07-12-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hazreti Hafsa
Ömer ibni Hattab’in Kizi - Mü’minlerin Annesi
Hazreti Hafsa
radiy u anhâ
Hazret-i Hafsa radiy u anhâ Hz Ömer (r a)’in kizi  Bilgili ve kültürlü, irâdesi kuvvetli, sadakat sahibi bir Islâm hanimefendisi  O devirde okuma-yazma bilen pek ender, kültürlü kadinlardan  Üçüncü hicri yilda Rasûlullah sall u aleyhi ve sellem efendimizin aileleri arasina katilarak mü’minlerin annesi olma serefini elde eden bahtiyarlardan  
O, Mekke’de Peygamberlik gelmezden (Bi’set’ten) bes sene önce dogdu Babasi, Islâm tarihinde adâletiyle ün salan, ikinci halife Hz Ömer (r a)dir Annesi Zeynep, Osman ibni Maz’ûn (r a)’in kiz kardesidir Babasi ile birlikte Mekke’de müslüman oldu Ashab’tan Huneys ibni Huzâfe (r a) ile evlendi ilk müslümanlarin safinda yer alan bu bahtiyar kari-koca birlikte önce Habesistan’a, daha sonra Medine’ye hicret etti
Huneys (r a), Abdullah ibni Huzâfe (r a)’in kardesidir Bedir ve Uhud gazvelerine istirak etmistir Her iki gazvede de kahramanca çarpisti Uhud savasinda ciddi sekilde yaralandi Medine’ye dönüldügünde sehadet serbetini içti Hazreti Hafsa (r anhâ) genç yasta dul kaldi Hz Ömer (r a) kizinin dul olarak kalmasina gönlü râzi degildi Biran önce onu evlendirmeliydi O devirde iddetini tamamlayan kadinlarin fazla beklemeden evlenmesi daha uygun görülüyordu Bir baba olarak Hz Ömer (r a) da kizinin iyi bir kimse ile evlenmesini arzu ediyordu Bunun için düsündü, tasindi ve onu Hz Osman (r a)’a nikâhlamaya karar verdi Hz Osman da o sirada dul kalmisti Hanimi Peygamberimiz’in kizi Rukiyye (r anhâ) vefat etmisti Rahatlikla teklif yapilabilirdi Vakit kaybetmeden Osman’a gitti Kizi Hafsa’yi nikâhliyabilecegini söyledi Bu konudaki görüsmeleri Abdullah ibni Ömer radiy u anhümâ bizzat babasindan söyle nakletmektedir:
Osman ibni Affan’a gittim Onu hüzünlü gördüm Üzüntüsünü gidermek ve teselli etmek için ona Hafsa’dan bahsettim istersen Hafsa’yi sana nikâhliyayim dedim Osman birden cevap veremedi Hemen evet diyemedi Biraz düsünmek için zaman istedi ve Hele bir düsüneyim dedi Aradan bir kaç gün geçtikten sonra karsilastigimizda, simdilik evlenemiyecegim diye özür diledi
Hz Ömer ayni teklifi Hz Ebûbekir (r a)’a yapmayi düsündü Onunla karsilastiginda:
istersen sana kizim Hafsa’yi nikahliyayim dedi Hz Ebûbekir de sustu Agzini açip da bir söz söylemedi Hiçbir cevap vermedi Bu sebeple ona, Osman’a gücendiginden daha fazla kizdi
Hz Ömer (r a) iki samimi arkadasindan müsbet bir cevap alamayinca canı sıkıldı içerledi Üzüntülü bir sekilde Rasûlullah (s a)’in huzuruna girdi ve söyle dedi: Yâ Rasûl ! Ben Osman’a sasiyorum Hafsa’yi ona nikâhlamak istedim de yanasmadi
Ebûbekir de öyle  
iki Cihan Günesi Efendimiz Ömer’e tebessüm ederek: Yâ Ömer! Hafsa, Osman’dan, Osman da Hafsa’dan daha hayirli birisiyle evlenecektir buyurdu
Hz Ömer büsbütün merak içerisinde kalmisti Osman’dan daha hayirli damât kim olabilirdi? Merak içerisinde aradan yine birkaç gün geçti Nebiyy-i Ekrem (s a) Efendimiz Hafsa’ya tâlib oldu Hz Ömer (r a)’a: Sen kizin Hafsa’yi bana nikâhlarsin Ben de kizim Ümmü Gülsüm’ü Osman’a nikâhlarim buyurdu
Hz Ömer bu müjdeye çok sevindi iki Cihan Günesi Efendimiz bu haberle Hafsa’yi kendisine Allah’in nikâhladigini anlatmak istiyordu Bunun üzerine kisa zamanda dügün hazirliklari tamamlandi Hicretin üçüncü yilinda saban ayi içerisinde Hz Hafsa, Resûl-i Ekrem (s a) Efendimizle nikâhlanarak mü’minlerin annesi olma serefine erdi
Fahr-i Kâinat (s a) efendimiz bu nâzikâne tesebbüsü ile üç büyük sahâbîsi arasindaki dostlugu, kardesligi, din bagini hisimlikla, akrabalikla daha da kuvvetlendirmis oldu Âise’yi nikahlayarak Hz Ebûbekir (r a)’i Hafsa’yi nikahlayarak da Hz Ömer (r a)’i taltif etti Onlari kendine kayinpeder, kizlarini da mü’minlerin anneleri olma bahtiyarligina kavusturdu
Hz Ebûbekir (r a) kendine teklifte bulunan Hz Ömer’e müsbet-menfi bir cevap veremedigi için üzülüyordu Fakat baska çaresi de yoktu Çünki bir sirri muhafaza etmesi gerekiyordu Hz Hafsa ile Fahr-i Kâinat (s a)’in evlenecegini biliyordu Bunu söylemek emanete hiyanet olacakti Bu sebepten sükût etti Nikâh kiyildiktan sonra Hz Ömer (r a)’a gelerek özür diledi ve durumu söyle izah etti:
Hafsa’yla evlenmemi istedigin, benim de sana cevap vermedigim zaman herhalde bana gücenmissindir dedi Hz Ömer de: Evet diye cevap verdi Bunun üzerine Ebûbekir (r a) sunlari söyledi:
Bana bu konuyu açtiginda sana bir cevap vermeyisimin sebebi, Rasûlullah (s a)’in Hafsa ile evlenmekten söz etmesidir Elbette onun sirrini ifsâ edemezdim sayet Nebiyy-i Muhterem, Hafsa ile evlenmekten vazgeçseydi, elbette onunla evlenirdim diyerek onu teselli etti
Ne nezâket! Ne edeb! Ne sir saklayicilik! iste Islâm edebi!  Emanet bir sir  Sükût bir hazinedir  Emanete riâyet ve sükûtu ihtiyar etmek ise insanin emniyeti ve süsüdür 
|
|
|