![]() |
Hadislerle İmam Ali(As) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hadislerle İmam Ali(As)“Allah’a giden dosdoğru yoldur sımsıkı sarılın ![]() Nebiyi Ekrem:”Ali bendendir, bende Ali’denim ![]() ![]() Hz Ali’nin şehadeti cümle cihanı gam keder deryasında eleme düçar etmiştir ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz Resulullah:”Ali Kabe’ye benzer tüm insanlar ona yönelmelidir o insanlara yönelmez ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz peygamber :” Ali’yi dinleyin ,onun emrine itaat edin ![]() Sad b ![]() ![]() Ümmü seleme’ nin rivayetine göre : Hz Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Ali’yi seven beni sevmiş olur , Beni seven de Allah’ı sevmiş olur ![]() ![]() ![]() Yine Ümmü seleme’ nin rivayetine göre Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Saidi Hudri’ nin rivayetine göre Hz Resulullah şöyle buyurmuş:”Ben Kur-an’ın nuzulu (inişi ) için mücadele verdiğim gibi sende Kura’nın bekası (sürekliliği) için mücadele vereceksin ![]() Hz Resulullah şöyle buyurmuş:”Ali’yi dille seven imanın üçte birini kazanmıştır, kalple seven imanın üçte ikisini kazanmıştır ve amelede de onu seven (ona uyan) iman-ı kamil olur ![]() Hz Resulullah şöyle buyurmuş: “Kıyamet günüde Alin’in vilayeti olmaksızın bir kimse dağ kadar amelle gelse ameli kabul olmaz ve Allah-u teala onu yüz üstü ateşe sokar ![]() Usdul ğabe C ![]() ![]() ![]() Hz Resulullahdan şöyle rivayet edilmiş: “Benden sonra fitneler çıkacak o zamanda Aliden ayrılmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz :Resulullah şöyle buyurmuş:”Allah-u teala mahlukatı yaratacağı zaman benim nurumu yarattı ve benim nurumdan arşı yarattı… ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihi taberi Sirei helebi Kitaplarında: Hz ![]() ![]() Munteğebi Kenzil ummalda: Hz ![]() ![]() Sahih tirmizi ve İbni mace den şöyle rivayet olmuş: Resulullah buyurmuş ki:” Ali bendendir ve ben Ali’den ![]() ![]() Zehairül ukba ve sevaikul muhrika…kitaplarında; Hz ![]() ![]() Sahih tirmizi’ de Hz ![]() ![]() Tarihi ğulefa’da; Hz ![]() Mustedreki Hakim’de Resulullah’dan şöyle rivayet edilmiştir :”Kim Ali’ye eziyet ederse bana eziyet etmiştir ![]() Gunduzi Yenabiul mevedde, Hatibi Bağdadi tarihinde, İbni esakir tarihi dimaşik de, Kencii Şafii Kifayetuttalib kitabında Hz Resululladan şöyle rivayet etmişler:”Aliyyün ğeyrül beşer femen eba feged kefer “(Ali insanların en hayırlısıdır bunu inkar eden dinden dışarı çıkar ![]() Heysemi necmeül zevaid ve zehebi el-mizan kitabında Hz Resululla’dan şöyle rivayet etmişler : ”Ali hak üzeredir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz Resulullah şöyle buyurmuş :”Bana hitab oldu… miracda ki tüm peygamberler senin nubüvvetin ve Ali’nin vilayeti üzerine mabus olmuşlar(seçilmişler)ve hakeza Ali evlatlarının vilayeti ![]() ![]() Hz Resulullah şöyle buyurmuş:”Ali’yi kızdırıp beni sevdiğini sanan yalan söylemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Biharul envar,c35 ![]() ![]() ![]() Hz Fatime Binti Esetten şöyle rivayet etmiş:”Ben doğumum başlarken Kabe’nin duvarı yarıldı girdim içeri orda cennet meyvesi yedim çıkmak istediğim zaman kayıptan şöyle ses duydum:”Ey Fatime Onun ismini Ali koy ![]() Allah-u teala şöyle diyor: “ Ona kendi ismimden isimlendirdim , kendi edebimle edeplendirdim ve engin ilmimden ona verdim, evimin (Kabe’nin) putlarını o kıracak ve evimin üzerinde ezan okuyacak ve beni azametle yad edecek, onu sevene ve itaat edene ne mutlu ve yazıklar olsun onu kızdırana ve ona asi olana ![]() Yine aynı kaynakta :”Hz Resulullah Hz Ali’nin edep ve terbiyesiyle kendisi ilgileniyordu, onun el ve yüz gibi temizliğiyle ilgilenirdi ev ona süt içirirdi, uyurken beşiğini sallardı ve ona ninniler söylerdi ve onu kucağında sinesinde taşırdı ve şöyle söylerdi:” Bu benim kardeşim ve velim ve yardımcım seçkin yakınım ve vasim , kızımın kocası vasiyetime emin biri ve halifemdir” ve sürekli Kabe ve etrafında dolaşırken kendisiyle gezdirirdi ![]() Sahih müslüm ve süneni ibni mace ve süneni nisai kitaplarında şöyle rivayet edilmiş:”Hz Ali buyurmuş ki:” Yemin olsun Allaha Resulullah döneninde beni sevenler mümin bana buğzedenlerse münafık olarak tanırdı” (iman ve nifak arasında Ali’nin sevgisi elameti faruka idi) ![]() Müstedrek sahiheyn kitabında Ebuzer-i Geffar-i den şöyle rivayet olmuş: “Munafıkları Allah’a ve Resulullaha sadakatsızlıklarından , Ali b ![]() ![]() Yenabi-ul mevedde kitabında Hz Resulullah’dan şöyle rivayet olmuş:“Benden sonra ümmetimin en bilgilisi Ali b ![]() ![]() Ey Allah’ım Ali’ye hürmet edene hürmet et ![]() ![]() ![]() ![]() Ben uyarıcıyım Ali ise hidayet edicidir ![]() ![]() Allahu teala her gün meleklere Ali’ile övünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nururulebsar ve Mustedrek üs-sehiheyn kitaplarında mutevatiren şöyle rivayet edilmiş:” Hz Ali Kabe’de doğmuş ve ömrü şerifini Allah yolunda cihatla geçirmiş ![]() Yenabi-ül mevede,s ![]() ![]() Sahihi tirmizi şöyle rivayet etmiştir:”Hz Resulullah “Hz Ali , Hz Fatime , Hz Hasan ve Hz Hüseyin için : Ben sizinle dost olanla dostum ve size düşman olanla da düşmanım buyurmuştur ![]() Sevaik, mecmeüzzevaid ve Künüzül hakaik kitabında ,Hz Resulullah’dan şöyle rivayet olmuş: “Ey Ali , ilk cennete girecek dört kişi ; ben, sen, Hasan ,Hüseyin evlatlarımız bizim peşimizce , hanımlarımızsa evlatlarımızın peşinde ve Şialarımızda sağımız ve solumuzda olacak“buyurmuştur ![]() İbn-i sebbağı malik-i el fusul kitabında ibn-i Abbas dan şöyle rivayet etmiş:”Beyyine ayet 7 indiğinde H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAZIRLAYAN: ŞEYH HUSEYİN BEHEŞTİ (ÇAÇA) |
![]() |
![]() |
|