Hz. Fâtıma Validemiz (R.A.) |
07-12-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hz. Fâtıma Validemiz (R.A.)HZ FÂTIMA VALİDEMİZ (RA) Peygamberimiz SAV, kızı Hz Fâtıma’yı Hz Ali RA ile evlendirmişti Hz Ali’ye düğün öncesinde: - Dünyalıktan neyin var? diye sordu O: - Bir devem, bir de zırhım var, dedi Efendimiz: - Deven sana lazım; zırhını sat, getir, buyurdu Hz Osman RA zırhı 480 dirhem gümüşe satın aldı ve yine Hz Ali’ye hediye etti Peygamberimiz bundan pek memnun oldu ve duâ buyurdu Bu para ile gelinin ihtiyaçları alındı ve düğün hazırlığı yapıldı Çeyiz: 3 Adet Minder 2 Adet Hurma lifinden yastık 2 Adet Alacalı elbise 1 Adet Havlu 1 Adet Saçaklı Halı 1 Adet Kullanılmış Kilim 2 Adet El Değirmeni 1 Adet Elek 1 Adet Toprak Testi 1 Adet Meşin Bardak 1 Adet Hurma Yaprağından yapılmış Sedir 1 Adet Koç Postu 1 Adet Kadife Yorgan Koç postunu döşek olarak kullanırlardı Yorgan kısa olduğundan iki tarafları açıkta kalırdı O zaman Hz Fatıma RA’ın düğün merasiminden daha parlağı olmamıştı Verilen ziyâfet; arpa ekmeğiyle yağ, yoğurt ve hurmadan yapılan yemekti Hediye olarak da bir su tulumu ve birkaç ölçek darı gelmişti Hz Fâtıma Vâlidemiz nikâhında mehir olarak Ümmet-i Muhammed’in dünya ve âhiret sıkıntılarından kurtulmasını istemiştir Ve: Peygamberimiz SAV kızı ile dâmâdı arasında vazife taksimi yapmıştı Ev süpürmek, el değirmeni ile arpa öğütmek ve ekmek pişirmek gibi ev içinde olan işleri Hz Fâtıma’ya; deve sulamak, çarşıdan alışveriş yapmak gibi dışarı işlerini de Hz Ali’ye verdi İyi geçinmeleri için onlara nasihat ederdi Altı ay müddetle sabah namazı için onları ikaz etti Daha sonra evlerinde ve çocuklarında gördüğü süslü ve pahalı şeylerden memnun olmadığını belli eder, ikazda bulunurdu * * * Hz Fatıma Vâlidemiz hastalandı Efendimiz ziyârete gitti Hz Fatıma Vâlidemiz: “Babacığım hastayım, açlığa da dayanamıyorum” dedi Efendimiz: “- Kızım bende üç gündür yemedim İstesem Rabb’im verir Lâkin âhiret devleti için, dünyada bir gün aç, bir gün tok olmağa razıyım” buyurdu Rasûlullah Efendimizi Sahâbeden biri davet etmişti Efendimiz sofrada bir parça et kesip, “Fatıma aylardır böyle bir taam yemedi; bunu ona götürün” buyurdu ZEHRA VE BETÜL: Zehrâ, temiz demek Hiç âdet görmediğinden böyle denilmiştir Beyaz yüzlü güzel” manasına de gelir Betül: Dünyadan ve erden kesilmiş, kendini Hakk’a, ibâdete vermiş, demektir Hz Fatıma Vâlidemiz, vefâtı yaklaşınca, yıkanıp giyinmiş ve: “- Ben yıkandım, arındım; vefâtımda beni böylece defnedin” demiştir * * * Hz Fatıma Vâlidemiz sırattan geçer-ken melek nida eder: “Herkes gözlerini kapasın: Habîbullahın kerimesi geçiyor!” der * * * HŞ: Fatıma benden bir parçadır Onu kızdıran beni öfkelendirmiş olur (Feyzü’l-Kadir, C4, S421) HŞ: Fatıma Cennet kadınlarının efendisidir (Taç, C3, S313) |
|