savaşı haram bildiği Muharrem ayında bizim kanlarımız akıtılıp, hürmetimiz çiğnendi, çocuklarımızla kadınlarımız esir edildi ![]() (s ![]() ![]() ![]() Hz ![]() yaşlarımızı akıtmış, azizimizin "kerb" (üzüntü) ve "bela" çölünde hürmetinin çiğnenmesine ve haşre dek keder ve belanın üzerimize çökmesine vesile olmuştur ![]() ![]() yok eder ![]() Sonra İmam Rıza (a ![]() "Babam (İmam Musa Kazım)'ın Muharrem ayı girdiğinde, artık güldüğü görülmezdi ve üzüntü ona galebe ederdi ![]() onuncu gününe kadar durumu hep böyleydi ![]() 'Bu, Hüseyin'in (a ![]() ![]() 14- Ebu Emare diyor ki: "Hz ![]() ![]() ![]() hiç bir zaman rastlanılmadı ![]() ![]() 15- İmam Cafer Sadık (a ![]() "İmam Hüseyin'i (a ![]() senin seçtiğin (imam ve hüccetin)dir, Resulünün kızının oğludur ![]() (Hz ![]() alacağım ![]() 16- Hz ![]() ![]() ![]() "Sabahlar ve akşamlar (her zaman) sana (ve musibetine) göz yaşı dökerim ![]() ağlarım ![]() 17- Allame Meclisi "Bihar-ul Envar" adlı kitabında şöyle nakletmiştir: "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (s ![]() ![]() ![]() ![]() (hayatta) olmadığı bir zamanda ![]() ![]() ![]() ![]() tutar?" Hz ![]() ![]() ![]() "Ya Fatıma, ümmetimin kadınları Ehlibeyt'imin kadınlarına ve erkekleri de Ehlibeyt'imin erkeklerine ağlarlar ![]() Nesiller boyu her sene ve her asırda matem tutarlar ![]() ![]() Onlardan herkim Hüseyin'in (a ![]() ![]() Daha sonra Resulullah (s ![]() ![]() "Ya Fatıma, kıyamet günü bütün gözler ağlayacaktır; Hüseyin'in musibetlerine ağlayan göz hariç; o göz sevinçli olur ve cennet nimetleri ile müjdelenir ![]() 18- Şeyh Keşşi "Rical" adlı kitabında Zeyd-i Şehham'dan şöyle rivayet etmiştir: "Bir gün biz Kufe'li olan bir cemaatle birlikte İmam Cafer Sadık'ın (a ![]() ![]() olan Cafer İbn-i Affan içeriye girdi ![]() ![]() ![]() "Evet, sana feda olayım ![]() ![]() ![]() okuduğunu ve bu işte başarılı olduğunu duydum ![]() ![]() ![]() (a ![]() ![]() ![]() Cafer İbn-i Affan okumaya başladı; İmam Cafer Sadık (a ![]() ![]() (a ![]() ![]() "Ey Cafer, Allah'a and olsun ki, Mukarreb (Allah'a en yakın) melekler buradaydılar; bizim gibi onlar da senin İmam Hüseyin (a ![]() ![]() Ey Cafer, Allah-u Teâla, (mersiye okuduğun için) cenneti bütün nimetleri ile baştan başa sana farz kıldı ve senin günahlarını bağışladı ![]() Sonra İmam (a ![]() ![]() ![]() "Her kim İmam Hüseyin (a ![]() ona hak kılar ve onu bağışlar ![]() 19- Davud Rikkî diyor ki: "İmam Cafer Sadık'ın (a ![]() ![]() ![]() Sonra bana şöyle buyurdu: "Ey Davud, Allah (c ![]() ![]() ![]() kâtiline lanet okursa, Allah-u Teâla ona (mükâfat olarak) yüzbin sevap yazar, yüzbin günahını affeder, onun makamını yüzbin derece yükseltir ve o, gerçekten Allah yolunda yüzbin köle azad etmiş gibi olur; (her kalbin ateş içinde olduğu günde) Allah onun kalbini serinlikle dolu bir halde haşreder ![]() 20- Muaviyet-ibn-i Veheb, İmam Cafer Sadık'ın (a ![]() "Allah'ım, Eba Abdillah-il Hüseyin'in kabrine yönelen yüzlere (ve yüzlerini o kabre sürenlere) kendin merhamet eyle ![]() Bize acıyıp, gözlerinden yaş akıtan gözlere acı ![]() ![]() edilen feryat ve sızlamalara merhamet et ![]() 21- Hz ![]() ![]() "Ey Şebib oğlu, cahiliye ararları bile Muharrem ayının hürmetini gözetir ve bu ayda savaş ve zulmü yasak bilirlerdi ![]() Oysa bu ümmet, ne bu ayın ve ne de kendi peygamberlerinin hürmetini gözettiler ![]() ![]() ![]() soyundan olan birisini öldürdüler ve bu aileye mensup kadınları esir aldılar, varlıklarını yağmaladılar ![]() günahlarını affetmesin! ![]() Ey Şebib oğlu, birine ağlayacak olursan Ali İbn-i Ebi Talib oğlu Hüseyin'e (a ![]() kestiler ve bunun yanı sıra ailesinden dünyada benzerleri olmayan on sekiz yiğidi de öldürdüler ![]() onun ölümüne ağladı ![]() Hz ![]() ![]() Bu melekler, Hz ![]() ![]() ![]() etrafında bulunacaklar ![]() ![]() ![]() ![]() "Ya le sarat-il Hüseyin" (Hüseyin'in kanının dâvacıları) olacaktır ![]() Ey Şebib oğlu, babam babasından, o da büyük babasından rivayet etmiştir ki: "Hz ![]() kırmızı toprak yağdı ![]() Ey Şebib oğlu, Hz ![]() ![]() ister küçük, ister az olsun ister çok bütün günahlarını bağışlar ![]() Ey Şebib oğlu, eğer Allah'ın huzuruna hiç bir günahın olmadan çıkmak istiyorsan, Hz ![]() ![]() eyle ![]() Ey Şebib oğlu, Peygamber-i Ekrem'le (s ![]() ![]() ![]() lanet oku ![]() Ey Şebib oğlu, İmam Hüseyin'le (a ![]() ![]() (a ![]() ![]() ![]() Ey Şebib oğlu, cennetin yüce derecelerinde bizimle birlikte olmak istiyorsan, bizim üzüntümüzle sen de mahzun ol, sevincimizle sen de sevin ve bizim velayetimize sarıl (bizi kendine veli ve imam bil) ![]() kaptırırsa, Allah-u Teâla onu kıyamet günü o taşla birlikte haşr eder ![]() 22- Hz ![]() ![]() "İmam Cafer Sadık'a (a ![]() "Niçin Aşura günü; musibet, ağlama sızlama ve üzüntü günü oldu da Resulullah'ın (s ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sonuçlanan zehirlendiği gün böyle olmadı?" İmam Sadık (a ![]() ![]() daha büyüktür ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() kalmıştı ![]() ![]() Fakat Hz ![]() ![]() ![]() onun gitmesi hepsinin gitmesi, nitekim kalması da onların hepsinin kalması demekti ![]() Abdillah-il Hüseyin'in (a ![]() ![]() 23- İmam Ali Rıza (a ![]() "Her kim Aşura gününü kendine musibet, hüzün ve ağlama günü edinirse, Allah (c ![]() günü kılar ![]() ilgili duaları kabul olur ![]() onun için kurtuluş, sevinç günü kılar ve bizi cennetlerde görmekle gözü aydınlanır ![]() Ve Her kim Aşura gününü bereket (bayram) günü bilir ve evinde herhangi bir şey biriktirir ve evine bir şey alırsa, Allah biriktirdiği şeyi ona mübarek kılmaz ve kıyamet günü ise Yezid, Ubeydullah ibn-i Ziyad ve Ömer İbn-i Sa'd (Allah'ın laneti onlara olsun) ile mahşere getirir ve cehennemin en alt tabakasında ona yer verir ![]() 24- İbn-i Abbas rivayet etmiştir ki: "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() seviyorum ![]() ![]() üzere şehid olacaktır ![]() gönderecektir ![]() Sonra Resulullah (s ![]() ![]() ![]() uğrayacakları eziyet ve zulümleri Allah'a şikayet ederim ![]() ![]() 25- Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "İmam Hüseyin (a ![]() ![]() (yas) meclisi düzenleyip, O'nun musibetine duydukları üzüntüyü izhar etsinler ![]() görüşsünler; İmam Hüseyin'in (a ![]() "Allah Teâla, Hüseyin'in musibetlerini anıp hüzünlendiğimizden dolayı bizlere büyük sevaplar versin ![]() Al-i Muhammed'den olan İmam Mehdi'nin beraberliğinde, Hüseyin'in kanının intikam alıcılarından karar versin ![]() Aşura günü herhangi bir (maddî) ihtiyacı karşılamak amacıyla dışarı çıkmamaya çalışsınlar, çünkü o gün uğursuz bir gündür ve mü'min bir kimse o günde hâcetine nail olmaz ![]() hiç bir hayır görmez ![]() ve ailesine mübarek ve bereketli olmaz ![]() 26- Hz ![]() ![]() "Hz ![]() ![]() ![]() geceleri de ibadetle geçirirdi ![]() şöyle buyururdu: "Resulullah'ın oğlu açken katledildi, Resulullah'ın oğlu susuzken şehid edildi ![]() ağlardı öyle ki, yemek ve içecekler gözyaşıyla karışırdı ![]() ![]() " ![]() ![]() ![]() (ağlamayın) sağlığınızın tehlikeye girmesinden korkuyorum" dedi ![]() "Hz ![]() ![]() ![]() dayanamayıp o kadar ağladı ki, gözlerine ak indi ![]() (bazı nakillere göre de on sekiz) kişinin etrafımda katledilmiş cesetlerini gördüm ![]() bulabilir ![]() ![]() 27- İmam Cafer Sadık (a ![]() "Yahya İbn-i Zekeriyya'nın kâtili haramzade idi ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() 28- Hz ![]() ![]() ![]() "Hz ![]() "Ey Musa, alemin yaratılışından sonuna kadar kimin bağışlanmasını istersen icabet ederim, Hüseyin'in katili hariç; ondan intikam alacağım ![]() 29- Durr-üs Semin adlı Tefsir kitabının sahibi "Bunun üzerine Adem, Rabbinden bir takım kelimeler aldı ![]() ![]() ![]() ayetiyle ilgili olarak şöyle bir rivayet nakletmiştir: "Hz ![]() ![]() ![]() Cebrâil ona (o isimlerle Allah'a tövbe etmesini) telkin etti ve böyle demesini emretti: "Ya Hamîd-u bi hagg-i Muhammed, Ya Aliyy-u bi hagg-i Ali, Ya Fatir-u bi hagg-i Fatıma, Ya Muhsin-u bi hagg-il Hasan-i ve'l Hüseyin ve minke'l ihsan ![]() (Ey hamd ve senâya en çok layık olan ve çok övülen Hâmid, Muhammed hakkı için ![]() hakkı için ![]() ![]() lütuf ve ihsanda bulunan Muhsin, Hasan ve Hüseyin hakkı için (sana yalvarıyor ve beni bağışlamanı istiyorum ![]() ihsan ve lütuf kaynağı yalnızca sensin ![]() Cebrâil Hüseyin (a ![]() ![]() ![]() Cebrâil, beşincisinin adını anmakla kalbimin hüzünlenmesinin ve göz yaşımın akmasının sebebi nedir?" diye sorunca, Cebrâil "Senin bu oğlunun musibeti o kadar büyüktür ki, diğer musibetler onun yanında küçük kalır ![]() ![]() musibettir?" diye sorunca da, Cebrâil Hz ![]() kaldığında, susuz bir halde öldürülecektir ![]() ![]() ![]() şehir şehir dolandıracaklar ![]() ![]() ![]() ![]() yarenlerinin musibetlerine, çocuğu ölmüş anne gibi ağladılar ![]() 30- Hz ![]() ![]() "Allah'ım, niye son peygamberin ümmetini diğer ümmetlere üstün kıldın?" Ona şöyle cevap verildi: "Onlarda bulunan on hasletten dolayı ![]() ![]() için hatırlatmada bulunayım?" Nida geldi: "O on haslet bunlardan ibarettir: Namaz, oruç, zekât, hacc, cihad, Cuma namazı, cemaat namazı, Kur'an-ı Kerim, ilim ve Aşura ![]() ![]() buyurdu ki: "Aşura, son Peygamber Hz ![]() musibetleri için ağıt okuma ve yas tutma günüdür ![]() yas tutanlardan olursa, onun için cenneti kesinleştiririm ![]() herhangi bir harcamada bulunan kimsenin malını bereketlendirir, harcadığı bir dirheme karşılık yetmiş dirhem ona veririm, cenneti onun yeri kılar ve onu kendi (özel) affımla bağışlarım ![]() veya başka bir günde ihlasla bir damla göz yaşı döken bütün kadın ve erkeğe, yüz şehidin sevabını veririm ![]() 31- İmam Cafer Sadık (a ![]() "Allah bizim şiilerimizi esirgesin ![]() ![]() devamlı bizim musibetlerimizle kederlenip üzüntü duyduklarından, bizimle musibetlerimizde ortaktırlar ![]() 32- Halid-i Rib'î, Ka'b'ın şöyle dediğini nakletmiştir: Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çocuklarına da emretti ve onlardan bu ameli yapacaklarına dair söz aldı ![]() ![]() ![]() yaptı ve kendi ümmetini buna davet etti ![]() ![]() ![]() emretti ![]() ![]() ![]() "Ey İsrâiloğulları, Hz ![]() ![]() ![]() yardımınızı esirgemeyin ![]() ![]() her türlü zorluğa katlanan şehitleri görür gibiyim ![]() Allah tarafından gönderilen bütün elçiler Kerbela'yı ziyaret etmiş, orada durmuş ve "Sen mukaddes bir mekânsın ve sende parlak bir ay defnedilecektir ![]() ![]() 33- İmam Cafer Sadık (a ![]() "İmam Hüseyin'in (a ![]() Allah'tan onun kabrini ziyaret etme dileğinde bulunur ![]() ![]() ![]() mezarını ziyaret etmek için yeryüzüne inerler) bir grup indi mi, diğer bir grup göğe çıkar ![]() 34- İmam Cafer Sadık (a ![]() "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() velayet makamını bilerek) ve hakkını inkar etmeden ziyaretine giderse, bunun cennetten başka bir karşılığı olmaz, ona bol rızık verilir ve hemen bir kurtuluş kapısı yüzüne açılır ![]() Allah, dört bin meleği Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ziyaretçilerini evlerine kadar uğurlarlar ![]() bulunup ona Allah'tan bağış ve rahmet dileğinde bulunurlar ![]() 35- Hz ![]() ![]() "Kıyamet günü, Hz ![]() ![]() ![]() Hüseyin'in ziyaretçilerine verilen mükâfatları ve Allah katında olan üstünlüklerini görür ![]() 36- İmam Cafer Sadık (a ![]() "Kerbela sahibi olan Hüseyin (a ![]() ![]() ![]() kapısına gelip orada dua ederek Hüseyin'i (a ![]() günahkârın, susuzun ve dertlinin üzüntüsünü gidermek, isteğini vermek, günahını bağışlamak, ömrünü uzatmak ve rızkını bol kılmak Allah Teâla'ya daha layıktır ![]() ![]() 37- İmam Cafer Sadık (a ![]() "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() olan Ayşe dedi ki: "Bu çocuğu ne kadar da seviyorsun, şaşıyorum doğrusu!" Resulullah (s ![]() ![]() "Vay olsun sana, nasıl onu sevmem ve ona ilgi duymam? O benim kalbimin meyvesi ve gözümün nurudur ![]() öldürecektir ![]() sevabı ona yazar ![]() Ayşe şaşkınlıkla, "Senin yapmış olduğun haclardan bir hac sevabı mı?" diye sorunca, Resulullah (s ![]() ![]() haclardan iki hac sevabı" buyurdu ![]() ![]() Böylece Ayşe hep şaşkınlığını dile getiriyor, Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ve umrelerinden sayısı yetmişe varıncaya kadar devam etti ![]() 38- İmam Cafer Sadık (a ![]() "Cennette Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ziyaretini terk etmemelidir ![]() 39- İbn-i Abbas şöyle rivayet etmiştir: "Hz ![]() ![]() ![]() vardığımızda durdu ve yüksek sesle "Ey İbn-i Abbas, burayı tanıyor musun?" diye buyurdu ![]() ey Emir-el Mü'minin" dediğimde, şöyle buyurdu: "Eğer burayı tanısaydın benim gibi ağlamadan geçmezdin ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Durumu böyle görünce, bizler de o hazretle birlikte ağladık ![]() ![]() ![]() dile getirdi: "Ah, ah! Benimle Ebu Süfyan oğullarının ne ilişiği vardır ![]() ne ilişiği vardır ![]() 40- İmam Cafer Sadık (a ![]() "Bir gün Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ağlamaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() "Sana yapılan zulme, başına getirilenlere ağlıyorum ![]() Hz ![]() ![]() ![]() gibi hiçbir gün yoktur ey Eba Abdillah! Ceddimiz Hz ![]() ![]() ![]() olduklarını sanan otuz bin kişinin seni öldürmek, hürmetini ayaklar altına almak, çocuklarınla kadınlarını esir almak ve malını yağmalamak için saldırdıkları gün daha da ağırdır ![]() dünyada bulunan her şey sana ağlayacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
|