Ali Bin Ebu Talib (Vefatı) |
07-12-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ali Bin Ebu Talib (Vefatı)Nehrevan Savaşı'nda rakiplerini ağır bir yenilgiye uğrattı Bu savaştan sonra, Hariciler'den üç kişi Mekke’de Müslümanların siyasi durumları hakkında bazı müzakereler yaptıktan sonra Ali'yi öldürmeyi kararlaştırdılar Bu üç kişiden Abdurrahman bin Mulcem, Ali'yi öldürmeyi üstlendi ve Kufe’ye hareket etti Kufe'de bir camiide ibadet ederken[3] Haricilerden Abdurrahman bin Mulcem'in zehirli bir kılıç darbesi ile yaralandı Bu saldırının amacı Nahrevan yenilgisinin intikamını almaktı[3] Halife Ali bin Ebu Talib, Abdurrahman bin Mulcem'in kılıç darbesinden sonra şöyle dedi: “Fuztu ve Rabb’il Ka’be!” (Kabe’nin Rabbine andolsun ki, kurtuluşa erdim!) İki gün evinde yattıktan sonra, hicretin 40 yılı Ramazan ayının 21 günü öldü (MS 661) Defnefildiği yeri uzun bir süre yalnızca en yakınları bilmiş, yaklaşık bir asır sonra Cafer-i Sadık mezarının Necef'te olduğunu bildirmiştir Ali ölünce İslam Devleti ve hilafet, 20 yıllığına, uzun yıllar savaştığı I Muaviye'nin eline geçti İlmi Gerek Sünni gerekse Şii kaynaklarında Ali bin Ebu Talib'in ilmi üstünlüğünden sıkça bahsedilir Muhammet onu ilim şehrinin kapısı; insanların en bilgini; ahkam ilminin en alimi ve ümmete Ehli Beyt'i açıklayan kimse olarak nitelemiştir Ali Kuran'ın tüm ayetlerini,ne zaman indirildiklerini ve hangi olayla bağdaştırıldığını ezbere bilmekteydi[kaynak belirtilmeli] Bunda çocukluğunun Muhammet'in yanında geçmesinin büyük rölü vardır İslam peygamberi bir hadisinde şöyle demiştir[26]: “ Ben hikmetin şehriyim, Ali ise kapısıdır ” Kendisi ise şöyle demiştir: “ Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum ” Lakapları Şir-i Yezdan Kur'an-ı Natık (konuşan Kuran) Haydar Haydar-ı Kerrar Aliyyel Murtaza Şah-ı Velayet Esed Esedullah (Allah'ın Arslanı) Şah-ı Merdan Seyfullah Künyesi [değiştir] Ebu Hasan (Hasan'ın Babası) Ebu Turâb (Toprağın babası) İslam Halifesi Önce gelen: Osman bin Affan Ali bin Ebu Talib 656 – 661 Sonra gelen: Hasan bin Ali Shī‘a Islam titles Önce gelen: Muhammed Ali bin Ebu Talib 632 – 661 Sonra gelen: Hasan bin Ali |
|